Petra StoparPetra Stopar
Karitas v Ekvadorju pomaga ljudem (foto: Caritas Ecuador)
Karitas v Ekvadorju pomaga ljudem | (foto: Caritas Ecuador)

Nuncij v Ekvadorju: Bili smo v stanju šoka

| 15.05.2020, 10:41 Marjana Debevec

Ena od držav, ki jo je pandemija najbolj prizadela, je Ekvador. Tamkajšnji nuncij nadškof Andrés Carrascosa Coso je povedal, da so kot država v stanju šoka. Postopno je število mrtvih naraščalo, a kot se dogaja z drugimi državami, se počasi vse umirja. V tem stanju se je Cerkev trudila biti blizu na več ravneh.

Nuncij Coso je povedal, da je bilo le malo župnij, ki niso uspele virtualno povezati svojih župljanov, kajti ljudje hočejo videti svojega župnika. Cerkev pa je nudila tudi duhovno in celo psihološko spremljanje mnogih, ki trpijo. Na področju solidarnosti je Karitas začela več aktivnosti. "Zlasti se trudi, da bi prišla do najbolj ranljivih, da bi povezala različne skupine, tako vladne kot zasebne. Seveda ne uspemo narediti vsega, a je v teku precej veliko delo".


Prav zaradi tega je več duhovnikov zbolelo, med njimi tudi kakšen škof. "Sam sem našo deželo blagoslovil s Presvetim zakramentom na veliki četrtek v papeževem imenu. To so bile zelo močne izkušnje vere", je še povedal nuncij v Ekvadorju.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.