Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
V Arboretumu je zdaj najlepše (foto: arboretum)
V Arboretumu je zdaj najlepše | (foto: arboretum)

Spomladanske čebulice se korona virusu niso dale motiti

| 18.04.2020, 07:00 Nataša Ličen

V Arboretumu je v teh dneh zelo lepo, je v pogovoru za Radio Ognjišče dejala Melita Miš Strgar. Zadnji dež je še dodatno poudaril lepoto cvetja.

Spomladanske čebulice se korona virusu niso dale motiti, narcise cvetijo v polnosti. Veliko jih je in po parku je zato zdaj vse belo, rumeno in oranžno. Dišijo in cvetijo tudi hijacinte. S tulipani se borijo za sončne žarke. Slednji večinoma že cvetijo, nekateri pa so čakali na dež, ki jih je spodbudil v rasti in cvetenju. V parku je še in še drugih rastlin, grmovnic in zanimivih cvetov. "Posebej omenjam tudi magnolije, ki so prekrasne, in okrasne češnje, ki ravnokar začenjajo s svojim pohodom na modne piste Arboretuma", je v kratkem pogovoru povedala Melita.

V razcvetu so tulipani vseh barv in sort
V razcvetu so tulipani vseh barv in sort © arboretum

Morda je to priložnost za premislek o majhnih stvareh. Prav te nas bodo lahko vlekle naprej in bo življenje tudi zaradi njih v prihodnje lažje. Med takšnimi je lahko tudi drobna cvetlica.

"Hudo nam je, da obiskovalci ne morejo k nam, upamo, da se bo v tej smeri kmalu kaj spremenilo, glede na to, da je pri nas možno precej natančno razporejati število obiskovalcev, ki se na enkrat gibljejo po parku, saj je njegova površina 85 ha, od tega 15 kilometrov poti. Obiskovalci bi se lahko sprehajali po travnatih površinah in se izognili morebitnim bližnjim stikom z ostalimi. Vsak ima dovolj prostora. Upamo, da bodo obiskovalci vsaj konec aprila deležni dela naravnih lepot parka, da bodo lahko vstopili vanj, ob seveda upoštevanju vseh priporočil."

Že nekaj tednov, odkar je park zaprt, sproti objavljajo krajše filme na internetni strani Arboretuma, kako se narava v parku preobraža in spreminja.
Da lahko ljubitelji Arboretuma vsaj nekoliko uživajo v vseh teh lepotah.
"Pripravljeni smo na morebitno odprtje, veliko pogojev je že izpolnjenih in resnično upamo, da bo to kmalu možno. V tem času pa, kot sem rekla, si vsakodnevno oglejte slike, objavljene na naši internetni strani, da boste videli, kako se rožice pripravljajo na pomlad."

Vrtni center pa je odprt. "Zdaj smo vsi še bolj vrtičkarji kot običajno in to se pozna. Največ se kupuje mladih sadik zelenjavnih rastlin, semen, okrasnih grmovnic, tudi sadik sadnega drevja in podobno."

V Arboretumu se je pomlad razbohotila
V Arboretumu se je pomlad razbohotila © arboretum

"V tem času ni nikomur lahko, tudi nam ne. Park vrtnega centra Arboretum je zaprt ravno v najlepšem času, kar je za nas kar težavno, toda na koncu se vedno najde pot, ki težave nekoliko zamegli. In, prav gotovo jo bomo tudi tokrat našli. Kar želim tudi poslušalcem in spletnim obiskovalcem. Morda je to priložnost za vnovičen premislek o majhnih stvareh, ki niso vedno dosegljive, da najdemo zadovoljstvo v njih, prav te nas bodo lahko vlekle naprej in bo življenje tudi zaradi njih v prihodnje lažje. Med takšnimi je lahko tudi drobna cvetlica, ki jo lahko pogledamo in nas navdahne s posebnim veseljem, ki naj traja." Tako je v kratkem pogovoru za naš radio sklenila Melita Miš Strgar.

Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...