Petra StoparPetra Stopar
Knjižnica (foto: Pixabay)
Knjižnica | (foto: Pixabay)

Knjiga je pomembna človekova sopotnica

Slovenija | 23.04.2020, 10:21 Alen Salihović

Organizacija Unesco je 23. april razglasila za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Zaradi koronavirusa je njegovo praznovanje drugačno, saj je večina šol zaprtih, enako ustanove, povezane s knjigo. V teh okoliščinah je Unesco pozval, naj ljubezen do knjig odmeva prek spleta. Na kakšen način so se tega lotili pri Ognjišču, ki se je letos poslovilo od svojega ustanovitelja msgr. Franca Boleta, smo vprašali urednika mag. Boža Rustjo.

Dejal je, da je msg. Bole ob smrti katerega je nedavano izšla nova knjiga, vedno vztrajal, da je potrebno izdajati knjige z aktualno vsebino, ki odgovarjajo na vprašanja ljudi. »Ne visoke teorije ali teologije, ki je nihče ne razume,« je povedal.

Dodal je, da vsaka stiska, »preizkušnja človeka potisne k tlom, a ga na drugi strani prisili, da začne iskati odgovore na temeljna življenjska vprašanja, eksistencialna vprašanja. In takrat človek rad poseže po knjigi, išče v knjigah odgovor«.

»Zato smo pri Ognjišču stalno odprti na naši spletni knjigarni, na naši spletni strani, FB strani, kjer ponujamo aktualne vsebine in vabimo k naročilu knjig,« je dejal mag. Rustja.

Letos bo Noč knjige potekala prek spletnih platform. Društvo slovenskih pisateljev je na Facebooku objavljalo najljubše knjige iz slovenske književnosti, Javna agencija za knjigo pa je pripravila spletni knjižni sejem.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.