Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Letalo (foto: Andrej Šinko)
Letalo | (foto: Andrej Šinko)

Je dopustovanje v tujini varno?

08.07.2020, 15:47 Andrej Šinko

Nekateri Slovenci so se odločili za dopustovanje v tujini. Konzorcij turističnih agencij Palma, Kompas in Relax so goste z letali popeljali v Dubrovnik in na deset grških otokov. Razmere so za zdaj tam stabilne, kljub temu pa vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter med obiskom tujine priporoča samozaščitno ravnanje in spremljanje informacij.

Z omenjenimi agencijami v Grčiji dopustuje že več kot 1000 Slovencev, še več pa naj bi jih tja odšlo v prihodnjih tednih. Med potjo je treba spoštovati preventivne ukrepe, kot je uporaba mask in razkuževanje. »Ob prihodu v Grčijo nekatere potnike naključno testirajo na morebitno okužbo z novim koronovirusom. Takšen potnik mora potem tisti dan počakati na rezultate v hotelu. Zaenkrat glede tega niso imeli nobenih težav,« je dejal predstavnik Relaxa Jože Režonja in pojasnil, da vse potnike natančno obveščajo o vseh protokolih in jim zagotavljajo vse potrebne informacije.

Želja agencij je, da bi že avgusta omogočili tudi potovanja v Turčijo in Egipt, jeseni pa potovanja v dežele kot so Jordanija, Gruzija, Maroko in na evropske destinacije. »Najbolj pomembno je to, da se zavedamo, da samo prehajanje meje ni nevarno samo po sebi, pač pa je nevarno, če se nespametno in neodgovorno obnašamo. To pa je lahko doma, na domačem dvorišču, ali pa v kakšni relativno oddaljeni državi. Tako, da če se na pot odpravimo z ustreznim razmislekom ne bomo dodatno ogrozil sebe, niti tistih, ki jih bomo na poti ali doma srečali,« pravi vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, ki ob prihodu domov vseeno priporoča samoizolacijo.

Prav tako ne izključuje možnosti, da bi se ponovilo stanje, ko bi bila potrebna repatriacija, hkrati pa poudarja, da so na ministrstvu pripravljeni, če bo treba posredovati in pomagati našim državljanom. Novih letalskih prevozov se veselijo tudi na letališču Jožeta Pučnika. Direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir pravi, da je vsakršen promet, ki se vrača v teh negotovih časih več kot dobrodošel.

Najbolj pa ga veseli, da je ta projekt vzpostavitve čarterskih letov v konzorciju lep zgled povezovanja in ponudbe celotnega paketa, kar pričakujejo, da se bo vzpostavilo tudi za tujski turizem. V zvezi z rednimi linijami je Skobir pojasnil, da se vračajo, vendar je zasedenost letal slaba. Na letališču pa letos pričakujejo le 30 odstotkov načrtovanega prometa.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Sociala, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju