Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Goran Novkovič (foto: ARO)
Goran Novkovič | (foto: ARO)

Goran Novković: Težave podjetij se bodo povečevale

Slovenija | 16.07.2020, 11:33 Alen Salihović

V epidemiji je bilo kar nekaj panog precej prizadetih in na njih bo potrebno biti pozoren tudi v prihodnje. Tako je v pogovoru za Radio Ognjišče o tem, kakšno oceno bi dal slovenskemu gospodarstvu po prvem valu pandemije dejal izvršni direktor Kluba slovenskih podjetnikov Goran Novković.

»Izkazalo se je, da so podjetja vsaj v večini kar dobro prenesla ta prvi udarec, tudi ob pomoči državnih ukrepov, pa tudi zaradi tega, ker so v zadnjih letih mnoga nabrala kar nekaj rezerve. V kolikor razmere ne bodo boljše se bodo težave podjetij stopnjevale in iz tega zornega kota je nujno treba narediti še kar nekaj sprememb. Verjetno je bistveno olajšati in povečati možnosti za likvidnostna sredstva. To je edini večji ukrep, ki zaenkrat ni zaživel in je skrajni čas, da zaživi. Kajti likvidnostne težave podjetij se bodo povečevale,« je dejal Novković.

Kot enega od ukrepov, ki bi lahko pomagal gospodarstvu bi bila tudi začasna zamrznitev dviga minimalne plače: »Je pa seveda vprašanje ali v teh podjetjih, ki imajo manjšo dodano vrednost tvegamo in imamo več brezposelnih prihodnje leto, kar pomeni, da bomo izgubili vse tisto, kar smo sedaj s čakanjem na delo in skrajšanim delovnim časom dosegli v breme brezposelnih in da se za leto ali dve ta dvig zamrzne. Prav je, da se minimalna plača dvigne, ampak tako, kot je predvideno, da se dvigne 1. 1. 2021, to pa je lahko hud udarec za delovna mesta.«

Novković sicer pričakuje, da bo ne glede na vse državne spodbude v prihodnje vseeno prihajalo do odpuščanj. Kot delno rešitev temu vidi podaljšanje ukrepa skrajšanega delovnega časa.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.