Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Hrvaška zastava (foto: freepik)
Hrvaška zastava | (foto: freepik)

Volitve na Hrvaškem: Slavili v HDZ, Plenković lahko sestavi stabilno vlado

Svet | 07.07.2020, 18:28 Helena Križnik

Hrvaška bo v zdravstveno in gospodarsko negotovo jesen vstopila s stabilno oblastjo. Na parlamentarnih volitvah je namreč prepričljivo podporo dobila stranka HDZ. Javnomnenjske raziskave so relativno zmago napovedovale koaliciji Restart na čelu s stranko SDP. A doživela je polom, ki je že terjal politične posledice. V Domovinskem gibanju so nameravali postati ključen dejavnik pri oblikovanju prihodnje vlade, a prejeli so manj poslanskih mandatov, kot so jih pričakovali. Novo je, da v sabor prihaja različica slovenske stranke Levica. Parlamentarne volitve so padle v čas, ko pri južnih sosedih narašča število okužb z novim koronavirusom, kar je gotovo vplivalo na udeležbo. Z manj kot 47 odstotki je bila najnižja do zdaj.

HDZ 66 sedežev, koaliciji Restart le 41

Stranka HDZ se veseli najboljšega izida na parlamentarnih volitvah od sredine 90. let minulega stoletja. V 151-članskem saboru bo zasedla kar 66 sedežev. V SDP, ki vodi koalicijo Restart, so po drugi strani šokirani, saj bodo imeli le 41 poslancev, računali so na precej več. »Mislim, da je najbolj naklonjena anketa HDZ napovedovala sedež prednostni, nazadnje je to 25 sedežev prednosti. Gre pravzaprav skoraj za senzacionalen uspeh HDZ in predvsem premierja Andreja Plenkovića je za naš radio ugotavljal politični analitik dr. Aleš Maver.

Izid za Plenkovića odličen, a tudi obvezujoč

Plenković, ki mu je prek družbenega omrežja Twitter čestital slovenski premier Janez Janša, je po zmagi poudaril, da izid za HDZ ni le odličen, ampak tudi obvezujoč. »Obvezuje nas, saj je za nami težak mandat, poln preizkušenj, pred nami pa so še večji izzivi. Takšne okoliščine zahtevajo delo, energijo, zavzetost, vnemo, požrtvovalnost. Zahtevajo tudi odgovornost, znanje in izkušnje.« Zagotovil je, da bo imel to v prihodnjih štirih letih to vsak dan v mislih. »Hrvaška potrebuje rešitve za gospodarstvo, zdravstvo, krepitev demokratskih ustanov ter človekovih in manjšinskih pravic.«

Bernardić zapustil vrh SDP

Ob tem velja omeniti, da je slovenska manjšina na Hrvaškem dobila prvo poslanko v saboru iz svojih vrst. Barbara Antolić Vupora se je vanj prebila kot kandidatka SDP. Z vrha te sranke se medtem po porazu umika Davor Bernardić. »Seveda je izid slab za SDP in koalicijo Restart. Ne bežim od odgovornosti, pripravljen sem oditi,« je Bernardić sporočil pred tem.

Kakšno vlogo lahko odigrata Domovinsko gibanje in Most neodvisnih list?

Domovinsko gibanje Miroslava Škora bo imelo 16 poslanskih mandatov, Most neodvisnih list devet. Kakšno vlogo lahko odigrata v prihajajočih dneh? »To je prvič Plenkovićeva odločitev, kakšno vlado želi, drugič gre končno tudi za odločitev teh skupin, ali se jima ta mandat bolj splača preživeti v opoziciji ter še krepiti opozicijsko držo do Plenkovića in HDZ,« je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj pojasnil dr. Maver. Mandatar mora za sestavo vlade dobiti podporo najmanj 76 poslancev, prva posvetovanja so že za njim, pokazala so, da ima zagotovljeno večino.

Še o hrvaški različici slovenske Levice...

Eno od presenečenj parlamentarnih volitev pri južnih sosedih je gibanje Zmoremo, ki bo v saboru zasedlo sedem sedežev. Zaznati je mogoče precejšnje podobnosti s slovensko Levico. »Kar povezuje to stranko s slovensko Levico je njeno oziranje proti nekdanji skupni državi kot nekemu idealu in dejstvo, da je najmočnejša v najbogatejših delih Zagreba, kot je slovenska Levica najmočnejša v prestižnih četrtih Ljubljane,« je opozoril dr. Maver.

Svet, Evropska Unija, Novice
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...