Robert Božič
Marko Zupan
Silvestra Sadar
Zadnja večerja na veliki četrtek. (foto: )
Zadnja večerja na veliki četrtek. | (foto: )

Maše zadnje večerje brez ljudstva in brez umivanja nog

10.04.2020, 11:01 Marta Jerebič

Papež je včeraj mašo zadnje večerje daroval v prazni baziliki. Tudi slovenski škofje in duhovniki so jo darovali brez navzočnosti ljudstva. Odpovedan je bil obred umivanja nog.

Papež Frančišek se je v pridigi spomnil duhovnikov, ki so umrli zaradi okužbe z novim koronavirusom. Samo v Italiji jih je bolezni podleglo več kot 60. Skupaj z zdravniki, bolničarji in medicinskimi sestrami so svetniki sosednih vrat, je dejal. Spomnil se je duhovnikov, ki znajo izkazovati bližino vernikom, pa tudi duhovnikov, ki zaradi spolnih zlorab nekaterih sobratov, ne morejo niti iz hiše, ne da bi jih zmerjali. Vsem duhovnikom pa je priporočil, naj ne pozabijo prositi odpuščanja in naj sami velikodušno odpuščajo.
»Danes ste vsi vi duhovniki z menoj na oltarju. To bi vam rad rekel. Ne bodite trmoglavi kot Peter. Pustite si umiti noge. Gospod je vaš služabnik. On vam je blizu in vam da moč, da vam umije noge.«

Škof Peter Štumpf
Na Radiu Ognjišče smo mašo zadnje večerje prenašali iz murskosoboške stolnice.  Škof Peter Štumpf je v pridigi dejal, da je Jezus edini resnični antivirus, edino resnično zdravilo. »Najbrž nikdar poprej ni bil glad po evharistiji tako velik, kot je sedaj. Ta evharistični glad nas ne črviči po želodcu, temveč v duši. Ta glad nas gnete v drugačne ljudi, kot smo bili do sedaj. Saj se spomnite tiste reklame, ki sporoča: »Ko si lačen, si 'ful' drugačen«.« Škof Štumpf je izrazil upanje, da nas bo koronavirus, ki ga občutimo kot zver, zmlel v novi čisti Jezusov kruh. »da bi priznali, da je samo Bog gospodar nad življenjem in smrtjo, da bi končno postali hvaležni Bogu za življenje, da bi tako postali ponižni pred Bogom, da bi postali iskreni v veri, da bi drug v drugem videli brata in sestro,
da bi vsem ljudem privoščili blagoslovljeno, lepo in zdravo življenje, da bi hrepeneli po Božjem kraljestvu med nami.«

Škof Jurij Bizjak
Koprski škof Jurij Bizjak je pri maši zadnje večerje spomnil, da so mnogi kristjani skozi zgodovino veliko noč slavili predvsem po hišah in družinah.
»Letošnja nadloga preusmerja tudi naša slavja iz naših cerkva v naše hiše in v naše družine. Sprejmimo ta premik in to spremembo rade volje iz Očetove roke in ga goreče prosimo, naj blagoslavlja naše domove in naša domača ognjišča.«

Škof Andrej Glavan
Jezus je tisti, ki nase sprejema vse naše grehe in preizkušnje, stiske, bolezni in trpljenje, pa je poudaril novomeški škof Andrej Glavan:
»Spomnimo se na to zlasti v tem času bolezni, ko so mnogi v izolaciji priklenjeni na bolniške postelje in dihalne aparate, ko so prisiljeni skoraj na molk, ko ne morejo nikomur potožiti svojega trpljenja, čeprav so deležni požrtvovalnega dela zdravnikov in strežnega osebja.  Molimo nocoj zanje, da bodo čutili, da nekdo čuti z njim, nosi njihovo bolečino, in da je sprejemanje te žrtve  lahko blagoslov za druge, kot je bila Jezusova žrtev za nas vse,« je spodbudil škof Glavan.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.

O avtorju