Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Sveta maša za domovino (foto: Rok Mihevc)
Sveta maša za domovino | (foto: Rok Mihevc)

FOTO in VIDEO: Sveta maša za domovino začetek vrhunca praznovanj dneva državnosti

24.06.2020, 19:24 Helena Križnik

Pred dnevom državnosti je bila v ljubljanski stolnici zahvalna sveta maša za domovino. Daroval jo je predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Zbrane predstavnike političnega, družbenega in kulturnega življenja ter diplomatskega zbora, prav tako pa tudi vse ostale ljudi dobre volje, ki so slovesno bogoslužje med drugim lahko spremljali na Radiu Ognjišče, je v pridigi nagovoril koprski škof Jurij Bizjak.

Dajajte čast, komur pripada čast!

Škof Bizjak se je ozrl na začetek devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko so se pri nas dogajale demokratične spremembe, ki so privedle do lastne države. Takratni oblasti se je zahvalil za pogum, da so jo ustanovile, vsem nadaljnjim za njeno uspešno vodenje in upravljanje. Trenutni oblasti se je obenem zahvalil še za zanesljivo delo, ki ga je skupaj s stroko opravila in ga še vrši ob zdravstveni krizi, ki nas je udarila. Ob tem je opozoril na naročilo apostola Pavla prebivalcem rimskega cesarstva: Dajajte čast, komur pripada čast!

Urška Bačovnik Janša, Janez Janša, Igor Zorčič, Borut Pahor
Urška Bačovnik Janša, Janez Janša, Igor Zorčič, Borut Pahor © Rok Mihevc

Škof Bizjak kritičen do ravnanja nekaterih medijev

Škofu Bizjaku se prav tako zdijo pomenljive Mojzesove besede: Ne bodi maščevalen in zamerljiv nasproti sinovom svojega ljudstva! »Ko pa poslušamo ali beremo naša poročila in naše razprave, ni težko ugotoviti, koliko sovražnosti in napadalnosti, gneva in gnusa, žolča in strupa, zamerljivosti in maščevalnosti nosimo v svojih srcih, jih izlivamo na vse strani in v njih utapljamo drug drugega! Grozljivo je, s kakšno lahkoto toliko naših sredstev obveščanja nalaga polena na grmado in priliva olja na ogenj, ki že dolgo uhaja izpod nadzora!«

Tako se je škof Bizjak dotaknil aktualnega dogajanja. »V sodobni razsvetljeni in napredni družbi ne bi smeli imeti navade, da bi kakega človeka izročali medijskemu linču, preden se obtoženec sooči s tožiteljem in dobi priložnost, da se brani pred obtožbo,« je med drugim poudaril.

Zahvala trenutni oblasti za ponižnost in potrpežljivost

Škof Bizjak je tudi zato kot državljan Slovenije trenutni oblasti izrazil spoštovanje in občudovanje. »Za vašo ponižnost in potrpežljivost, s katero prenašate vsakodnevne žalitve in sramotitve, podtikanja in sumničenja, zlobne domneve in ugibanja, laži in klevete, ki se dan za dnem zgrinjajo nad vas in proti vam in brezobzirno rušijo vaš ugled in vaše dobro ime, do katerega ima pravico vsak človek, koliko bolj pa vsi odlični izvoljenci in predstavniki ljudstva!« Ob tem je spomnil na zadnjega od devetih evangeljskih blagrov, ki zasramovanim in preganjanim obljublja veliko plačilo.

»Poklicani ste k svobodi, bratje, samo da vam svoboda ne bo pretveza za samoljubje, marveč drug drugemu služite z ljubeznijo!« Ta svetopisemska misel škofa Bizjaka ob sklepu pa je bila voščilo vsem ob dnevu državnosti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dolina (photo: Župnija Dolina) Dolina (photo: Župnija Dolina)

Dolinski zvonovi utihnili po več kot tisoč letih

Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha. Tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar je nad dejanjem razočaran. Razlog naj bi ...

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...