Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Molitev (foto: Pixabay)
Molitev | (foto: Pixabay)

Delitev med nami se poglablja – kje so rešitve?

Slovenija | 12.05.2020, 10:41 Marjana Debevec

Koronavirusna kriza je v Sloveniji zapisala čudovito povest o dobrih ljudeh, je v zadnji Družini zapisal p. Branko Cestnik. Žal pa po njegovih besedah politično sektaštvo tej povesti ne pusti, da bi se povedala. Pa vendar se tudi pri nas rojevajo pobude, ki želijo prispevati k enotnosti našega naroda in so uprte v prihodnost.

Kot smo poročali že včeraj, Koordinacija Združeni za Slovenijo zbira podpise v podporo vladi. Še vedno jih lahko oddate na spletni strani 24kul.si. Zaradi vedno globlje razdeljenosti med nami pa mnogi poudarjajo, da gre v tej situaciji za duhovni boj.

Zato so se gibanja in skupnosti povezala v vsakodnevni goreči molitvi za Slovenijo. »Z zlom sovraštva se lahko borimo le z Božjo močjo. V luči stopnjevanja pritiskov dela javnosti je resna nevarnost, da pade vlada. Ker je pred nami delno negotova bližnja prihodnost, tako zdravstvene, gospodarske in ekonomske posledice sedanje krize, je padec vlade, ter kaos, ki bi nastal, najmanj, kar si lahko želimo in je tudi najslabša možnost za vse državljane. Zato vabim vsakega poslušalca, da za domovino vsak dan zmoli desetko rožnega venca, ali pa rožni venec Božjega usmiljenja, oziroma karkoli po svoji izbiri. Molimo, saj molitev spreminja tok zgodovine«, je v imenu novih duhovnih gibanj in skupnosti povedal Janez Cerkovnik.

Pobuda bodi odgovoren
Pobuda bodi odgovoren © Jernej Kastelec

Na družbenih omrežjih pa se je rodila tudi pobuda z naslovom bodi odgovoren. Z njo po besedah Jerneja Kastelca opozarjajo, da sta za uspešno krizo, v kateri se nahajamo, nujno potrebna dialog in sodelovanje.

»V boju s prvim valom epidemije smo dokazali, da to zmoremo. Žal pa v zadnjih tednih v ospredje silijo protesti, ki predstavljajo tveganje za zdravje vseh, in retorika, ki brez predlaganih rešitev širi radikalizacijo in delitev v družbi. Pobuda bodi odgovoren poziva k prizadevanju za stabilnost v družbi, okrevanje gospodarstva in spoštovanje različnosti. Je poziv vladi, da deluje pošteno in transparentno; poziv medijem in političnim strankam, da delujejo profesionalno in odgovorno. Predvsem pa je poziv vsakemu posamezniku, da si prizadevamo za spoštljiv dialog in sodelovanje, ker edino to prinaša dolgoročne rešitve«, je še poudaril Kastelec.

Pobudi bodi odgovoren se lahko pridružitev na facebook in tviter profilu pod imenom: Vklopi aktivator.

Pobuda za dialog in sodelovanje
Pobuda za dialog in sodelovanje © Jernej Kastelec

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Duhovnost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...