Slavi Košir
Jakob Čuk
Alen Salihović
Družina (foto: Unsplash)
Družina | (foto: Unsplash)

»Očetje in matere so postali duhovniki svojim otrokom«

15.05.2020, 13:58 Marjana Debevec

Praznujemo mednarodni dan družin. Karitas opozarja, da se bodo zaradi pandemije mnoge družine znašle v hudi stiski. So pa v času karantene družine lahko našle tudi več časa zase in za odnose.

Pri Slovenski Karitas opozarjajo, da se bodo kljub ukrepom države stiske družin zaradi epidemije še povečale. »Karitas se je tako od začetka epidemije srečala s 5 do 10% novih gospodinjstev, ki so prosila za pomoči zaradi različnih okoliščin. Poleg urejenega zdravstvenega, socialnega in šolskega sistema za družine kot ključno poudarjamo podporo države pri ohranjanju in razvijanju novih kvalitetnih delovnih mest«, je povedal Luka Oven in dodal, da se Slovenska karitas pridružuje pozivom k ukinjanju nedeljskega dela v trgovinah in tam, kjer ni nujno potrebno.


Evropska poslanka Romana Tomc pravi, da so mnoge družine v času pandemije obudile običaje iz preteklosti, obenem pa je prepričana, da bo sedanja vlada s primernim okoljem spodbujala družinsko življenje. »Da bo spodbujalo odločanje za rojstva. In to seveda je tisto, kar v naši starajoči se Evropi, v naši Evropi, ki je kar naprej soočena z nekimi krizami, seveda še kako potrebujemo

Družine pa potrebujejo tudi čas zase in to jim je bilo vsaj v večini v času pandemije podarjeno. Mnogi starši so se tako morali priučiti tudi učiteljskega poklica. »Sploh tam, kjer imajo več šoloobveznih otrok so se ta bremena še podvojila, tako da so bili ljudje morda še celo bolj izčrpani, na drugi strani je pa vendarle bilo neko olajšanje. Ljudje so lahko več časa preživeli drug z drugim in postorili stvari, ki jih niso prej nikoli delali«, pravi Dani Siter iz društva Družina in življenje.

Ker ni bilo mogoče iti k svetim mašam in verouku, so škofje družine povabili, naj postanejo domače cerkve. Vilma Siter je prepričana, da so družine zelo izkoristile ta podarjeni čas. »Se mi zdi, da še nikoli niso prišlo toliko do izraza te službe, ki jih imamo mi starši in kristjani po krstu. Očetje in matere so lahko postali pravi duhovniki svojim otrokom. Postali so tisti, ki učijo otroke, kako se slavi Boga; postali so tisti, ki so poučevali otroke o vsem Božjem o svetem. Lahko so bili skupaj pri maši. Mnoge družine so bile zdaj veliko večkrat pri maši kot sicer«.

Pogovoru z Vilmo in Danijem Siter boste lahko prisluhnili v nedeljo ob osmih zjutraj.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Z masko v cerkev (photo: Don Bosco Rakovnik) Z masko v cerkev (photo: Don Bosco Rakovnik)

Kdaj je v cerkvi še vedno potrebna maska?

Medtem ko se povsod v Sloveniji v javnem življenju sproščajo ukrepi, so tudi škofje izdali nova navodila za bogoslužja v cerkvah. Veljajo od danes. Na nekaj vprašanj nam je odgovoril tajnik SŠK, ...

prof. dr. Bojana Beović (photo: Osebni arhiv) prof. dr. Bojana Beović (photo: Osebni arhiv)

Naša gostja: prof. dr. Bojana Beović

Pred mikrofon naše osrednje sobotne popoldanske oddaje smo tokrat povabili gostjo, ki je postala v času epidemije tudi medijsko širše prepoznavna. Infektologinja prof. dr. Bojana Beović je ...

O avtorju