Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Naslovnica junijskega Ognjišča (foto: Revija Ognjišče)
Naslovnica junijskega Ognjišča | (foto: Revija Ognjišče)

Letos bo tudi romanje bolnikov potekalo na daljavo

Slovenija | 31.05.2020, 08:15 Matjaž Merljak

Junijska številka mesečnika Ognjišče prinaša veliko zapisov o delovanju Cerkve v času pandemije ter o naravi, hkrati pa je v njej napovedno tradicionalno narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje. Letošnje, dvainpetdeseto po vrsti, bo potekalo na daljavo, a ga bosta prenašala radio in televizija, je napovedal urednik Matej Erjavec.

Junijski Gost meseca je celovški škof Jože Marketz. Vpašali so ga o izkušnji delovanja Cerkve, o konkretnih spremembah v tem času in tudi načrtih za izvajanje pastoralnega življenja naprej. 

V pogovoru s Slovenskim katehetskim uradom in Pastoralno službo so pogledali, kaj je bilo storjeno na področju verouka na domu, kako je ta potekal, kakšne so izkušnje katehetov, hkrati pa so s pomočjo Pastoralne službe pogledali, kako je bilo poskrbljeno za podporo različnim skupinam, ki delujejo in se srečujejo znotraj Cerkve.

V Prilogi predstavljajo svet čebel, v Temi meseca Mladinske priloge pa pišejo o glasbi in njenih pozitivnih učinkih na naša čustva, motivacijo in učinkovitost ter pozitivni pogled na svet okoli nas. Ob tem so predstavili tudi vlogo glasbe v Svetem pismu, kjer se je starozavezno ljudstvo s pesmijo, petjem in glasbo preko hvalnic in psalmov obračalo na Boga. Mladi so poleg glasbe spregovorili tudi o narodni zavesti in kaj storiti, da bi se med mladimi zavest o slovenstvu bolj usidrala in bila bolj prisotna. Skavti tokrat predstavljajo, kako je duhovnost, tudi v naravi, močno povezana z odnosom do Boga

Urednik Matej Erjavec je pojasnil, kako bo letos potekalo junijsko romanje bolnikov na Brezje. To bo v soboto, 20. junija 2020. Zaradi pandemije in občutljivosti rizičnih skupin ter nevarnosti njihove okužbe bo potekalo na daljavo - slovesnost bosta prenašala Televizija Slovenija in Radio Ognjišče. Tako ga bodo lahko spremljali tisti, ki jim je namenjeno in seveda tudi vsi ostali. Ob 10. uri bo romarska maša, somaševanje bo vodil ljubljanski pomožni škof dr. Franci Šuštar. Seveda pa k maši vabijo vse predstavnike skupin, ki vsako leto požrtvovalno pomagajo pri izvedbi romanj.

Še vedno je negotovo podeljevanje zakramentov prvega obhajila in birme. Kot kaže ju bodo ponekod obhajali (zunaj), drugod pa bodo podeljevanje odložili na jesen. Zato del ponudbe Založbe Ognjišče za ta dva zakramenta in zakrament krsta predstavljajo tokrat, jeseni pa jo bodo predstavili še obširneje. V osrednjem delu revije si tako na dvanajstih straneh ogledate ponudbo daril ob prejemu zakramentov. Za vsa naročila lahko pokličete po telefonu, naročila lahko posredujete tudi preko elektronske pošte, lahko pa se odpravite v spletno knjigarno ter v knjigarne v Kranju, Kopru, Mariboru in na Ptuju, kjer je  predstavljena obširnejša knjižna in darilna ponudba.

In za konec še vabilo: na revijo Ognjišče se lahko naročite tudi sedaj med letom - plačate samo sorazmerni del naročnine za koledarsko leto, hkrati pa vam podarijo pretekle številke letošnjega letnika.

Naslovnica junijskega Ognjišča
Naslovnica junijskega Ognjišča © Revija Ognjišče

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala, Zdravstvo, Glasba
Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju