Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Papež Frančišek (foto: VaticanMedia)
Papež Frančišek | (foto: VaticanMedia)

Imejmo pogum za spremembe na bolje!

31.05.2020, 15:40 s. Brigita Zelič Helena Križnik

Papež Frančišek je nedeljsko opoldansko molitev znova vodil z okna apostolske palače v Vatikanu. Nazadnje je romarje na Trgu svetega Petra tako pozdravil na prvo postno nedeljo. Po treh mesecih je njegov nagovor tam znova spremljalo več sto ljudi, ki so jim ob vstopu zmerili telesno temperaturo, nositi so morali zaščitne maske in spoštovati ustrezno razdaljo. Previdnostni ukrepi, ki veljajo zaradi novega koronavirusa, jih niso ovirali pri izražanju svojega veselja in hvaležnosti.

Obhajamo veliki praznik binkošti, ko se spominjamo izlitja Svetega Duha na prvo krščansko skupnost, je v opoldanskem nagovoru spomnil sveti oče. Evangeljski odlomek, ki ga najdemo pri Janezu, govori o prihodu Vstalega Gospoda med svoje učence na veliko noč. Ob tem učencem ne očita njihove nezvestobe v času njegovega trpljenja. Svojim prijateljem prinaša odpuščanje in mir. »Dihnil je vanje in jim dejal: »Prejmite Svetega Duha.« (Jn 20,22) Hkrati Jezus naroča, naj ne ostajajo zaprti v svoj ozki krog, temveč naj nadaljujejo njegovo poslanstvo. Veselja vstajenja ne smejo zadrževati zgolj zase.

Vstali tudi nas pošilja oznanjat in nam zagotavlja darove Svetega Duha: modrosti, umnosti, sveta, moči, vednosti, pobožnosti in strahu Božjega, ki jih prejmemo pri krstu in birmi. Sveti oče je želel, da prav razumemo predvsem zadnji omenjeni dar. »Ta slednji dar, dar strahu Božjega, je ravno nasprotje strahu, ki je prej hromil učence. Je ljubezen do Gospoda, je gotovost njegovega usmiljenja in njegove dobrote, daje nam zaupanje, da moremo iti v smeri, ki nam jo kaže, ne da bi kdajkoli pogrešali njegovo prisotnost in pomoč.« Božji Materi, ki je skupaj z apostoli doživela binkošti, je nato priporočil, naj Cerkvi doseže gorečega misijonskega duha.

Cerkev potrebuje luč in moč Svetega Duha

Po molitvi Raduj se, Kraljica nebeška in blagoslovu je papež Frančišek vsem zaželel lepo binkoštno nedeljo in izrazil prepričanje, da luč in moč Svetega Duha močno potrebujemo. Potrebuje ju Cerkev, da bo složno in pogumno nadaljevala pot v pričevanju evangelija. In potrebuje ju vsa človeška družina, da bi iz zdravstvene krize izšla bolj povezana in ne bolj razdeljena. Prepričan je, da iz takšne krize ne moremo iziti enaki - ali postanemo boljši ali slabši. Spodbudil je, naj imamo pogum za spremembe na bolje, za gradnjo tega, kar je pozitivno.

Prednost je treba dati zdravstveni oskrbi

Zbrani na Trgu svetega Petra so se v tišini med drugim pridružili prošnji svetega očeta k molitvi za množice, ki jih novi koronavirus ogroža predvsem v Braziliji. Tam so v hudi nevarnosti staroselci. Papež Frančišek je prosil, naj nikomur na svetu ne manjka zdravstvene oskrbe. Temu je treba dati prednost. Ljudje smo namreč svetišča Svetega Duha, ne ekonomija, je zatrdil.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Evropska zastava (photo: Pixabay) Evropska zastava (photo: Pixabay)

Dan Evrope - Kako naprej?

Dan Evrope je za vsakega državljana stare celine velik praznik, čeprav ga zadnja leta doživljamo z grenkim priokusom. Zdi se, da je stara celina, ki se je po drugi svetovni vojni začela povezovati ...

Papež v nagovoru (photo: Vatican Media) Papež v nagovoru (photo: Vatican Media)

Kdor ljubi denar, ne ljubi kot Jezus

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je danes zbralo veliko romarjev, močna zasedba je prišla iz Kolumbije in iz številnih zastav svoje dežele izoblikovala pravo pisano polje. Besede papeža Frančiška, ...

O avtorju