Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Janez Juhant, Peter Sušnik, Lenart Rihar (foto: Jože Bartolj)
Janez Juhant, Peter Sušnik, Lenart Rihar | (foto: Jože Bartolj)

„Pokopljimo vse mrtve, enkrat za vselej!“

Slovenija | 11.06.2020, 12:08 Jože Bartolj

V oddaji Pogovor o na temo 30 letnice spravne slovesnosti v Kočevskem rogu so bili gostje v studiu radia Ognjišče Peter Sušnik in Lenart Rihar v imenu Nove slovenske zaveze in akademik Janez Juhant v imenu Združenih ob lipi sprave.

Vsi trije so v začetku omenili izjemnost tokratnega dogodka, ki je sicer potekal neposredno po zaključku epidemije korona virusa. Omejitev števila obiskovalcev, nova lokacija prod Macesnovo gorico, ki je kar pet kilometrov oddaljena od brezna Pod Krenom, ter tudi govornika predsednika države in vlade, so prispevali k posebnemu vzdušju o obletnici največje slovenske narodne tragedije.

Gostom smo zastavili tudi vprašanje kaj nam Kočevski rog govori danes? Strinjali so se, da se včasih zdi kot, da molči ... kajti velikih polemičnih odmevov v medijih nismo zasledili. Mediji so še najbolj izpostavili, da je Janša rekel, da sprave ni, čeprav to sploh ni bilo bistvo tistega, kar je hotel povedati. Janez Janša je namreč tokrat nastopil v dvojni vlogi, kot predsednik vlade RS in tudi kot sin preživelega iz morišča.

Peter Sušnik je izpostavil, da je bilo za komuniste leta 1990, ko je takratni predsednik Milan Kučan poudaril: »Pokopljimo vse mrtve za vselej,« s tem dejanjem vse opravljeno. Mnogi so mu zamerili, da v njegovem govoru nismo slišali besed prošnje odpuščanja vsem nedolžnim pomorjenim. Urednik glasila Nove slovenske zaveze Lenart Rihar je med drugim opisal, kako je sploh prišlo do prve roške slovesnosti in kako jo je takratna politika izkoristila ter jo na nek način zlorabila.

Gostje so razmišljali o besedah predsednika države Boruta Pahorja, ki je letos govoril tudi o tem, da so »poprava krivic, stvarna in simbolna sprava« nikoli končan proces. Poudarili so, da bi bila sprava veliko enostavnejša in hitrejša, če bi država med ostalimi totalitarizmi enako obsodila tudi komunizem, kar pa se ni zgodilo.

Pogovor o so gostje zaključili z refleksijo. V tem času so nas zapustili skoraj vsi pričevalci in ohranjevalci spomina (Tine Velikonja, Justin Stanovnik, Anton Drobnič, Zdenko Zavadlav, Stanislav Klep ...) Kako zdaj naprej, ko so vajeti v roke vzeli mlajši? Akademik Janez Juhant pa je ob koncu povabil še na spominsko žalno slovesnost ob 31. letnici Lipe sprave na Dan krivde, odpuščanja in sprave za vse žrtve v ponedeljek, 15. junija 2020 ob 19.00 uri ob Lipi sprave na Žalah v Ljubljani, ki se ga bo prav tako udeležil predsednik republike.

Slovenija, Politika, Novice, Pogovor o
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...