Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: VaticanMedia)
Papež Frančišek | (foto: VaticanMedia)

Sveti oče: Mir je nujen za humanitarno pomoč v času epidemije

Svet | 05.07.2020, 16:01 s. Brigita Zelič

Opoldne se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbralo precej romarjev, ki so prisluhnili papeževi razlagi evangeljskega odlomka in po blagoslovu še sporočilu v zvezi z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov, ki je bila sprejeta ta teden. Gre za nekatere ukrepe, ki naj bi odpravili uničujoče posledice korona-virusa zlasti na območjih, ki so že žarišča konfliktov.

Papež Frančišek je pozdravil odločitev Varnostnega sveta, ki naslavlja zahtevo po premirju za soočenje s koronakrizo. Poudaril je, da sta mir in varnost nujna za potrebno humanitarno oskrbo. Sveti oče je izrazil tudi upanje, da bo odločitev pomagala številnim ljudem, ki trpijo, in da bo prvi drzen korak v smeri mirne prihodnosti.

Sveti oče pa je spregovoril tudi o vsebini evangeljskega odlomka 14. nedelje med letom, ki govori o Jezusovi spodbudi, naj vzamemo nase njegov jarem in se učimo od njega, ker je krotak in v srcu ponižen. Našli bomo očitek svojim dušam, saj je njegov jarem prijeten in breme lahko (prim. Mt 11,19-30).

Pred tem povabilom pa Jezus slavi Očeta in se mu zahvaljuje, da je skrivnosti Božjega kraljestva, ki je kraljestvo resnice, »prikril modrim in razumnim« (v.25). Tako jih imenuje s kančkom ironije, saj sami o sebi mislijo, da so modri in razumni, a imajo pogostokrat zaprto srce.

Resnična modrost izhaja namreč tudi iz srca in ne zgolj iz razumevanje misli. Prava modrost, po prepričanju svetega očeta, vstopa tudi v srce. Prepričan je, da če tudi vemo mnogo reči, a imamo srce zaprto, nismo modri ljudje. Nadalje je pojasnil, da Božje skrivnosti Jezus razodeva »malim«, to je tistim, ki se z zaupanjem odpirajo njegovi Besedi odrešenja, čutijo potrebo po Njem in od Njega vse pričakujejo.

Potem, ko Jezus poslušalcem približa dejstvo, da sta z Bogom Očetom eno, obenem zagotavlja, da nam želi podariti tisto, kar od Očeta zastonj prejema in to je dar Svetega Duha, ki je Resnica.
Za tem povabi, naj pridejo k njemu vsi, ki so utrujeni in obteženi, in jim bo dal počitek (v.28). Okrepčilo, ki ga Kristus daje utrujenim in obteženim ni zgolj na psihološki ravni ali neke vrste miloščina, temveč veliko veselje, ki ga Jezus podarja graditeljem novega sveta. Gre za edinstveno veselje, veselje, kakršno je v Jezusu samem, zagotavlja papež Frančišek.

Ob koncu opoldanskega nagovora je nato svoje želje in prošnje izročil Božji materi: »Marija, najponižnejša in najvzvišenješa med ustvarjenimi bitji, prosi Boga za nas, za modrost srca, da bomo v svojem življenju znali razločevati njegova znamenja in bomo deležni tistih skrivnost, ki so prevzetnim prikrite, razodete pa so ponižnim.«

Svet, Sociala, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...