Jože BartoljJože Bartolj
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Praznovanje 800-letnice župnije (foto: Vatican news)
Praznovanje 800-letnice župnije | (foto: Vatican news)

Župnija je kot vodnjak, kjer se odžejajo žejni resnice

| 22.06.2020, 11:37 Rok Mihevc

Župnija Kostanjevica na Krki praznuje častitiljivih 800 let. Ob tej priložnosti so včeraj pripravili slovesno sveto mašo, ki jo je ob somaševanju župnika Jožeta Miklavčiča, rojaka salezijanca Francija Drobniča in Janeza Grila, daroval novomeški škof škof Andrej Glavan.

Cerkev sv. Apostola Jakoba se prvič omenja 24. junija leta 1220. Župnija je duhovno in materialno rasla skupaj z bližnjim cistercijanskim samostanom, saj so bili do leta 1786 župniki v glavnem cistercijanski patri. Visoka obletnica je priložnost za zahvalo za vse milosti, prošnjo za naprej, hkrati pa tudi priložnost za preverjanje odnosa vsakega farana do župnije in skupnosti, je v pridigi dejal novomeški škof Andrej Glavan. »800-letnica je priložnost za hvaležen spomin vseh duhovnikov in redovnikov, ki so sejali Božjo besedo, ukoreninjali vero, utrjevali upanje in oznanjali ljubezen, ki je višek vsake postave.«Župnija je kraj, kjer se božje ljudstvo ob poslušanju božje besede in prejemanju evharistije združuje v edinosti z Bogom in seboj. »Župnija je Cerkev v malem, v sebi ima vse, kar je potrebno za krščansko življenje. V njej se oznanja evangelij in mladi rod vzgaja v veri, soobhaja evharistija, ki je srčika cerkve. V njej se organizira karitativna dejavnost, ki je v pomoč bolnim in revnim in s tem pričuje za pristnost evangelija po vzoru prvih kristjanov. Župnija s svojimi zakramenti je kot vodnjak, kjer se lahko odžejajo vsi žejni resnice, hranijo se lačni ljubezni, pozornosti in bratske pomoči.« Župnija ni upravna enota, njeno središče pa je župnijska cerkev. »Hišo narediti je razmeroma lahko, težje pa je zgraditi dom. Zato imamo razkošne hiše in vile, ki pa niso domovi. Dom gradijo le topli človeški odnosi, ki so vedno odprti za pogovor, razumevanje, spravo. Doma ne gradijo cement, opeke in marmor, ampak spoštovanje in medsebojna naklonjenost.«

Vsaka župnija mora biti žarišče misijonske dejavnosti in naša velika naloga v sekulariziranem svetu je, da oznanjamo Boga ljubezni. Posebej v tem zgodovinskem trenutku, ko Bog izginja iz človekovega obzorja in se človeštvo vedno bolj pogreza v temo. Ob koncu je še povedal, da so eden od pokazateljev duhovne in verske ravni župnije duhovni poklici. Teh je bilo nekoč v župniji več, zato je vernike prosil za pomnoženo molitev. Drugo leto bo, če bo Bog dal, v župniji nova maša.

Birma (photo: Župnija Preska) Birma (photo: Župnija Preska)

Po novem pri birmi celo dva botra?

Po odmevni novici o odpravi birmanskih botrov v župniji Beltinci, so se med drugim pojavila tudi opozorila po njihovi vlogi in pomenu te tradicije pri prejemu zakramenta svete birme.

 (photo: )  (photo: )

Nabožne ljudske pesmi

V sklopu letošnjega 18. radijskega misijona pod geslom "Ko se temelji reda podirajo" je bila temu primerno oblikovana tudi oddaja o ljudski glasbi.

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...