Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Vas ta fotografija navdaja s prijetnimi spomini? (foto: pixabay)
Vas ta fotografija navdaja s prijetnimi spomini? | (foto: pixabay)

Turizem se bo gotovo spremenil

19.04.2020, 09:25 Nataša Ličen

Za svetovljane in popotnike so trenutne razmere, zaprtje meja številnih svetovnih držav, prekinitev letalskega prometa, velik izziv. Poklicali smo na Kompas, Turistično agencijo, s katero smo na Radiu Ognjišče v dveh desetletjih doživeli mnogo lepega, skupaj spoznali že prenekatero kulturno razsežnost, navade ljudi in njihove načine življenja.

Ko bom po koncu trenutnih razmer spet lahko kam odpotoval, bo tisto potovanje kot moje prvo. Nepozabno. Posebno, sprejeto še z večjo hvaležnostjo.

Miha Širca: "Nismo si predstavljali, da bo tako, kot je. Držimo se doma. Hvala Bogu, imamo kar nekaj dela in smo lahko aktivni z domačega naslonjača. Priznam, daje me že nekoliko popotniška mrzlica, kar mi govorijo tudi drugi, komaj čakamo, da bomo šli lahko spet naokrog. Bomo pa ukrepe, kakršni koli že bodo, seveda spoštovali."

Na prvem mestu se bo v turizmu spremenil izbor lokacije. "Kam bomo lahko najprej potovali. Ob koncu epidemije ne bomo mogli kar takoj sesti na letalo in odpotovati. Nekatere destinacije bodo gotovo ostale dlje časa zaprte. Turizem se bo torej zagotovo vsaj v nekaterih delih spremenil. Še bolj bomo cenili možnost potovanja, obiskovanja držav in tamkajšnjih ljudi. Ko bom po vsem kar doživljamo dobil prvo priložnost za pot, bom na tisto potovanje gledal še z večjo hvaležnostjo. Pomenilo mi bo še več, kot so mi potovanja pred tem. Moje potovanje, prvo po koncu karantene, bo kot tisto sploh prvo v mojem življenju, ki je nepozabno", je v pogovoru opisoval Miha.

Ko se bodo ukrepi sprostili, gotovo ne bomo kar takoj sedli na letalo in odpotovali.
Ko se bodo ukrepi sprostili, gotovo ne bomo kar takoj sedli na letalo in odpotovali. © pixabay

Trenutno je veliko dela s spreminjanjem terminov, datumov. Razmišljajo tudi, kako bomo potovali v prihodnje, kaj bodo nudili potnikom, svojim strankam. "Je pa še prezgodaj ugotavljati, kaj bo sledilo in kako se bodo stvari obrnile. Odvisno je od ukrepov, tako pri nas kot v drugih državah." V letošnji sezoni je upad seveda velik in še večji bo.

Čeprav razmeroma majhna Slovenija, bo letos gotovo marsikomu glavna destinacija in dopustniška izbira.

Slovenija ima ogromno skritih kotičkov, ki v preteklosti niso bili turistično prepoznani in zaprti javnosti. "Letos jih bomo, sem prepričan, številne na novo odkrili." Na dopust po Sloveniji?

Najprej bodo aktualne bližnje destinacije, več bo, kot rečeno, vključena Slovenija. "Pri tujih državah pa se bomo prilagajali. Način potovanja se bo vsaj na začetku spremenil."
Slovenski popotniki smo že od prej poznani kot spoštljivi in na sploh dovzetni za druge kulture in ljudi. Morda bomo v prihodnje še bolj željno odkrivali novo. "Moje izkušnje so, že pred virusom so bile, da kljub obširni razlagi, ki so je deležni naši popotniki, postavljajo še veliko dodatnih vprašanj. Zanima jih vse, lokalno prebivalstvo, kako živi in podobno. Zelo smo radovedni. To je znano za slovenske popotnike. Smo dobri popotniki in ljudje, kamor pridemo, nas sprejmejo odprtih rok."

Nostalgija popotniških dogodivščin
Nostalgija popotniških dogodivščin © pixabay

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...