Alen SalihovićAlen Salihović
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel (foto: Andrej Šinko)
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel | (foto: Andrej Šinko)

Je dopustovanje v tujini varno?

Slovenija | 08.07.2020, 15:47 Andrej Šinko

Nekateri Slovenci so se odločili za dopustovanje v tujini. Konzorcij turističnih agencij Palma, Kompas in Relax so goste z letali popeljali v Dubrovnik in na deset grških otokov. Razmere so za zdaj tam stabilne, kljub temu pa vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter med obiskom tujine priporoča samozaščitno ravnanje in spremljanje informacij.

Z omenjenimi agencijami v Grčiji dopustuje že več kot 1000 Slovencev, še več pa naj bi jih tja odšlo v prihodnjih tednih. Med potjo je treba spoštovati preventivne ukrepe, kot je uporaba mask in razkuževanje. »Ob prihodu v Grčijo nekatere potnike naključno testirajo na morebitno okužbo z novim koronovirusom. Takšen potnik mora potem tisti dan počakati na rezultate v hotelu. Zaenkrat glede tega niso imeli nobenih težav,« je dejal predstavnik Relaxa Jože Režonja in pojasnil, da vse potnike natančno obveščajo o vseh protokolih in jim zagotavljajo vse potrebne informacije.

Želja agencij je, da bi že avgusta omogočili tudi potovanja v Turčijo in Egipt, jeseni pa potovanja v dežele kot so Jordanija, Gruzija, Maroko in na evropske destinacije. »Najbolj pomembno je to, da se zavedamo, da samo prehajanje meje ni nevarno samo po sebi, pač pa je nevarno, če se nespametno in neodgovorno obnašamo. To pa je lahko doma, na domačem dvorišču, ali pa v kakšni relativno oddaljeni državi. Tako, da če se na pot odpravimo z ustreznim razmislekom ne bomo dodatno ogrozil sebe, niti tistih, ki jih bomo na poti ali doma srečali,« pravi vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, ki ob prihodu domov vseeno priporoča samoizolacijo.

Prav tako ne izključuje možnosti, da bi se ponovilo stanje, ko bi bila potrebna repatriacija, hkrati pa poudarja, da so na ministrstvu pripravljeni, če bo treba posredovati in pomagati našim državljanom. Novih letalskih prevozov se veselijo tudi na letališču Jožeta Pučnika. Direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir pravi, da je vsakršen promet, ki se vrača v teh negotovih časih več kot dobrodošel.

Najbolj pa ga veseli, da je ta projekt vzpostavitve čarterskih letov v konzorciju lep zgled povezovanja in ponudbe celotnega paketa, kar pričakujejo, da se bo vzpostavilo tudi za tujski turizem. V zvezi z rednimi linijami je Skobir pojasnil, da se vračajo, vendar je zasedenost letal slaba. Na letališču pa letos pričakujejo le 30 odstotkov načrtovanega prometa.

Slovenija, Svet, Sociala, Zdravstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...