Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Goran Novkovič (foto: ARO)
Goran Novkovič | (foto: ARO)

Goran Novković: Težave podjetij se bodo povečevale

16.07.2020, 11:33 Alen Salihović

V epidemiji je bilo kar nekaj panog precej prizadetih in na njih bo potrebno biti pozoren tudi v prihodnje. Tako je v pogovoru za Radio Ognjišče o tem, kakšno oceno bi dal slovenskemu gospodarstvu po prvem valu pandemije dejal izvršni direktor Kluba slovenskih podjetnikov Goran Novković.

»Izkazalo se je, da so podjetja vsaj v večini kar dobro prenesla ta prvi udarec, tudi ob pomoči državnih ukrepov, pa tudi zaradi tega, ker so v zadnjih letih mnoga nabrala kar nekaj rezerve. V kolikor razmere ne bodo boljše se bodo težave podjetij stopnjevale in iz tega zornega kota je nujno treba narediti še kar nekaj sprememb. Verjetno je bistveno olajšati in povečati možnosti za likvidnostna sredstva. To je edini večji ukrep, ki zaenkrat ni zaživel in je skrajni čas, da zaživi. Kajti likvidnostne težave podjetij se bodo povečevale,« je dejal Novković.

Kot enega od ukrepov, ki bi lahko pomagal gospodarstvu bi bila tudi začasna zamrznitev dviga minimalne plače: »Je pa seveda vprašanje ali v teh podjetjih, ki imajo manjšo dodano vrednost tvegamo in imamo več brezposelnih prihodnje leto, kar pomeni, da bomo izgubili vse tisto, kar smo sedaj s čakanjem na delo in skrajšanim delovnim časom dosegli v breme brezposelnih in da se za leto ali dve ta dvig zamrzne. Prav je, da se minimalna plača dvigne, ampak tako, kot je predvideno, da se dvigne 1. 1. 2021, to pa je lahko hud udarec za delovna mesta.«

Novković sicer pričakuje, da bo ne glede na vse državne spodbude v prihodnje vseeno prihajalo do odpuščanj. Kot delno rešitev temu vidi podaljšanje ukrepa skrajšanega delovnega časa.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju