Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Cerkev, klopi (foto: Pixabay)
Cerkev, klopi | (foto: Pixabay)

Pravila v cerkvah bolj stroga kot bodo denimo v knjižnicah ali so zdaj v trgovinah

Slovenija | 29.04.2020, 09:37 Nataša Ličen

Koronavirus je v nas vzbudil tudi veliko dobrega, je za oddajo Spoznanje več, predsodek manj dejal klaretinec p. Branko Cestnik. Osvetlil je vpliv epidemije, predvsem z vidika večje humanosti med ljudmi, tudi odgovornejšega odnosa do narave. Govoril je o posledicah ali bolje spremembah za Cerkev in vernike.

»Zaprli smo podjetja, spustili letala na tla, ustavili promet, zaprli šole, da bi zaščitili najbolj ranljive. Se pravi v tem primeru virus najbolj napada odrasle, starejše, bolne. Vsi sprejeti ukrepi so šli v smeri, da bi zaščitili prav njih. To je čudovito. Zlasti v tej super potrošniški miselnosti kjer, če nisi koristen, si odveč. In ta super potrošniška miselnost se je vcepila tako po levi kot desni strani političnega pola, tukaj ni bistvene razlike. Vcepila se je med nas in seveda se je že začelo razmišljati o evtanaziji, promovirali smo evtanazijo, da ko si star in bolan in ni upanja za ozdravitev, si odveč. Ta miselnost se je preko logike evtanazije širila naprej, ampak glejte sedaj smo ji kot človeštvo rekli stop,« je povedal Cestnik.

V ponedeljek, 4. maja, prihaja srednji vek

Na svojem blogu pa je Cestnik komentiral tudi ponedeljkovo odprtje cerkva. Zapisal je, da je sodeloval na seji Zbora svetovalcev celjske škofije in že videl pripravljena navodila Slovenske škofovske konference. Ocenjuje, da bodo pravila v cerkvah bolj stroga kot bodo denimo v knjižnicah ali so zdaj v trgovinah. »Na primer: razdalja, število vernikov prilagojeno prostornini, maske, razkužila, dezinfekcija in prezračevanje po vsaki maši, dezinfekcija duhovnikovih rok pred in po obhajanju, prepoved petja (razen organista, solista ali pevske družine na koru), kakšni manj potrebni deli obreda se opustijo, prepoved velikih slovesnosti in procesij ter – tisto, kar nekatere najbolj pika in še ne vemo, kako točno bo oblikovano – starejšim od 70 let se odsvetuje obisk nedeljskih maš, lahko pa bodo šli k maši med tednom, saj bodo delavniške maše veljale kot nedeljske,« je zapisal.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...