Jože Bartolj
Miha Močnik
Petra Stopar
Molitev (foto: Pixabay)
Molitev | (foto: Pixabay)

Delitev med nami se poglablja – kje so rešitve?

12.05.2020, 10:41 Marjana Debevec

Koronavirusna kriza je v Sloveniji zapisala čudovito povest o dobrih ljudeh, je v zadnji Družini zapisal p. Branko Cestnik. Žal pa po njegovih besedah politično sektaštvo tej povesti ne pusti, da bi se povedala. Pa vendar se tudi pri nas rojevajo pobude, ki želijo prispevati k enotnosti našega naroda in so uprte v prihodnost.

Kot smo poročali že včeraj, Koordinacija Združeni za Slovenijo zbira podpise v podporo vladi. Še vedno jih lahko oddate na spletni strani 24kul.si. Zaradi vedno globlje razdeljenosti med nami pa mnogi poudarjajo, da gre v tej situaciji za duhovni boj.

Zato so se gibanja in skupnosti povezala v vsakodnevni goreči molitvi za Slovenijo. »Z zlom sovraštva se lahko borimo le z Božjo močjo. V luči stopnjevanja pritiskov dela javnosti je resna nevarnost, da pade vlada. Ker je pred nami delno negotova bližnja prihodnost, tako zdravstvene, gospodarske in ekonomske posledice sedanje krize, je padec vlade, ter kaos, ki bi nastal, najmanj, kar si lahko želimo in je tudi najslabša možnost za vse državljane. Zato vabim vsakega poslušalca, da za domovino vsak dan zmoli desetko rožnega venca, ali pa rožni venec Božjega usmiljenja, oziroma karkoli po svoji izbiri. Molimo, saj molitev spreminja tok zgodovine«, je v imenu novih duhovnih gibanj in skupnosti povedal Janez Cerkovnik.

Pobuda bodi odgovoren
Pobuda bodi odgovoren © Jernej Kastelec

Na družbenih omrežjih pa se je rodila tudi pobuda z naslovom bodi odgovoren. Z njo po besedah Jerneja Kastelca opozarjajo, da sta za uspešno krizo, v kateri se nahajamo, nujno potrebna dialog in sodelovanje.

»V boju s prvim valom epidemije smo dokazali, da to zmoremo. Žal pa v zadnjih tednih v ospredje silijo protesti, ki predstavljajo tveganje za zdravje vseh, in retorika, ki brez predlaganih rešitev širi radikalizacijo in delitev v družbi. Pobuda bodi odgovoren poziva k prizadevanju za stabilnost v družbi, okrevanje gospodarstva in spoštovanje različnosti. Je poziv vladi, da deluje pošteno in transparentno; poziv medijem in političnim strankam, da delujejo profesionalno in odgovorno. Predvsem pa je poziv vsakemu posamezniku, da si prizadevamo za spoštljiv dialog in sodelovanje, ker edino to prinaša dolgoročne rešitve«, je še poudaril Kastelec.

Pobudi bodi odgovoren se lahko pridružitev na facebook in tviter profilu pod imenom: Vklopi aktivator.

Pobuda za dialog in sodelovanje
Pobuda za dialog in sodelovanje © Jernej Kastelec

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem , Politika , Duhovnost

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...