Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Tone Kuntner (foto: Printscreen)
Tone Kuntner | (foto: Printscreen)

Najlepše slovenske besede: kruh, dom, domovina, svoboda, Slovenija

Slovenija | 25.06.2020, 06:00 Rok Mihevc

O, domovina, bodi zdrava! Na praznični dan o domovini in domoljubju v našem programu govorijo različni ljudje. Tudi pesnik in igralec, predvsem pa domoljub Tone Kuntner.

Dan slovenske državnosti je rojstni dan samostojne slovenske države, ki smo si jo prisanjali in izbori po mnogih stoletjih. Hrepenenja po samostoj Imeti svojo državo pomeni biti gospodar na svoji zemlji in imeti v rokah usodo naroda, jezika in kulture. Mnogi večji narodi tega sveta niso take sreče. Po pravici lahko rečemo in to srečno obdboje rojstva države zvezdni trenutek slovenske zgodovine. Slovenci smo pred tremi desetletji doživeli zasluženi dar zgodovine. Kako torej tega praznika ne bi veselo in ponosno praznoval?

Znamo gojiti ljubezen do domovine, a morda ne v dovoljšnji meri. Od te mere je odvisna naša nadaljna usoda. Naš »stati in obstati«, kakor bi rekel Trubar. Ves naš izobraževalni in vzgojni sistem bi moral temeljiti na slovenski samozavesti. Torej, na slovenski vesti in zavesti. Iskreno in pravo domoljublje izvira iz prave ljubezni. Cankar je rekel, da je prava ljubezen tiha, sramežljiva, obzirna, a predvsem tudi drzna in pogumna, dodajam sam. V usodnih dneh osamosvojitve smo je premogli v dovoljšnji meri.

Lepota besede je odvisna od njene lepe vsebine. Zame med najlepše slovenske besede sodijo kruh, dom, domovina, svoboda, Slovenija. Zelo tradicionalne besede, a usodne za danes in vse dni v prihodnosti.

Slovenija, Kultura
Škof Anton Jamnik (photo: Svobodna Slovenija) Škof Anton Jamnik (photo: Svobodna Slovenija)

Kaj je škof Jamnik povedal papežu?

V Rimu je minule dni potekalo spomladansko zasedanje Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (Comece). Iz Slovenije se je srečanja udeležil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Člane ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...