Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Manca HribarManca Hribar
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel (foto: Andrej Šinko)
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel | (foto: Andrej Šinko)

Je dopustovanje v tujini varno?

Slovenija | 08.07.2020, 15:47 Andrej Šinko

Nekateri Slovenci so se odločili za dopustovanje v tujini. Konzorcij turističnih agencij Palma, Kompas in Relax so goste z letali popeljali v Dubrovnik in na deset grških otokov. Razmere so za zdaj tam stabilne, kljub temu pa vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter med obiskom tujine priporoča samozaščitno ravnanje in spremljanje informacij.

Z omenjenimi agencijami v Grčiji dopustuje že več kot 1000 Slovencev, še več pa naj bi jih tja odšlo v prihodnjih tednih. Med potjo je treba spoštovati preventivne ukrepe, kot je uporaba mask in razkuževanje. »Ob prihodu v Grčijo nekatere potnike naključno testirajo na morebitno okužbo z novim koronovirusom. Takšen potnik mora potem tisti dan počakati na rezultate v hotelu. Zaenkrat glede tega niso imeli nobenih težav,« je dejal predstavnik Relaxa Jože Režonja in pojasnil, da vse potnike natančno obveščajo o vseh protokolih in jim zagotavljajo vse potrebne informacije.

Želja agencij je, da bi že avgusta omogočili tudi potovanja v Turčijo in Egipt, jeseni pa potovanja v dežele kot so Jordanija, Gruzija, Maroko in na evropske destinacije. »Najbolj pomembno je to, da se zavedamo, da samo prehajanje meje ni nevarno samo po sebi, pač pa je nevarno, če se nespametno in neodgovorno obnašamo. To pa je lahko doma, na domačem dvorišču, ali pa v kakšni relativno oddaljeni državi. Tako, da če se na pot odpravimo z ustreznim razmislekom ne bomo dodatno ogrozil sebe, niti tistih, ki jih bomo na poti ali doma srečali,« pravi vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, ki ob prihodu domov vseeno priporoča samoizolacijo.

Prav tako ne izključuje možnosti, da bi se ponovilo stanje, ko bi bila potrebna repatriacija, hkrati pa poudarja, da so na ministrstvu pripravljeni, če bo treba posredovati in pomagati našim državljanom. Novih letalskih prevozov se veselijo tudi na letališču Jožeta Pučnika. Direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir pravi, da je vsakršen promet, ki se vrača v teh negotovih časih več kot dobrodošel.

Najbolj pa ga veseli, da je ta projekt vzpostavitve čarterskih letov v konzorciju lep zgled povezovanja in ponudbe celotnega paketa, kar pričakujejo, da se bo vzpostavilo tudi za tujski turizem. V zvezi z rednimi linijami je Skobir pojasnil, da se vračajo, vendar je zasedenost letal slaba. Na letališču pa letos pričakujejo le 30 odstotkov načrtovanega prometa.

Slovenija, Svet, Sociala, Zdravstvo
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...