Jože Bartolj
Andrej Novljan
Petra Stopar
Molitev (foto: Pixabay)
Molitev | (foto: Pixabay)

Delitev med nami se poglablja – kje so rešitve?

12.05.2020, 10:41 Marjana Debevec

Koronavirusna kriza je v Sloveniji zapisala čudovito povest o dobrih ljudeh, je v zadnji Družini zapisal p. Branko Cestnik. Žal pa po njegovih besedah politično sektaštvo tej povesti ne pusti, da bi se povedala. Pa vendar se tudi pri nas rojevajo pobude, ki želijo prispevati k enotnosti našega naroda in so uprte v prihodnost.

Kot smo poročali že včeraj, Koordinacija Združeni za Slovenijo zbira podpise v podporo vladi. Še vedno jih lahko oddate na spletni strani 24kul.si. Zaradi vedno globlje razdeljenosti med nami pa mnogi poudarjajo, da gre v tej situaciji za duhovni boj.

Zato so se gibanja in skupnosti povezala v vsakodnevni goreči molitvi za Slovenijo. »Z zlom sovraštva se lahko borimo le z Božjo močjo. V luči stopnjevanja pritiskov dela javnosti je resna nevarnost, da pade vlada. Ker je pred nami delno negotova bližnja prihodnost, tako zdravstvene, gospodarske in ekonomske posledice sedanje krize, je padec vlade, ter kaos, ki bi nastal, najmanj, kar si lahko želimo in je tudi najslabša možnost za vse državljane. Zato vabim vsakega poslušalca, da za domovino vsak dan zmoli desetko rožnega venca, ali pa rožni venec Božjega usmiljenja, oziroma karkoli po svoji izbiri. Molimo, saj molitev spreminja tok zgodovine«, je v imenu novih duhovnih gibanj in skupnosti povedal Janez Cerkovnik.

Pobuda bodi odgovoren
Pobuda bodi odgovoren © Jernej Kastelec

Na družbenih omrežjih pa se je rodila tudi pobuda z naslovom bodi odgovoren. Z njo po besedah Jerneja Kastelca opozarjajo, da sta za uspešno krizo, v kateri se nahajamo, nujno potrebna dialog in sodelovanje.

»V boju s prvim valom epidemije smo dokazali, da to zmoremo. Žal pa v zadnjih tednih v ospredje silijo protesti, ki predstavljajo tveganje za zdravje vseh, in retorika, ki brez predlaganih rešitev širi radikalizacijo in delitev v družbi. Pobuda bodi odgovoren poziva k prizadevanju za stabilnost v družbi, okrevanje gospodarstva in spoštovanje različnosti. Je poziv vladi, da deluje pošteno in transparentno; poziv medijem in političnim strankam, da delujejo profesionalno in odgovorno. Predvsem pa je poziv vsakemu posamezniku, da si prizadevamo za spoštljiv dialog in sodelovanje, ker edino to prinaša dolgoročne rešitve«, je še poudaril Kastelec.

Pobudi bodi odgovoren se lahko pridružitev na facebook in tviter profilu pod imenom: Vklopi aktivator.

Pobuda za dialog in sodelovanje
Pobuda za dialog in sodelovanje © Jernej Kastelec

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nataša Ličen (photo: Izidor Šček) Nataša Ličen (photo: Izidor Šček)

Bodimo glasniki vrednot in kulture življenja

Pozdravljeni na slovesen dan, praznik apostolov Svetega Petra in Pavla. Zdaj so dolgi dnevi in veselimo se priložnosti, ki se z dolžino dneva namnožijo. Si želim, da bi imeli takšen pogled tudi ob ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...