Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marta Jerebič
Papež Frančišek (foto: VaticanMedia)
Papež Frančišek | (foto: VaticanMedia)

Papež: V veliki teden se napotimo z vero

05.04.2020, 16:21 Petra Stopar

Papež Frančišek je sveto mašo na cvetno nedeljo obhajal pri oltarju sedeža apostola Petra v Berninijevi absidi v vatikanski baziliki. Pred skoraj 14.000 gledalci, ki so ga spremljali preko Youtuba, je podal globoko razmišljanje o Jezusovem trpljenju.

Poudaril je njegovo boleče doživetje izdajstva in zapuščenosti ter nas povabil, naj v sebi poživimo zavest, da se tudi vrednost našega življenja meri po ljubezni, s katero sprejemamo križ. Ob koncu je mlade spodbudil, naj gledajo na prave heroje sedanjih dni, ki za služenje drugim razdajajo svoje življenje. Največje veselje je po njegovem prepričanju dati življenje tako, kot ga je dal Jezus: brez »čejev« in izmikanja.

Pred zaključkom evharističnega slavja je papež Frančišek pozdravil vse, ki so se ga udeležili po sredstvih družbenega obveščanja. Mislil je zlasti na mlade vsega sveta, ki na doslej nepoznan način na škofijski ravni doživljajo svoj svetovni dan. Za danes je bila namreč predvidena izročitev križa panamskih mladih tistim in Lizbone. Sveti oče je napovedal, da je to tako sugestivno dejanje preloženo na nedeljo Kristusa Kralja, ki bo letos 22. novembra. V pričakovanju tistega dne je vse mlade spodbudil h gojenju in pričevanju upanja, velikodušnosti in solidarnost, česar smo v tem težkem času vsi potrebni.

Nato je spomnil, da je 6. april Organizacija Združenih Narodov razglasila za svetovni dan športa za mir in razvoj. Medtem, ko so odpovedane številne prireditve, pa vendarle prihajajo na dan najboljši sadovi športa kot je vztrajnost, ekipni duh, bratstvo in dajanje od sebe najboljšega. Zato naj se šport za mir in razvoj še naprej razvija.

Za tem je sveti oče na pragu velikega tedna prisrčno spodbudil: »Z vero se napotimo v veliki teden, v katerem Jezus trpi, umre in vstane od mrtvih. Posamezniki in družine, ki ne bodo mogli sodelovati pri bogoslužnih slavjih so povabljeni, da se doma zberejo k molitvi, tudi s pomočjo tehnologije. V duhu se strnimo ob bolnih, ob njihovih domačih in ob vseh, ki jih požrtvovalno negujejo; v luči velikonočne vere pa molimo za preminule. Vsakdo je navzoč v našem srcu, v našem spominu in v naši molitvi.«

Nagovor je sklenil s povabilom, naj se od Marije naučimo notranje tihote, pogleda srca, ljubeče vere, da bomo hodili za Jezusom po poti križa, ki vodi do slave vstajenja od mrtvih. Ona hodi z nami in podpira naše upanje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Novice , Duhovnost

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay) Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali ...