Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Afriški otrok (foto: Pixabay)
Afriški otrok | (foto: Pixabay)

Nasilje nad kristjani v Nigeriji se stopnjuje

| 13.07.2020, 11:38 Marjana Debevec Družina Domovina

Po poročanju Domovine smo v podsaharski Afriki že leta priče sistematičnemu izkoreninjanju kristjanov s strani muslimanov. V zadnjem času se tovrstno nasilje le še stopnjuje, svetovna javnost pa tem dogodkom kar noče namenjati zaslužene pozornosti.

National Catholic Register poroča, da ima Afrika izmed vseh celin največ kristjanov, celo več kot Južna Amerika. Kljub temu pa je vse več kristjanov v Podsaharski Afriki podvrženih islamskemu preganjanju, posilstvom, mučenju in suženjstvu.
Ideološki temelj tem dejavnostim predstavlja šeriatsko pravo, ki mu sledijo radikalne islamske skupine. Javnosti najbolj znana je skupina Boko Haram. Skupina deluje večinoma v Nigeriji, kjer je preganjanje daleč najhujše. Spomnimo na ugrabitev skoraj 300 šolark leta 2014 in še več kot 100 pred dvema letoma.

Poleg ugrabitev je Boko Haram poznan še po množičnih obglavljenjih, izpostavljeni so predvsem duhovniki in verski delavci, najbolj v božičnem času. Med letoma 2017 in 2019 je napadel 900 cerkva, mnoge med njimi so bile polne vernikov.
V osrednji Nigeriji pa so nosilci projekta iztrebljenja kristjanov pripadniki plemena Fulani. Njihovi cilji in metode so podobne tistim, ki jih uporablja Boko Haram, le da napadajo v tolpah na motociklih in slovijo po ubijanju z mačetami.
Od leta 2015 je bilo po podatkih Radia Vatikan samo v Nigeriji ubitih približno 6.000 kristjanov.

Film o ubitih koptskih kristjanih

»Mučenci vere in naroda« bo naslov filma o usodi 20 koptskih kristjanov, ki so jih leta 2015 obglavili džihadisti. Besedilo scenarija temelji na poročilih sorodnikov mučencev.
Spomnimo, da je le teden dni po množičnem poboju koptski pravoslavni patriarh Tavadros II. oznanil, da bo 21 mučencev, ki so jih obglavili pripadniki »Islamske države«, vpisal v koptski sinaksarij, ki v vzhodni Cerkvi igra vlogo Rimskega martirologija. Ta postopek je soroden kanonizaciji v rimski Cerkvi.

Bogoslužni spomin na koptske mučence v Egiptu obhajajo 15. februarja.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...