Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Sirski otroci (foto: Pexels)
Sirski otroci | (foto: Pexels)

Za Sirce skoraj 7 milijard evrov

Svet | 01.07.2020, 09:50 Marjana Debevec

Mednarodna skupnost je v pomoč razseljenim Sircem v Siriji in sirskim beguncem v sosednjih državah v tem tednu zbrala slabih 7 milijard evrov. Vojna v tej trpeči državi traja že skoraj deset let. Cerkev zato poziva k ukinitvi embarga, zaradi katerega je že tako obubožan narod povsem izčrpan.

Po podatkih Svetovnega programa za hrano dobrih devet milijonov ljudi trpi zaradi revščine in hude podhranjenosti. Cene hrane so v zadnjih mesecih poskočile tudi za 200 odstotkov. Revščino poglablja embargo proti sirskemu režimu, situacijo pa je še poslabšala epidemija koronavirusa.

P. Georges Sabea iz Aleppa je povedal, da je bil po devetih letih vojne februarja osvobojen zadnji del mesta in tako ljudje so končno zadihali. Potem pa je prišel koronavirus in znova se je vse zaprlo. »Znašli smo se v veliki krizi. Je mogoče, da v enem dnevu tako močno poskočijo vse cene hrane, da je ni mogoče več kupiti? Rad bi vas vprašal: Je mogoče sprejeti to stanje, v katerem živimo? Kako je mogoče, da mi je vse to prepovedano samo zaradi neke politične odločitve, ki zanika moje dostojanstvo? Prosim vas, govorite vsem o tem«, je bil odločen p. Georges iz Alepa.

Njegovemu pozivu k ukinitvi embarga se pridružuje tudi p. Amer Kassar iz Damaska, ki trdi, da ukrepi ne prizadenejo oblasti, ampak ljudstvo. Opozoril je tudi, da zaradi težkih razmer iz države odhajajo cele generacije mladih strokovnjakov. Cerkev sicer poskuša pomagati ljudem, vendar je zelo omejena, ker je prepovedana materialna pomoč iz tujine.

Tudi zdravniki pozivajo k ukinitvi embarga, da bi lahko v državo uvozili nove respiratorje, ki jih zaradi epidemije nujno potrebujejo.

Po ocenah Svetovnega programa za hrano bi oskrbo z najnujnejšimi živili v letošnjem letu potrebovali približno 200 milijonov ameriških dolarjev. Kot rečeno, je bilo v tem tednu zbranih sedem milijard evrov.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.