Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pouk na daljavo (foto: Pixabay)
Pouk na daljavo | (foto: Pixabay)

Dr. Beović: Vračanje otrok v šole je sorazmerno varno

Slovenija | 12.05.2020, 15:32 Marjana Debevec

Šole in vrtci se intenzivno pripravljajo na odpiranje svojih vrat. Pred učitelji in vzgojitelji je izziv, kako zagotavljati čim bolj varno okolje zanje in zase. O tem je beseda tekla na dopoldanski novinarski konferenci vlade.

Direktor Zavoda za šolstvo Vinko Logaj je med priporočili zaposlenim v vrtcih na srce položil predvsem to, da naj bi otroci čim prej pridobili občutek varnosti in zaupanja. Za najmanjše ponovno odprtje vrtcev pomeni tudi ponovitev uvajalnega obdobja. »Priporočamo, da se strokovni delavci prilagodijo otrokom. Da ne hitijo z izvajanjem programa, četudi ne bodo vsi cilji kurikuluma za vrtce v letošnjem letu realizirani.« Bodo pa, kot smo poročali že v prejšnjih dneh, skupine otrok zaradi zagotavljanja zdravstvene varnosti, manjše.
Za prvo triado osnovnošolcev, ki se prav tako v šolske klopi vračajo v ponedeljek, priporočajo prilagoditveno obdobje enega tedna. »Izredno pomembna je pri tem pozitivna naravnanost učiteljev. Starši in učitelji naj ne prenašajo lastne tesnobe na učence.« Zavedajo se, da se vse snovi ne da nadoknaditi, zato priporočajo predvsem individualno delo. Čim več naj bo gibalnih aktivnosti, ocenjevanje pa naj bo le takrat, ko je to primerno.

Kako bodo preprečili stike med otroki?

Manjšim otrokom medosebnih stikov ni mogoče preprečiti, zato pa naj bi se družili samo s svojim razredom. Ker bo v vsakem razredu manjše število učencev, se bo pojavila potreba po večjem številu učiteljev. »Vemo, da imamo več različnih kategorij učiteljev. Ne prihajajo v šolo učenci četrtih razredov, kjer imamo tudi učitelje podaljšanega bivanja, imamo učitelje za dodatno strokovno pomoč. Verjamem, da bodo priskočili na pomoč nekateri učitelji t.i. vzgojnih predmetov«, zagotavlja Logaj, ki je po pogovorih z ravnatelji prepričan, da bo mogoče v prvi triadi organizirati kvaliteten in tudi varen pouk.
Kako pa bo z jutranjim varstvom in podaljšanim bivanjem? Tam se namreč združujejo otroci različnih razredov. Po Logajevih besedah imajo šole različne možnosti. »Verjamem, da je ena od takšnih, da se v več namenskem prostoru v organizira v posameznih delih zbiranje učencev v jutranjem varstvu za posamezne skupine«.

Gre za navade, ki jih bomo potrebovali tudi v naslednjih mesecih

Vodja svetovalne skupine dr. Bojana Beović ob tem poudarja, da je potrebno zdravo razumsko upoštevanje vseh navodil in priporočil ter razumevanje dejstva, zakaj so bila sploh uvedena. »To je to osnovno vodilo, ki se ga moramo zavedati takrat, ko nam je neprijetno spreminjati naše delovne navade. Torej, to je vse skupaj uvedeno zato, da ostanemo zdravi: naši otroci, mi, naši starši, vsi skupaj.« Sicer pa je dr. Beovićeva prepričana, da je ponoven vstop v šolo sorazmerno varen. »Tako da jaz mislim, da naj se šole veselijo, da tveganje ni veliko, je pa smiselno, da se otroci, starši in vsi skupaj učimo teh načinov vedenja, kako ne prenašati virus. Gre za potrebno znanje in veščina za otroke. Potrebovali bodo takšen način vedenja v naslednjih mesecih, verjetno tudi letih
Za učence 9. razredov bodo učitelji priporočila dobili v prihodnjem tednu, saj se ti učenci v šolske klopi vrnejo 25. maja. 4. letniki srednjih šol, ki se bodo vrnili v šole prihodnji teden, naj imajo v šoli možnost popraviti ocene, sicer pa naj bi bilo čim več ocen zaključenih že na daljavo.
Končna odločitev o vrnitvi v vrtce in šole bo sicer znana do konca tega tedna.

Slovenija, Zdravstvo
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...