Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Zastava; Slovenija, EU (foto: ARO)
Zastava; Slovenija, EU | (foto: ARO)

KPM: Na preizkušnji je naša državljanska zrelost

Slovenija | 06.04.2020, 12:15 Alen Salihović

8. aprila bo minilo 30 let, odkar so v Sloveniji potekale prve večstrankarske volitve. Na njih je zmagala koalicija novih strank, združenih v koaliciji Demos, ki je s tem dobil pravico sestaviti vlado. Ta je bila imenovana 16. aprila 1990, vodil pa jo je Lojze Peterle. Komisija Pravičnost in mir (KPM) pri Slovenski škofovski konferenci je ob tej priložnosti pozvala k prenehanju nedemokratičnega delovanja iz ozadja, ki ima za posledico izgubo zaupanja v demokratično ureditev.

Tridesete obletnice prvih svobodnih volitev se spominjamo v nepredvidenih razmerah nevarne epidemije, ko sta ogrožena naše zdravje in življenje, poudarja predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK nadškof Anton Stres. »Naenkrat se nam je zrušila samoprevara, da se nam ne more zgoditi nič posebno hudega. Veliko bolj krhki smo, kakor si domišljamo. Poleg tega ne živimo v idealnem svetu, saj se ponovno kaže, kako v zaostrenih razmerah vsaka politična skupnost poskrbi najprej zase. Zato je varnost nas samih, naših družin in najbližjih ter ne nazadnje našega naroda in države naša in samo naša sveta dolžnost. Nihče drug ne bo poskrbel za nas. Ko smo se pred tremi desetletji odločali za demokracijo in državno samostojnost, smo nevede pripravljali tudi pogoje za to, da lahko danes ustrezno poskrbimo zase. Zato lastna država z vsemi svojimi potrebnimi institucijami – tudi vojsko – nikakor ni odveč ali zastarela, kakor nam dopovedujejo ideologije, katerih glasnikom gre še danes bolj za to, kako bi (spet) prevzeli oblast, kakor za to, kako bi premagali skupnega sovražnika – epidemijo. To žal spominja na tragedijo druge svetovne vojne in revolucije, ko je ideologija imela prednost pred človeškim življenjem.«

Zato je varnost nas samih, naših družin in najbližjih ter ne nazadnje našega naroda in države naša in samo naša sveta dolžnost.

Vse to po besedah nadškofa Stresa spominja na tragedijo druge svetovne vojne in revolucije, ko je ideologija imela prednost pred človeškim življenjem. »A kakor pred tremi desetletji je tudi tokrat na preizkušnji naša državljanska zrelost, odgovornost za vso skupnost ne glede na politične razlike, medsebojno zaupanje, sodelovanje in enotnost. Vse to pa nas spet opozarja, kako odločilne so vsake volitve, kajti z njimi si postavimo oblast, od katere je ravno v kriznih trenutkih, ki jih nikoli ne bo zmanjkalo, odvisno skoraj vse.«

Stanje v naših osrednjih medijih, ki pretežno izražajo stališča leve ideologije in so neprikrito bolj naklonjeni politični ureditvi, ki smo jo skupaj premagali na demokratičnih volitvah pred tridesetimi leti, nam narekuje, da smo previdni in da se predvsem skušamo sami dokopati do čim bolj zanesljive obveščenosti.

Komisija pravičnost in mir ugotavlja, da se je število udeležencev na volitvah v teh treh desetletjih krčilo. K temu so prispevale slabe izkušnje od prestopov poslancev do zavajanja z javnim mnenjem ter širjenjem novic, ki se pozneje izkažejo za obrekovanje. »Stanje v naših osrednjih medijih, ki pretežno izražajo stališča leve ideologije in so neprikrito bolj naklonjeni politični ureditvi, ki smo jo skupaj premagali na demokratičnih volitvah pred tridesetimi leti, nam narekuje, da smo previdni in da se predvsem skušamo sami dokopati do čim bolj zanesljive obveščenosti,« je dejal nadškof Stres in dodal, da izkušnje zadnjih treh desetletij lahko pomagajo do zanesljivega spoznanja, kdo zasluži naše zaupanje in kdo ne. Prav zato je komisija Pravičnost in mir pozivala k prenehanju nedemokratičnega delovanja iz ozadja, ki ima za posledico izgubo zaupanja v demokratično ureditev sámo.

Zato lastna država z vsemi svojimi potrebnimi institucijami – tudi vojsko – nikakor ni odveč ali zastarela,  kakor nam dopovedujejo ideologije,...

»V sedanjih grozečih razmerah izraža (KPM) podporo državnim ustanovam, vladi in zdravstvenemu osebju, ki uspešno blažijo sedanje in prihodnje težave. Ob trideseti obletnici prvih demokratičnih volitev pa vse državljane vabi, da se tudi vnaprej volitev udeležujejo množično in z vso odgovornostjo. To ni samo naša pravica in dolžnost, ampak tudi edini dostojen in možen način, da se država Slovenija uveljavi in utrdi kot demokratična, pravna, ugledna in razvojno usmerjena politična skupnost,« še ob 30-letnici prvih demokratičnih volitev poudarja nadškofa Anton Stres.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.