Robert BožičRobert Božič
Alojz Kovšca (foto: ARO)
Alojz Kovšca | (foto: ARO)

Kovšca za tesnejše sodelovanje med državnim svetom in parlamentom

Slovenija | 01.07.2020, 14:07 Tone Gorjup

Državni svet je v teh dneh nastopil drugo polovico mandata. Za novega starega predsednika je bil izglasovan Alojz Kovšca, ki je v pogovoru za naš radio državni svet opredelil kot predstavniško telo oziroma stičišče civilne družbe s politiko.

Kot je povedal Kovšca, si bo s svetniki še bolj prizadeval za to, da ne bodo organ, ki zakonodajne postopke zavira, temveč dopolnjuje, nadzira in pospešuje. Kovšča je spomnil, da se je v preteklosti za pomembno zakonodajno oviro izkazal veto, ki ga je svet lahko vlagal zgolj na celoten zakon. Zdaj si želijo spremembo, ki bi omogočala izglasovanje veta na določene člene. Za tesnejše sodelovanje med državnim svetom in parlamentom si prizadeva za oživitev t. i. »skupine medparlamentarnega prijateljstva«. Kot je povedal, je Slovenija edina Evropska država v kateri kljub dvodomnosti v taki skupini deluje samo parlament.

Kovšca velja za velikega podpornika ideje po vzpostavitvi pokrajin. Tovrstna administrativna območja bi se po njegovem mnenju izkazala za precej učinkovitejše v smislu upravljanja, sploh v krizi kot je bila nedavna epidemija. »Država bi lažje naslavljala posamične občine kot vseh 212 občin hkrati, kot je bilo to potrebno po trenutni ustavi,« je povedal. Poleg tega je pozval tudi k spremembi volilne zakonodaje, ki po njegovem mnenju ne odraža volje ljudstva. »Tako imamo visoko koncentracijo poslancev iz določenih regij, nekatere pa so ostale brez predstavnikov v parlamentu,« je pokomentiral situacijo z zadnjih državnozborskih volitev.

Ob koncu je sodelovanje s trenutno koalicijo in predsednikom državnega zbora opisal kot odlično in tako, "kakršno bi si oba organa državnega zbora in državljani že zdavnaj zaslužili". Dodal je še, da takšno sodelovanje omogoča sprejem učinkovite in ustrezne zakonodaje.

Slovenija, Politika
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...