Blaž Lesnik
Marko Zupan
Marta Jerebič
Naslovnica junijskega Ognjišča (foto: Revija Ognjišče)
Naslovnica junijskega Ognjišča | (foto: Revija Ognjišče)

Letos bo tudi romanje bolnikov potekalo na daljavo

31.05.2020, 08:15 Matjaž Merljak

Junijska številka mesečnika Ognjišče prinaša veliko zapisov o delovanju Cerkve v času pandemije ter o naravi, hkrati pa je v njej napovedno tradicionalno narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje. Letošnje, dvainpetdeseto po vrsti, bo potekalo na daljavo, a ga bosta prenašala radio in televizija, je napovedal urednik Matej Erjavec.

Junijski Gost meseca je celovški škof Jože Marketz. Vpašali so ga o izkušnji delovanja Cerkve, o konkretnih spremembah v tem času in tudi načrtih za izvajanje pastoralnega življenja naprej. 

V pogovoru s Slovenskim katehetskim uradom in Pastoralno službo so pogledali, kaj je bilo storjeno na področju verouka na domu, kako je ta potekal, kakšne so izkušnje katehetov, hkrati pa so s pomočjo Pastoralne službe pogledali, kako je bilo poskrbljeno za podporo različnim skupinam, ki delujejo in se srečujejo znotraj Cerkve.

V Prilogi predstavljajo svet čebel, v Temi meseca Mladinske priloge pa pišejo o glasbi in njenih pozitivnih učinkih na naša čustva, motivacijo in učinkovitost ter pozitivni pogled na svet okoli nas. Ob tem so predstavili tudi vlogo glasbe v Svetem pismu, kjer se je starozavezno ljudstvo s pesmijo, petjem in glasbo preko hvalnic in psalmov obračalo na Boga. Mladi so poleg glasbe spregovorili tudi o narodni zavesti in kaj storiti, da bi se med mladimi zavest o slovenstvu bolj usidrala in bila bolj prisotna. Skavti tokrat predstavljajo, kako je duhovnost, tudi v naravi, močno povezana z odnosom do Boga

Urednik Matej Erjavec je pojasnil, kako bo letos potekalo junijsko romanje bolnikov na Brezje. To bo v soboto, 20. junija 2020. Zaradi pandemije in občutljivosti rizičnih skupin ter nevarnosti njihove okužbe bo potekalo na daljavo - slovesnost bosta prenašala Televizija Slovenija in Radio Ognjišče. Tako ga bodo lahko spremljali tisti, ki jim je namenjeno in seveda tudi vsi ostali. Ob 10. uri bo romarska maša, somaševanje bo vodil ljubljanski pomožni škof dr. Franci Šuštar. Seveda pa k maši vabijo vse predstavnike skupin, ki vsako leto požrtvovalno pomagajo pri izvedbi romanj.

Še vedno je negotovo podeljevanje zakramentov prvega obhajila in birme. Kot kaže ju bodo ponekod obhajali (zunaj), drugod pa bodo podeljevanje odložili na jesen. Zato del ponudbe Založbe Ognjišče za ta dva zakramenta in zakrament krsta predstavljajo tokrat, jeseni pa jo bodo predstavili še obširneje. V osrednjem delu revije si tako na dvanajstih straneh ogledate ponudbo daril ob prejemu zakramentov. Za vsa naročila lahko pokličete po telefonu, naročila lahko posredujete tudi preko elektronske pošte, lahko pa se odpravite v spletno knjigarno ter v knjigarne v Kranju, Kopru, Mariboru in na Ptuju, kjer je  predstavljena obširnejša knjižna in darilna ponudba.

In za konec še vabilo: na revijo Ognjišče se lahko naročite tudi sedaj med letom - plačate samo sorazmerni del naročnine za koledarsko leto, hkrati pa vam podarijo pretekle številke letošnjega letnika.

Naslovnica junijskega Ognjišča
Naslovnica junijskega Ognjišča © Revija Ognjišče

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem , Sociala , Zdravstvo , Glasba

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...