Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
V Arboretumu je zdaj najlepše (foto: arboretum)
V Arboretumu je zdaj najlepše | (foto: arboretum)

Spomladanske čebulice se korona virusu niso dale motiti

| 18.04.2020, 07:00 Nataša Ličen

V Arboretumu je v teh dneh zelo lepo, je v pogovoru za Radio Ognjišče dejala Melita Miš Strgar. Zadnji dež je še dodatno poudaril lepoto cvetja.

Spomladanske čebulice se korona virusu niso dale motiti, narcise cvetijo v polnosti. Veliko jih je in po parku je zato zdaj vse belo, rumeno in oranžno. Dišijo in cvetijo tudi hijacinte. S tulipani se borijo za sončne žarke. Slednji večinoma že cvetijo, nekateri pa so čakali na dež, ki jih je spodbudil v rasti in cvetenju. V parku je še in še drugih rastlin, grmovnic in zanimivih cvetov. "Posebej omenjam tudi magnolije, ki so prekrasne, in okrasne češnje, ki ravnokar začenjajo s svojim pohodom na modne piste Arboretuma", je v kratkem pogovoru povedala Melita.

V razcvetu so tulipani vseh barv in sort
V razcvetu so tulipani vseh barv in sort © arboretum

Morda je to priložnost za premislek o majhnih stvareh. Prav te nas bodo lahko vlekle naprej in bo življenje tudi zaradi njih v prihodnje lažje. Med takšnimi je lahko tudi drobna cvetlica.

"Hudo nam je, da obiskovalci ne morejo k nam, upamo, da se bo v tej smeri kmalu kaj spremenilo, glede na to, da je pri nas možno precej natančno razporejati število obiskovalcev, ki se na enkrat gibljejo po parku, saj je njegova površina 85 ha, od tega 15 kilometrov poti. Obiskovalci bi se lahko sprehajali po travnatih površinah in se izognili morebitnim bližnjim stikom z ostalimi. Vsak ima dovolj prostora. Upamo, da bodo obiskovalci vsaj konec aprila deležni dela naravnih lepot parka, da bodo lahko vstopili vanj, ob seveda upoštevanju vseh priporočil."

Že nekaj tednov, odkar je park zaprt, sproti objavljajo krajše filme na internetni strani Arboretuma, kako se narava v parku preobraža in spreminja.
Da lahko ljubitelji Arboretuma vsaj nekoliko uživajo v vseh teh lepotah.
"Pripravljeni smo na morebitno odprtje, veliko pogojev je že izpolnjenih in resnično upamo, da bo to kmalu možno. V tem času pa, kot sem rekla, si vsakodnevno oglejte slike, objavljene na naši internetni strani, da boste videli, kako se rožice pripravljajo na pomlad."

Vrtni center pa je odprt. "Zdaj smo vsi še bolj vrtičkarji kot običajno in to se pozna. Največ se kupuje mladih sadik zelenjavnih rastlin, semen, okrasnih grmovnic, tudi sadik sadnega drevja in podobno."

V Arboretumu se je pomlad razbohotila
V Arboretumu se je pomlad razbohotila © arboretum

"V tem času ni nikomur lahko, tudi nam ne. Park vrtnega centra Arboretum je zaprt ravno v najlepšem času, kar je za nas kar težavno, toda na koncu se vedno najde pot, ki težave nekoliko zamegli. In, prav gotovo jo bomo tudi tokrat našli. Kar želim tudi poslušalcem in spletnim obiskovalcem. Morda je to priložnost za vnovičen premislek o majhnih stvareh, ki niso vedno dosegljive, da najdemo zadovoljstvo v njih, prav te nas bodo lahko vlekle naprej in bo življenje tudi zaradi njih v prihodnje lažje. Med takšnimi je lahko tudi drobna cvetlica, ki jo lahko pogledamo in nas navdahne s posebnim veseljem, ki naj traja." Tako je v kratkem pogovoru za naš radio sklenila Melita Miš Strgar.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.