Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Sodišče (foto: ARO)
Sodišče | (foto: ARO)

Pravnik Letnar Černič: Žal si politika želi na ustavnem sodišču šibke sodnice in sodnike

Slovenija | 09.06.2020, 13:12 Alen Salihović

Za vse, ki živimo v ustavni demokraciji in pravni državi je zaskrbljujoče, če kandidati za ustavne sodnike odstopajo na takšen način, kot je to storila Barbara Zobec. Tako je umik njene kandidature za Radio Ognjišče komentiral izredni profesor za pravo človekovih pravic na Fakulteti za državne in evropske študije dr. Jernej Letnar Černič. Zobčeva je v zapisu navedla, da dobro ve, da ne bo ustavna sodnica. Dodala je, da te voli politika, sodnikov, ki si jih politika ne more podrediti, pa jih ne želi. Zapis po besedah Letnar Černiča ni preoster, kaže le žalostno slovensko sliko

»Mene ta njen odstop po eni strani preseneča, ker gre za izjemno izkušeno in vrhunsko vrhovno sodnico z desetletji izkušenj na najvišjem položaju v rednem sodstvu. Po drugi strani pa me ne preseneča glede na odnos politike do gospe Zobec,« je dejal sogovornik. Na vprašanja, kaj to pove o ustavnem sodišču pa dodal, da to zagotovo pove, da je ustavno sodišče, »žal v tem trenutku izjemno šibka institucija, da si politika želi na ustavnem sodišču šibke sodnice in sodnike, ki bodo podvrženi različnim interesom in političnim vplivom pri njihovem odločanju«. Po njegovih besedah bi v idealni pravni državi bili na ustavnem sodišču močni posamezniki in posameznice, ki bi imeli že v naprej izoblikovana stališča o pomembnih družbenih vprašanjih.

»V slovenski druži pa se zdi, da na ustavno sodišče prihajajo ljudje, ki so vsaj navidez brezbarvni, se v družbi ne izpostavijo glede pomembnih vprašanj, seveda to je samo videz, ker za tem videzom, za tem izložbenim oknom so posamezniki, ki imajo še bolj izoblikovano ideološko stališče kot tisti posamezniki, ki so aktivni v družbenem življenju, kot je tudi sodnica Barbara Zobec Ta njen odstop od kandidature vidim kot neko kazen za to, da se je zavzemala za človekove pravice, da se je zavzemala za vodilno pravo v dosedanji karieri in to je zelo zaskrbljujoče za vse nas, da takšna oseba, ki ima preverjeno kilometrino v vseh te desetletjih, da takšna oseba ni po želji politike in da se njena kandidatura na takšen način končuje,« je dejal Jernej Letnar Černič.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.