Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Molitev (foto: Pixabay)
Molitev | (foto: Pixabay)

Delitev med nami se poglablja – kje so rešitve?

Slovenija | 12.05.2020, 10:41 Marjana Debevec

Koronavirusna kriza je v Sloveniji zapisala čudovito povest o dobrih ljudeh, je v zadnji Družini zapisal p. Branko Cestnik. Žal pa po njegovih besedah politično sektaštvo tej povesti ne pusti, da bi se povedala. Pa vendar se tudi pri nas rojevajo pobude, ki želijo prispevati k enotnosti našega naroda in so uprte v prihodnost.

Kot smo poročali že včeraj, Koordinacija Združeni za Slovenijo zbira podpise v podporo vladi. Še vedno jih lahko oddate na spletni strani 24kul.si. Zaradi vedno globlje razdeljenosti med nami pa mnogi poudarjajo, da gre v tej situaciji za duhovni boj.

Zato so se gibanja in skupnosti povezala v vsakodnevni goreči molitvi za Slovenijo. »Z zlom sovraštva se lahko borimo le z Božjo močjo. V luči stopnjevanja pritiskov dela javnosti je resna nevarnost, da pade vlada. Ker je pred nami delno negotova bližnja prihodnost, tako zdravstvene, gospodarske in ekonomske posledice sedanje krize, je padec vlade, ter kaos, ki bi nastal, najmanj, kar si lahko želimo in je tudi najslabša možnost za vse državljane. Zato vabim vsakega poslušalca, da za domovino vsak dan zmoli desetko rožnega venca, ali pa rožni venec Božjega usmiljenja, oziroma karkoli po svoji izbiri. Molimo, saj molitev spreminja tok zgodovine«, je v imenu novih duhovnih gibanj in skupnosti povedal Janez Cerkovnik.

Pobuda bodi odgovoren
Pobuda bodi odgovoren © Jernej Kastelec

Na družbenih omrežjih pa se je rodila tudi pobuda z naslovom bodi odgovoren. Z njo po besedah Jerneja Kastelca opozarjajo, da sta za uspešno krizo, v kateri se nahajamo, nujno potrebna dialog in sodelovanje.

»V boju s prvim valom epidemije smo dokazali, da to zmoremo. Žal pa v zadnjih tednih v ospredje silijo protesti, ki predstavljajo tveganje za zdravje vseh, in retorika, ki brez predlaganih rešitev širi radikalizacijo in delitev v družbi. Pobuda bodi odgovoren poziva k prizadevanju za stabilnost v družbi, okrevanje gospodarstva in spoštovanje različnosti. Je poziv vladi, da deluje pošteno in transparentno; poziv medijem in političnim strankam, da delujejo profesionalno in odgovorno. Predvsem pa je poziv vsakemu posamezniku, da si prizadevamo za spoštljiv dialog in sodelovanje, ker edino to prinaša dolgoročne rešitve«, je še poudaril Kastelec.

Pobudi bodi odgovoren se lahko pridružitev na facebook in tviter profilu pod imenom: Vklopi aktivator.

Pobuda za dialog in sodelovanje
Pobuda za dialog in sodelovanje © Jernej Kastelec

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Duhovnost
Škof Anton Jamnik (photo: Svobodna Slovenija) Škof Anton Jamnik (photo: Svobodna Slovenija)

Kaj je škof Jamnik povedal papežu?

V Rimu je minule dni potekalo spomladansko zasedanje Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (Comece). Iz Slovenije se je srečanja udeležil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Člane ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...