Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

100. obletnica rojstva sv. papeža Janeza Pavla II.

Evropska Unija | 17.05.2020, 07:13 Marjana Debevec

S sveto mašo, ki jo bo papež Frančišek ob 100. obletnici rojstva sv. papeža Janeza Pavla II. daroval na njegovem grobu, se bodo sklenili prenosi jutranjih papeževih svetih maš. Uvedli so jih zaradi prepovedi javnih bogoslužij, sedaj pa se verniki lahko spet lahko zbiramo po cerkvah.

Papež Frančišek je 9. marca začel obhajati jutranja bogoslužja v kapeli Doma sv. Marte brez navzočnosti vernikov, obenem pa so se začeli prenosi bogoslužij v živo. Sveti oče je molitveni namen vsak dan posvetil skupini ljudi ali izrekel prošnjo v povezavi z epidemijo koronavirusa.
V Italiji je prenos papeževih jutranjih bogoslužij postal prava uspešnica. Konec marca jih je v program uvrstila tudi državna televizija Rai 1. Prenos bogoslužij je samo v Italiji vsak dan spremljalo skoraj milijon in pol ljudi. Papež pa zdaj upa, da se bodo verniki lahko čim prej osebno udeleževali nedeljskih in delavniških svetih maš.


Ob 100. obletnici rojstva papeža Janeza Pavla II. bo jutri obhajal slovesno bogoslužje na grobu svetnika v vatikanski baziliki sv. Petra. Zvečer pa bodo na državni poljski televiziji predvajali še sporočilo papeža Frančiška rojakom poljskega papeža.


Tamkajšnji škofje so želeli jubilej slovesno obhajati z velikim narodnim zahvalnim romanjem v Rim, ki pa so ga morali zaradi epidemije koronavirusa žal odpovedati. Bodo pa obletnico rojstva Karla Woytile obeležili s pobudo Hvala, Janez Pavel II. Objavili bodo glasovne posnetke, fotografije ali kratke video posnetke, s katerimi se bodo sv. Janezu Pavlu II. zahvalili za njegov pontifikat. Starejši pa bodo napisali svoje spomine nanj, da bi ga približali mlajšim rodovom, ki ga niso poznali.


Dodajmo še, da je ob 100. obletnici rojstva znamenitega rojaka poljski parlament letošnje leto razglasil za leto sv. Janeza Pavla II.

Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...