Mateja F. Novljan
Aleš Karba
Meta Potočnik
Papež Frančišek (foto: VaticanMedia)
Papež Frančišek | (foto: VaticanMedia)

Sveti oče: Mir je nujen za humanitarno pomoč v času epidemije

05.07.2020, 16:01 s. Brigita Zelič

Opoldne se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbralo precej romarjev, ki so prisluhnili papeževi razlagi evangeljskega odlomka in po blagoslovu še sporočilu v zvezi z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov, ki je bila sprejeta ta teden. Gre za nekatere ukrepe, ki naj bi odpravili uničujoče posledice korona-virusa zlasti na območjih, ki so že žarišča konfliktov.

Papež Frančišek je pozdravil odločitev Varnostnega sveta, ki naslavlja zahtevo po premirju za soočenje s koronakrizo. Poudaril je, da sta mir in varnost nujna za potrebno humanitarno oskrbo. Sveti oče je izrazil tudi upanje, da bo odločitev pomagala številnim ljudem, ki trpijo, in da bo prvi drzen korak v smeri mirne prihodnosti.

Sveti oče pa je spregovoril tudi o vsebini evangeljskega odlomka 14. nedelje med letom, ki govori o Jezusovi spodbudi, naj vzamemo nase njegov jarem in se učimo od njega, ker je krotak in v srcu ponižen. Našli bomo očitek svojim dušam, saj je njegov jarem prijeten in breme lahko (prim. Mt 11,19-30).

Pred tem povabilom pa Jezus slavi Očeta in se mu zahvaljuje, da je skrivnosti Božjega kraljestva, ki je kraljestvo resnice, »prikril modrim in razumnim« (v.25). Tako jih imenuje s kančkom ironije, saj sami o sebi mislijo, da so modri in razumni, a imajo pogostokrat zaprto srce.

Resnična modrost izhaja namreč tudi iz srca in ne zgolj iz razumevanje misli. Prava modrost, po prepričanju svetega očeta, vstopa tudi v srce. Prepričan je, da če tudi vemo mnogo reči, a imamo srce zaprto, nismo modri ljudje. Nadalje je pojasnil, da Božje skrivnosti Jezus razodeva »malim«, to je tistim, ki se z zaupanjem odpirajo njegovi Besedi odrešenja, čutijo potrebo po Njem in od Njega vse pričakujejo.

Potem, ko Jezus poslušalcem približa dejstvo, da sta z Bogom Očetom eno, obenem zagotavlja, da nam želi podariti tisto, kar od Očeta zastonj prejema in to je dar Svetega Duha, ki je Resnica.
Za tem povabi, naj pridejo k njemu vsi, ki so utrujeni in obteženi, in jim bo dal počitek (v.28). Okrepčilo, ki ga Kristus daje utrujenim in obteženim ni zgolj na psihološki ravni ali neke vrste miloščina, temveč veliko veselje, ki ga Jezus podarja graditeljem novega sveta. Gre za edinstveno veselje, veselje, kakršno je v Jezusu samem, zagotavlja papež Frančišek.

Ob koncu opoldanskega nagovora je nato svoje želje in prošnje izročil Božji materi: »Marija, najponižnejša in najvzvišenješa med ustvarjenimi bitji, prosi Boga za nas, za modrost srca, da bomo v svojem življenju znali razločevati njegova znamenja in bomo deležni tistih skrivnost, ki so prevzetnim prikrite, razodete pa so ponižnim.«

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

O avtorju