Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež Benedikt XVI. (foto: Pixabay)
Papež Benedikt XVI. | (foto: Pixabay)

Nova biografija Benedikta XVI.: Od tega, da ga želijo utišati, do zaljubljenosti v mladosti

Svet | 05.05.2020, 15:59 Marta Jerebič

V Nemčiji je včeraj izšla biografija Benedikta XVI., ki jo je napisal nemški novinar Peter Seewald. Avtor je intervju z upokojenim papežem opravil jeseni 2018, sicer pa je celotno knjigo, ki obsega več kot tisoč strani, pisal pet let. Nemški mediji ob izidu izpostavljajo različne izvlečke, med drugim Benedikt XVI. pravi, da ga želijo utišati; da je njegovo prijateljstvo s papežem Frančiškom zraslo in da je bil mogoče v mladosti zaljubljen.

Katoliško Cerkev ogroža svetovna diktatura humanističnih ideologij, pravi zaslužni papež Benedikt XVI. in kot primere navaja istospolne poroke, splave in ustvarjanje ljudi v laboratoriju. Meni, da je sodobna družba v procesu oblikovanja antikrščanske veroizpovedi, vsakdo, ki temu nasprotuje, pa je izobčen iz družbe. Dogodki v 21. stoletju so po njegovih besedah pokazali, da kriza vere vodi v krizo krščanskega obstoja.

Benedikt XVI. je v intervjuju Petru Seewaldu še povedal, da je napisal duhovno oporoko, vsebine pa ni razkril.

O tem, da se redno vmešava v javne razprave, pravi, da gre za zlobno sprevračanje resničnosti, da se ga želi utišati in da gre za psihološko propagando. Kot je dejal, je bil odziv nemških teologov na njegovo objavo leta 2018 o odnosu z judovstvom tako neumen in škodoželjen, da raje ne bi govoril o tem. Pravih razlogov za dejstvo, da bi ga radi utišali, raje ne bi analiziral, je še dejal.

Poudaril je tudi, da njegov odstop ni ustvaril dveh papežev, njegovo funkcijo bi lahko primerjali s škofom, ki se je upokojil zaradi starosti. O prijateljstvu s papežem Frančiškom pa je dejal, da le-to ni samo ostalo, ampak je tudi zraslo.

Seewald ga je vprašal tudi, ali je bil v mladosti zaljubljen. Odgovor: »Mogoče.« Koliko časa? Tedne, mesece? »Še dlje,« je sledilo romantično priznanje.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.