Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Naslovnica junijskega Ognjišča (foto: Revija Ognjišče)
Naslovnica junijskega Ognjišča | (foto: Revija Ognjišče)

Letos bo tudi romanje bolnikov potekalo na daljavo

Slovenija | 31.05.2020, 08:15 Matjaž Merljak

Junijska številka mesečnika Ognjišče prinaša veliko zapisov o delovanju Cerkve v času pandemije ter o naravi, hkrati pa je v njej napovedno tradicionalno narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje. Letošnje, dvainpetdeseto po vrsti, bo potekalo na daljavo, a ga bosta prenašala radio in televizija, je napovedal urednik Matej Erjavec.

Junijski Gost meseca je celovški škof Jože Marketz. Vpašali so ga o izkušnji delovanja Cerkve, o konkretnih spremembah v tem času in tudi načrtih za izvajanje pastoralnega življenja naprej. 

V pogovoru s Slovenskim katehetskim uradom in Pastoralno službo so pogledali, kaj je bilo storjeno na področju verouka na domu, kako je ta potekal, kakšne so izkušnje katehetov, hkrati pa so s pomočjo Pastoralne službe pogledali, kako je bilo poskrbljeno za podporo različnim skupinam, ki delujejo in se srečujejo znotraj Cerkve.

V Prilogi predstavljajo svet čebel, v Temi meseca Mladinske priloge pa pišejo o glasbi in njenih pozitivnih učinkih na naša čustva, motivacijo in učinkovitost ter pozitivni pogled na svet okoli nas. Ob tem so predstavili tudi vlogo glasbe v Svetem pismu, kjer se je starozavezno ljudstvo s pesmijo, petjem in glasbo preko hvalnic in psalmov obračalo na Boga. Mladi so poleg glasbe spregovorili tudi o narodni zavesti in kaj storiti, da bi se med mladimi zavest o slovenstvu bolj usidrala in bila bolj prisotna. Skavti tokrat predstavljajo, kako je duhovnost, tudi v naravi, močno povezana z odnosom do Boga

Urednik Matej Erjavec je pojasnil, kako bo letos potekalo junijsko romanje bolnikov na Brezje. To bo v soboto, 20. junija 2020. Zaradi pandemije in občutljivosti rizičnih skupin ter nevarnosti njihove okužbe bo potekalo na daljavo - slovesnost bosta prenašala Televizija Slovenija in Radio Ognjišče. Tako ga bodo lahko spremljali tisti, ki jim je namenjeno in seveda tudi vsi ostali. Ob 10. uri bo romarska maša, somaševanje bo vodil ljubljanski pomožni škof dr. Franci Šuštar. Seveda pa k maši vabijo vse predstavnike skupin, ki vsako leto požrtvovalno pomagajo pri izvedbi romanj.

Še vedno je negotovo podeljevanje zakramentov prvega obhajila in birme. Kot kaže ju bodo ponekod obhajali (zunaj), drugod pa bodo podeljevanje odložili na jesen. Zato del ponudbe Založbe Ognjišče za ta dva zakramenta in zakrament krsta predstavljajo tokrat, jeseni pa jo bodo predstavili še obširneje. V osrednjem delu revije si tako na dvanajstih straneh ogledate ponudbo daril ob prejemu zakramentov. Za vsa naročila lahko pokličete po telefonu, naročila lahko posredujete tudi preko elektronske pošte, lahko pa se odpravite v spletno knjigarno ter v knjigarne v Kranju, Kopru, Mariboru in na Ptuju, kjer je  predstavljena obširnejša knjižna in darilna ponudba.

In za konec še vabilo: na revijo Ognjišče se lahko naročite tudi sedaj med letom - plačate samo sorazmerni del naročnine za koledarsko leto, hkrati pa vam podarijo pretekle številke letošnjega letnika.

Naslovnica junijskega Ognjišča
Naslovnica junijskega Ognjišča © Revija Ognjišče

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala, Zdravstvo, Glasba
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju