Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Tanja Dominko
Papež Frančišek (foto: VaticanMedia)
Papež Frančišek | (foto: VaticanMedia)

Papež: V veliki teden se napotimo z vero

05.04.2020, 16:21 Petra Stopar

Papež Frančišek je sveto mašo na cvetno nedeljo obhajal pri oltarju sedeža apostola Petra v Berninijevi absidi v vatikanski baziliki. Pred skoraj 14.000 gledalci, ki so ga spremljali preko Youtuba, je podal globoko razmišljanje o Jezusovem trpljenju.

Poudaril je njegovo boleče doživetje izdajstva in zapuščenosti ter nas povabil, naj v sebi poživimo zavest, da se tudi vrednost našega življenja meri po ljubezni, s katero sprejemamo križ. Ob koncu je mlade spodbudil, naj gledajo na prave heroje sedanjih dni, ki za služenje drugim razdajajo svoje življenje. Največje veselje je po njegovem prepričanju dati življenje tako, kot ga je dal Jezus: brez »čejev« in izmikanja.

Pred zaključkom evharističnega slavja je papež Frančišek pozdravil vse, ki so se ga udeležili po sredstvih družbenega obveščanja. Mislil je zlasti na mlade vsega sveta, ki na doslej nepoznan način na škofijski ravni doživljajo svoj svetovni dan. Za danes je bila namreč predvidena izročitev križa panamskih mladih tistim in Lizbone. Sveti oče je napovedal, da je to tako sugestivno dejanje preloženo na nedeljo Kristusa Kralja, ki bo letos 22. novembra. V pričakovanju tistega dne je vse mlade spodbudil h gojenju in pričevanju upanja, velikodušnosti in solidarnost, česar smo v tem težkem času vsi potrebni.

Nato je spomnil, da je 6. april Organizacija Združenih Narodov razglasila za svetovni dan športa za mir in razvoj. Medtem, ko so odpovedane številne prireditve, pa vendarle prihajajo na dan najboljši sadovi športa kot je vztrajnost, ekipni duh, bratstvo in dajanje od sebe najboljšega. Zato naj se šport za mir in razvoj še naprej razvija.

Za tem je sveti oče na pragu velikega tedna prisrčno spodbudil: »Z vero se napotimo v veliki teden, v katerem Jezus trpi, umre in vstane od mrtvih. Posamezniki in družine, ki ne bodo mogli sodelovati pri bogoslužnih slavjih so povabljeni, da se doma zberejo k molitvi, tudi s pomočjo tehnologije. V duhu se strnimo ob bolnih, ob njihovih domačih in ob vseh, ki jih požrtvovalno negujejo; v luči velikonočne vere pa molimo za preminule. Vsakdo je navzoč v našem srcu, v našem spominu in v naši molitvi.«

Nagovor je sklenil s povabilom, naj se od Marije naučimo notranje tihote, pogleda srca, ljubeče vere, da bomo hodili za Jezusom po poti križa, ki vodi do slave vstajenja od mrtvih. Ona hodi z nami in podpira naše upanje.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...