Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Šolanje (foto: Pixabay)
Šolanje | (foto: Pixabay)

Šole bodo spet polne, odpirajo se lahko vsi hoteli, fitnesi in wellnesi, maske niso več obvezne

| 28.05.2020, 16:09 Alen Salihović

Po dneh ugibanj je sedaj jasno. Prihodnji teden se v šolske klopi vračajo vsi učenci osnovnih šol. V ponedeljek bodo z delom začeli učenci četrtih in petih razredov, v sredo pa še ostali. Prav tako bodo od ponedeljka dovoljene javne prireditve do 200 oseb, odpirajo se lahko vsi hoteli, fitnesi in wellnesi. Kot so sporočili še po seji vlade uporaba zaščitnih mask ni več obvezna, razen za okužene.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je povedala, da se od 1. junija oddelki v osnovnih šolah in vrtcih ne bodo več delili, bodo pa še naprej veljali splošni higienski ukrepi. Za starše, ki otrok po 1. juniju ne bodo vključili v vrtec, bo strošek do 30. junija pokrila država, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustečeva. Po besedah ministrice so se za takšno ravnanje odločili na podlagi ugodne epidemiološke slike in pozitivne izkušnje z dosedanjim odpiranjem vrtcev in šol, nenazadnje tudi zato, ker vračanje v šole pomeni enega od ključnih elementov običajnega življenja.

Ministrstvo je po besedah Kustečeve ravnateljem že poslalo okrožnico s pripadajočimi gradivi Zavoda RS za šolstvo in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki vsebuje vse pomembne informacije o izvajanju pouka in varstva.

Za otroke v istem razredu je po Krekovih besedah nesmiselno nositi maske, učitelji pa naj jih imajo tudi zaradi lastne zaščite.

Vsem, ki se v ponedeljek vračajo v šolske klopi, njihovim staršem in zaposlenim na šolah je ministrica zaželela "uspešen zaključek zadnjih tednov letošnjega neobičajnega šolskega leta".

Učenci od 1. do 3. razreda so se v šole vrnili 18. maja, 25. maja pa še učenci 9. razredov. 18. maja so se v šole vrnili tudi učenci zaključnih letnikov srednjih šol, ki pa so že končali pouk in se pripravljajo na maturo, ki se bo začela v soboto.

Dijaki bodo šolsko leto zaključili z izobraževanjem na daljavo.

Maske niso več obvezne, razen za okužene

Nekaj pojasnil o varnostnih ukrepih je nato podal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Povedal je, da uporaba zaščitnih mask ni več obvezna, razen za okužene. Maske so priporočene, nihče pa ne bo kaznovan zaradi nenošenja, je dejal in vseeno dodal, da če ne morete držati telesne razdalje metra in pol, da masko nosite. Za otroke v istem razredu je po Krekovih besedah nesmiselno nositi maske, učitelji pa naj jih imajo tudi zaradi lastne zaščite:

Maturo bo letos prvič opravljalo 15.567 dijakov

Jutri se s pisnim izpitom iz angleščine začenja spomladanski rok mature. Na opravljanje mature je prvič prijavljenih 15.567 dijakov, med njimi je 6078 splošnih maturantov in 9489 maturantov poklicne mature. Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je na vladni novinarski konferenci izpostavil, da bo letos zaradi epidemije novega koronavirusa izvedba mature nekoliko prilagojena. Dijaki bodo med gibanjem po šoli nosili maske, med pisanjem izpitov bodo sedeli na več kot 1,5 metra razdalje.

Prilagoditev so predvidel tudi pri ustnih izpitih, kjer bo ob nezadostno predelani snovi v času epidemije, učitelj imel pravico, da vprašanje spremeni. Rezultati bodo znani 13. julija za splošno maturo in 7. julija za poklicno maturo. Vpogled v izpitne pole bo letos prvič elektronski in nič več v Ljubljani.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...