Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Trgovina (foto: Pixabay)
Trgovina | (foto: Pixabay)

»Še nihče ni umrl od lakote ali hodi naokoli gol, ker so trgovine v nedeljo zaprte.«

Slovenija | 16.07.2020, 07:23 Rok Mihevc

Zaprtje trgovin ob nedeljah – tudi po normalizaciji razmer zaradi koronavirusa - je vse bližje. Včeraj je o noveli zakona razpravljal odbor za gospodarstvo, danes bodo končno besedo z glasovanjem imeli poslanci na izredni seji.

Glede na osnovni predlog Levice, ki je maja prestal prvo obravnavo v Državnem zboru, bi bile med izjemami prodajalne do 200 kvadratnih metrov površine, ki so na bencinskih servisih, letališčih ter avtobusnih in železniških postajah. Zdaj so napovedali razširitev nabora izjem tudi na pristanišča, mejne prehode in manjše zasebne trgovine. Medtem, ko je odbor za gospodarstvo predlog danes podprl, pa ga vlada po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Simona Zajca ne podpira, saj da zadnje gospodarske razmere terjajo tehten pomislek o tem, kako ohranjati delovna mesta in kako spodbujati nova. »V tem trenutku je po naši oceni ključno zagotoviti ponovni zagon gospodarstva.«

Pred izredno sejo je svoj pogled na nedeljsko delo in težave, s katerimi se soočajo zaposleni, predstavil tudi Sindikat trgovine Slovenije, ki poslance poziva, naj po 17 letih od referenduma, podprejo zakon. »In nenazadnje, da se potrdi to, kar so pokazale neodvisne ankete javnega mnenja, da tako kupci, kot tudi zaposleni soglašajo s tem, da se trgovine zaprejo,« je povedal generalni sekretar Ladi Rožič, ki verjame še, da bo prevladala zdrava kmečka pamet.

Na nujnost zagotovitve prostih nedelj so opozorili tudi predstavniki posameznih podjetniških sindikatov. Po besedah Teje Korbar iz sindikata delavcev Mercatorja prosti dan med tednom ni enak prosti nedelji. »Ker nismo v službi varovanja življenje in lastnine in nam zato ni potrebno biti nenehno na razpolago. Ker se tudi naše stranke strinjajo, da smo lahko zaprti, saj nihče v zadnjih treh mesecih ni umrl od lakote ali hodi naokoli gol, ker so trgovine v nedeljo zaprte.«

Barbara Kranjc iz Lesnine je poudarila, da je nedelja edini dan v tednu, ko bi lahko bili prosti in bi čas preživeli z družino. »Gre se zato, da smo izgoreli, da smo mame in očetje. Težko je razložiti otrokom, zakaj greš vsako soboto in nedeljo v službo. Rabimo počitek, mi ne moremo več.«

Da trenutek za zaprtje trgovin ob nedeljah ni primeren, pa opozarja predsednica Trgovinske zbornice Marija Lah. Poudarja predvsem na ekonomske posledice. »Zmanjšanje prihodkov, posledično zmanjšanje priliva v proračun iz naslova davka na dodano vrednost, posledično zmanjšanje števila zaposlenih, posledično odliv kupne moči v tujino in zmanjšanje plač zaposlenih v tujini.« Ob upadu prihodkov bi po njihovih izračunih lahko prišlo za približno 10 odstotkov presežnih delavcev.

Danes bodo o zakonu glasovali poslanci na izredni seji. Podporo napovedujejo v Levici, LMŠ, SD, SAB, pa tudi trije poslanci v DeSUS, vseh sedem poslancev NSi, tako da naj bi imel predlog podporo več kot 46 poslancev.

Slovenija, Hrana in okolje
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...