Robert BožičRobert Božič
Marija v Lurdu (foto: Rok Mihevc)
Marija v Lurdu | (foto: Rok Mihevc)

"Lurd potrebuje svet in svet potrebuje Lurd"

| 06.07.2020, 11:36 Marjana Debevec

Medtem ko se Evropa ob pandemiji počasi odpira, se odpirajo tudi vrata cerkva in svetišč. Še daleč pa smo od tega, da bi lahko organizirali množična romanja v velika romarska središča. V Lurdu so se zato odločili, da bodo pripravili spletno romanje s finančno podporo, da bi vsaj delno nadomestili 9 milijonov dolarjev primanjkljaja, nastalega zaradi pandemije.

»Lurd potrebuje svet in svet potrebuje Lurd,« je dejal rektor svetišča msgr. Olivier Ribadeau Dumas. Zato za 16. julij, ko je obletnica zadnjega Marijinega prikazanja, pripravljajo spletno 15-uro romanje v živo v različnih jezikih z mašami, procesijami, rožnimi venci in drugimi molitvami.

Po besedah msgr. Dumasa so v Lurdu številni prostovoljci v odnosu z bolnimi, invalidi ali ranljivimi ljudmi našli smisel življenja. Zato bo omenjeni spletni dogodek združil vse tiste, ki iz vseh koncev sveta vidijo Lourd kot svetilnik vere, zavezanosti, skupnega prizadevanja in upanja.

Celoten program bo predvajan prek televizije, radia in družbenih medijev, vključeval pa bo pričevanja duhovnikov, redovnikov, laikov, zdravnikov, novinarjev, politikov, vernikov in neverujočih, ki bodo spregovorili o tem, kaj jim pomeni Lourd.
Veliko stvari, ki jih svetišče sicer nudi romarjem, bo na omenjenem dogodku na voljo tudi na spletu, želja organizatorjev pa je, da bi se ljudje počutili, kot da so dejansko v Lurdu.

Seveda bo treba na sveče in vodo ter kopanje v vodnjaku še počakati. Svet se namreč sooča z gospodarsko in socialno krizo brez primere. Zato je v izjavi za javnost zapisano, da bratstvo, velikodušnost in upanje, ki ga je svetišče prineslo pred 162 leti, še nikoli niso bili tako nujno potrebni. Pandemija je primorala svetišče zapreti za več kot dva meseca, kar se ni zgodilo niti med dvema svetovnima vojnama.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...