Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Meta Potočnik
Janez Kobal (foto: Osebni arhiv)
Janez Kobal | (foto: Osebni arhiv)

Janez Kobal: Najprej je na delu Bog

01.05.2020, 15:43 Marjan Bunič

Ob današnjem godu sv. Jožefa delavca, nas je v rubriki Ostanimo povezano občestvo nagovoril Janez Kobal, župnik v Izoli. Posebej je izpostavil, da današnji praznik dela praznuje skupaj z vsemi nami. "Naredili smo tisto, kar smo v danih razmerah zmogli narediti. Vsi. Znanstveniki, trgovci, zdravstveniki ... politiki prejšnji in sedanji, evropski in svetovni. In duhovniki. Toliko smo znali in zmogli narediti, zato je danes praznik našega dela." Nagovor objavljamo v celoti.

Sv. Jožef delavec

Bog, delavec. Najprej je na delu Bog. Vsak delavec z delom ustvarja nekaj novega iz snovi, ki jo daje Bog. Delavec, na primer mizar mora odrezati slabe in nepomembne dele lesa, da lahko naredi nekaj novega.

Bog in vsak delavec zna tudi praznovati svoje delo in svojo ustvarjalnost. V praznovanje že vključuje hvaležnost za Božji dar – za navzočnost Njega, ki daje materiale za naše delo, ki daje brihtnost in sodelavce.

Kdo so sodelavci?

Najprej so sodelavci tisti, ki so pripravili material za to kar delamo. Kmet, ki orje in seje pripravlja surovino peku, ta trgovcu. Sodeluje še mlinar in energetik, prevoznik in ekonomist ...

In Bog, ki daje rast in priporočilo naj »gospodujemo« zemlji. Pomeni vsak od delavcev je gospod, ker po Božjem navodilu gospoduje »vsem živim bitjem«.

Sodelavci so tudi vsi iznajditelji v preteklosti, ki so izdelali orodja za lajšanje dela in naučili lažje in učinkoviteje delati. Od iznajditelja kamnitega noža, loka in kolesa do računalničarja, ki nam v korona času omogoča delo na daljavo in praznovanja na daljavo.

Drage poslušalke in poslušalci. Praznujemo praznik dela skupaj z armado sodelavcev, ki so nam omogočili, da korona čas preživljamo kot povezano občestvo. Ne znam si predstavljati, kako je potekala epidemija kuge pred tristo leti. S tistim znanjem, s takratnimi mediji, s takratnim zdravstvenim sistemom. Vendar se zahvaljujem Bogu za takratne delavce – bom dejal kar sodelavce, ki so s svojo izkušnjo, raziskavo in ustvarjalnostjo pripravili današnji čas.

Kdo bo rekel, kako da so bili neumni, da niso šli v izolacijo, in so se zbirali pri molitvah, procesijah ... Da so gradili cerkve v čast svetemu Roku in Mariji od zdravja. Kdo se bo čez sto let posmehoval nam, kako smo ustavili življenje in delo zaradi take malenkosti kot je Covid 19.

Danes na praznik dela praznujem skupaj z vami, sodelavci. Naredili smo tisto, kar smo v danih razmerah zmogli narediti. Vsi. Znanstveniki, trgovci, zdravstveniki ... politiki prejšnji in sedanji, evropski in svetovni. In duhovniki. Toliko smo znali in zmogli narediti, zato je danes praznik našega dela. Tudi biti doma, klicati koga po telefonu, moliti in sejati vedrino je trdo delo. Delo je vedno tudi težko. Zato je v naravi samega dela tudi počitek, praznik, dopust in počitnice.

Ko v teh »korona dneh« mašujem sam v prazni cerkvi, še bolj kot običajno razširim roke na začetku pri pozdravu: »Gospod z vami!« Je trajalo nekaj dni, da sem v sebi sprejel »novo normalnost« = sveto mašo brez ljudstva. Da sem si dopovedal da sveta maša ni nastop za ljudi pred mano v cerkvi ampak je povzetek vsakega dela človeških rok (in glave), ki se povezuje s sadovi zemlje in trte. Želim si, da bi mi ta izkušnja ostala tudi v »novem normalnem času«.

Namreč, da bi bil sposoben v vsako sveto mašo, v vsako praznovanje povleči vse delavce, znane in neznane, in hvaliti Stvarnika, ki daje snov in pamet, da lahko izdelamo nekaj lepega za blagor vseh ljudi.

Naj Bog na priprošnjo svetega Jožefa blagoslavlja vsako dobro delo človeških rok (in glave)!

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Ostanimo povezano občestvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dolina (photo: Župnija Dolina) Dolina (photo: Župnija Dolina)

Dolinski zvonovi utihnili po več kot tisoč letih

Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha. Tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar je nad dejanjem razočaran. Razlog naj bi ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...