Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Vatikan (foto: Pixabay)
Vatikan | (foto: Pixabay)

Vatikan v zvezi z nakupom nepremičnine v Londonu aretiral brokerja Torzija

Svet | 08.06.2020, 10:31 Marta Jerebič

Vatikan je v petek, 5. junija, aretiral borznega posrednika Gianluigija Torzija. Obtožuje ga izsiljevanje, poneverbe, goljufije in pranja denarja pri nakupu nepremičnine v Londonu, pri čemer naj bi bil uporabljen tudi denar iz Petrovega novčiča, ki je namenjen revnim. V preiskavo je vključenih še 5 oseb, ki so delale v vatikanskem državnem tajništvu in en vodstveni uslužbenec urada za finančne informacije AIF.

Papež Frančišek je finančno preiskavo komentiral že novembra lani, ko se je vračal s potovanja v Aziji. Dejal je, da je bil pokrov prvič odkrit od znotraj in ne od zunaj, kar po njegovih besedah pomeni, da vatikanski nadzorni sistem dobro deluje.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.