Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Predsednik vlade Janez Janša (foto: Kabinet PV/Nebojša Tejić/STA)
Predsednik vlade Janez Janša | (foto: Kabinet PV/Nebojša Tejić/STA)

Premier Janša ob dnevu državnosti: Moč naroda, ki je enoten, je neustavljiva

Slovenija | 25.06.2020, 13:02 Helena Križnik

Ste izobesili slovensko zastavo? Naj ponosno plapola z vsakega doma, je v poslanici ob današnjem prazniku povabil premier Janez Janša. Zaželel je tudi, da bi samostojno državo razumeli kot velik dar in priložnost za vse. Opozoril je še, da je moč naroda, ki je enoten, neustavljiva.

Janša je ob dnevu državnosti spomnil na začetke osamosvajanja Slovenije. Ta čas po njegovih besedah predstavlja vrednotno središče našega naroda, v katerem so se združile njegove ustvarjalne, duhovne in materialne sile. Iz tega je, tako Janša, med drugim mogoče črpati moč ter iskati zatočišče v neurjih in počitek po preizkušnjah. Te lahko premagamo le enotni, kar je po Janševih besedah med drugim potrdila vojna z novim koronavirusom. »Čeprav z razdeljeno politiko, kot v obdobju osamosvajanja, smo z enotnim narodom, ki je razumel, da je zdravje zgolj eno, nedeljivo in vsem enako dragoceno, prvo bitko dobili. Verjamem, da zmoremo z odgovornim ravnanjem skupaj premagati tudi vse naslednje izbruhe okužb,« je zapisal Janša.

Janša je prav tako zaželel, da bi samostojno državo vzeli za svojo in zanjo skrbeli - tako kot se trudimo za nekoga, ki nosimo v srcu. Upa, da bomo v poletnih dneh, ki so pred nami, odkrivali njene do zdaj skrite lepote in spoznali, kako čarobna je. »V glas zvonov rojena, dana od Boga. Nam ustvarjena. Vse najboljše, Slovenija,« je premier sklenil svojo poslanico.

Celotno besedilo lahko preberete na vladni spletni strani.

Slovenija, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.