Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Manca HribarManca Hribar
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel (foto: Andrej Šinko)
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel | (foto: Andrej Šinko)

Je dopustovanje v tujini varno?

Slovenija | 08.07.2020, 15:47 Andrej Šinko

Nekateri Slovenci so se odločili za dopustovanje v tujini. Konzorcij turističnih agencij Palma, Kompas in Relax so goste z letali popeljali v Dubrovnik in na deset grških otokov. Razmere so za zdaj tam stabilne, kljub temu pa vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter med obiskom tujine priporoča samozaščitno ravnanje in spremljanje informacij.

Z omenjenimi agencijami v Grčiji dopustuje že več kot 1000 Slovencev, še več pa naj bi jih tja odšlo v prihodnjih tednih. Med potjo je treba spoštovati preventivne ukrepe, kot je uporaba mask in razkuževanje. »Ob prihodu v Grčijo nekatere potnike naključno testirajo na morebitno okužbo z novim koronovirusom. Takšen potnik mora potem tisti dan počakati na rezultate v hotelu. Zaenkrat glede tega niso imeli nobenih težav,« je dejal predstavnik Relaxa Jože Režonja in pojasnil, da vse potnike natančno obveščajo o vseh protokolih in jim zagotavljajo vse potrebne informacije.

Želja agencij je, da bi že avgusta omogočili tudi potovanja v Turčijo in Egipt, jeseni pa potovanja v dežele kot so Jordanija, Gruzija, Maroko in na evropske destinacije. »Najbolj pomembno je to, da se zavedamo, da samo prehajanje meje ni nevarno samo po sebi, pač pa je nevarno, če se nespametno in neodgovorno obnašamo. To pa je lahko doma, na domačem dvorišču, ali pa v kakšni relativno oddaljeni državi. Tako, da če se na pot odpravimo z ustreznim razmislekom ne bomo dodatno ogrozil sebe, niti tistih, ki jih bomo na poti ali doma srečali,« pravi vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, ki ob prihodu domov vseeno priporoča samoizolacijo.

Prav tako ne izključuje možnosti, da bi se ponovilo stanje, ko bi bila potrebna repatriacija, hkrati pa poudarja, da so na ministrstvu pripravljeni, če bo treba posredovati in pomagati našim državljanom. Novih letalskih prevozov se veselijo tudi na letališču Jožeta Pučnika. Direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir pravi, da je vsakršen promet, ki se vrača v teh negotovih časih več kot dobrodošel.

Najbolj pa ga veseli, da je ta projekt vzpostavitve čarterskih letov v konzorciju lep zgled povezovanja in ponudbe celotnega paketa, kar pričakujejo, da se bo vzpostavilo tudi za tujski turizem. V zvezi z rednimi linijami je Skobir pojasnil, da se vračajo, vendar je zasedenost letal slaba. Na letališču pa letos pričakujejo le 30 odstotkov načrtovanega prometa.

Slovenija, Svet, Sociala, Zdravstvo
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...