Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Vatikan (foto: Unsplash)
Vatikan | (foto: Unsplash)

Vatikan v boj proti spolnim zlorabam tudi s priročnikom

Svet | 17.07.2020, 10:50 Marta Jerebič

Vatikan je objavil priročnik za ravnanje v postopkih, ko so spolnih zlorab mladoletnih obtoženi duhovniki. Pripravila ga je Kongregacija za nauk vere, namenjen je škofom in drugim, ki preverjajo obtožbe o zlorabah.

Zahtevo po priročniku so izrazili udeleženci srečanja o zaščiti mladoletnih v Cerkvi februarja lani v Vatikanu. Ne gre za novo zakonodajo na tem področju, ampak za pomoč pri razlagi obstoječih pravil oz. kanonskega prava v primeru pedofilije.

Kot je za Vatican News pojasnil namestnik vodje Kongregacije za nauk vere, nadškof Giacomo Morandi, je novost v tem, da so postopki prvič opisani na pregleden način in sistematično, od prvega obvestila o domnevnem zločinu do končne odločitve.

Spremenjen je tudi odnos do anonimnih obtožb, ki so jih nekdaj preprosto vrgli v koš.  Če se zanje ne bi zmenili samo zato, ker so bila nepodpisana, bi bilo krivično, je dejal nadškof Morandi in dodal, da je treba tudi take informacije primerno obravnavati.

Nacionalne zakonodaje ne zahtevajo povsod prijave civilnim oblastem.  Vatikanski priročnik kljub temu svetuje, da cerkvena oblast prijavo posreduje vedno, kadar meni, da bi bilo to nujno za zavarovanje prizadete osebe ali drugih mladoletnih pred nadaljnjimi zločinskimi dejanji.

Do veliko zločinov pride brez prič. To pa po besedah nadškofa Morandija ne pomeni, da ni mogoče priti do gotovosti. Obstajajo postopkovna orodja, ki to omogočajo: verodostojnost vpletenih oseb, skladnost povedanih dejstev, morebitna resnost deliktov, obstoj obremenjujočih dokumentov. Kadar dejstvo ni dovolj dokazano, se bolj kot nedolžnost razglasi, da nekdo ni kriv.

Zlorabe mladoletnih s strani klerikov so prisotne na vseh celinah. Veliko je prijav za dogodke, ki so se zgodile pred desetletji, so pa tudi novi primeri.

Priročnik je spisan na nekaj več kot 30 straneh. Gre za prvo različico, ki jo bodo posodabljali.

Več na slovenski spletni strani Vatican News.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.