Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Benedikt XVI. (foto: Pixabay)
Papež Benedikt XVI. | (foto: Pixabay)

Benedikt XVI. nazaj v Vatikanu

Svet | 22.06.2020, 13:38 Marta Jerebič

Upokojeni papež Benedikt XVI., ki se je mudil na obisku pri svojem bolnem bratu Georgu v Nemčiji, se je danes že vrnil v Vatikan. Nemška škofovska konferenca mu je ob odhodu zagotovila, da ga bo spremljala v molitvi.

Benedikt XVI. je bival v regensburškem semenišču, od tam je obiskoval svojega 96-letnega brata, s katerim sta zelo povezana. Oba sta duhovniško posvečenje prejela isti dan, 29. junija 1951 v Freisingu.

Obisk zaslužnega papeža na Bavarskem je bila tudi priložnost, da je obiskal domače kraje, ki jih ni že od leta 2006, ko se je zadnjič mudil na uradnem obisku v domovini, poroča Vatican News, ki navaja nemško katoliško agencijo KNA.

Tako je v soboto molil na grobu svojih staršev in starejše sestre v Ziegetsdorfu. Naslednji postanek je naredil v hiši v Pentlingu, na obrobju Regensburga. Tam je živel od leta 1969 do 1977, ko je bil docent dogmatike na univerzi, dokler ni bil imenovan za nadškofa v Münchnu in Freisingu. Hiša je danes sedež inštituta Benedikta XVI., kjer hranijo njegovo teološko dediščino.

Benedikt XVI. se je v soboto srečal tudi z nuncijem v Nemčiji Nicolo Eterovićem, ki je bil v času njegovega papeževanja generalni tajnik sinode škofov.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.