Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovenska in evropska zastava (foto: ARO)
Slovenska in evropska zastava | (foto: ARO)

Rosvita Pesek in Lojze Peterle o veličini prvih demokratičnih volitev

Slovenija | 08.04.2020, 07:41 Alen Salihović

Na današnji dan pred 30. leti so v Sloveniji potekale prve večstrankarske volitve. Na njih je zmagala koalicija novih strank Demos, ki je nato tudi sestavila vlado. Vodil jo je Lojze Peterle, ki ga je tisto jutro na volišču kot novinarka spremljala dr. Rosvita Pesek. »Tisto jutro mu nihče ni pripisoval zmage na volitvah,« se spominja Peskova.

Predsednik prve demokratično izvoljene vlade, ki je nastala po zmagi Demosa, Lojze Peterle danes pravi: "8. aprila 1990 smo doživeli cvetno nedeljo brez primere. Če ne bi bilo cvetne nedelje, zmage Demosa za projekt slovenske demokratične samostojne države, ne bi potem postavili pogojev za izvedbo tega zgodovinskega projekta. Osamosvojitev korenini v cvetni nedelji."

Na volitvah je zmagal Demos - Demokratična opozicija Slovenije. V njem so bile povezane Socialdemokratska zveza Slovenije, Slovenska demokratična zveza, Slovenski krščanski demokrati, Kmečka zveza in Zeleni Slovenije. V družbenopolitičnem zboru, ki je imel 80 sedežev, so te stranke dobile dobrih 54 odstotkov glasov oziroma 47 poslanskih mest, zato so lahko sestavile prvo demokratično vlado. Vodil jo je Lojze Peterle, ker so krščanski demokrati znotraj Demosa dobili največ glasov. Danes o simbolnem pomenu te nedelje pravi: "Cvetna nedelja pomeni, da smo se zednili okrog cilja, ki nas je poenotil in okrog cilja, in okrog cilja, katerega uresničitev lahko skupaj praznujemo. Mislim, da je bila ta cvetna nedelja v zgodovini Slovencev najpomembnejša."

Ta bitka, ki jo bijemo danes je pa nekoliko drugačna. Radi živimo in upoštevanje minimalnih navodil, ki smo jih dobili v tem času je tisto, kar smo preprosto dolžni sami sebi in to je največ, kar lahko naredimo zase in za druge.

Danes imamo kljub strahu, ki nas vse preveva, lažjo odločitev

Zgodovinarka dr. Rosvita Pesek ob pogledu nazaj pove, da tistih volitev ni prav dobro razumela: "Morda bi marsikdo v teh 30. letih, če bi malo bolj podrobno poznal razliko med veličino svobodne volje, ki smo jo takrat dobili, da si volimo »vero in postave«, če bi se tega bolj zavedali, bi mogoče na volitvah od reagirali tudi vsa ta leta z bistveno večjo udeležbo, kot smo jo sicer pokazali."

Če je bila takrat cvetna nedelja polna veselja, je bila letos polna strahu, zato je Peskova dejala, da je mogoče potegniti vzporednico, saj gretako kot takrat tudi danes za bitko za življenje. "Ta bitka, ki jo bijemo danes je pa nekoliko drugačna. Radi živimo in upoštevanje minimalnih navodil, ki smo jih dobili v tem času je tisto, kar smo preprosto dolžni sami sebi in to je največ, kar lahko naredimo zase in za druge. Danes je naše življenje odvisno predvsem od nas, od upoštevanja navodil in pravil. Takrat je bilo v veliki meri bolj odvisno od drugih. In zaradi tega mislim, da imamo danes kljub strahu, ki nas vse preveva vendarle lažjo odločitev."

Slovenija, Politika, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.