Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Družina (foto: Unsplash)
Družina | (foto: Unsplash)

»Očetje in matere so postali duhovniki svojim otrokom«

| 15.05.2020, 13:58 Marjana Debevec

Praznujemo mednarodni dan družin. Karitas opozarja, da se bodo zaradi pandemije mnoge družine znašle v hudi stiski. So pa v času karantene družine lahko našle tudi več časa zase in za odnose.

Pri Slovenski Karitas opozarjajo, da se bodo kljub ukrepom države stiske družin zaradi epidemije še povečale. »Karitas se je tako od začetka epidemije srečala s 5 do 10% novih gospodinjstev, ki so prosila za pomoči zaradi različnih okoliščin. Poleg urejenega zdravstvenega, socialnega in šolskega sistema za družine kot ključno poudarjamo podporo države pri ohranjanju in razvijanju novih kvalitetnih delovnih mest«, je povedal Luka Oven in dodal, da se Slovenska karitas pridružuje pozivom k ukinjanju nedeljskega dela v trgovinah in tam, kjer ni nujno potrebno.


Evropska poslanka Romana Tomc pravi, da so mnoge družine v času pandemije obudile običaje iz preteklosti, obenem pa je prepričana, da bo sedanja vlada s primernim okoljem spodbujala družinsko življenje. »Da bo spodbujalo odločanje za rojstva. In to seveda je tisto, kar v naši starajoči se Evropi, v naši Evropi, ki je kar naprej soočena z nekimi krizami, seveda še kako potrebujemo

Družine pa potrebujejo tudi čas zase in to jim je bilo vsaj v večini v času pandemije podarjeno. Mnogi starši so se tako morali priučiti tudi učiteljskega poklica. »Sploh tam, kjer imajo več šoloobveznih otrok so se ta bremena še podvojila, tako da so bili ljudje morda še celo bolj izčrpani, na drugi strani je pa vendarle bilo neko olajšanje. Ljudje so lahko več časa preživeli drug z drugim in postorili stvari, ki jih niso prej nikoli delali«, pravi Dani Siter iz društva Družina in življenje.

Ker ni bilo mogoče iti k svetim mašam in verouku, so škofje družine povabili, naj postanejo domače cerkve. Vilma Siter je prepričana, da so družine zelo izkoristile ta podarjeni čas. »Se mi zdi, da še nikoli niso prišlo toliko do izraza te službe, ki jih imamo mi starši in kristjani po krstu. Očetje in matere so lahko postali pravi duhovniki svojim otrokom. Postali so tisti, ki učijo otroke, kako se slavi Boga; postali so tisti, ki so poučevali otroke o vsem Božjem o svetem. Lahko so bili skupaj pri maši. Mnoge družine so bile zdaj veliko večkrat pri maši kot sicer«.

Pogovoru z Vilmo in Danijem Siter boste lahko prisluhnili v nedeljo ob osmih zjutraj.

Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...