Mateja Subotičanec
Marko Zupan
Rok Mihevc
Papež Frančišek (foto: VaticanMedia)
Papež Frančišek | (foto: VaticanMedia)

Papež: V veliki teden se napotimo z vero

05.04.2020, 16:21 Petra Stopar

Papež Frančišek je sveto mašo na cvetno nedeljo obhajal pri oltarju sedeža apostola Petra v Berninijevi absidi v vatikanski baziliki. Pred skoraj 14.000 gledalci, ki so ga spremljali preko Youtuba, je podal globoko razmišljanje o Jezusovem trpljenju.

Poudaril je njegovo boleče doživetje izdajstva in zapuščenosti ter nas povabil, naj v sebi poživimo zavest, da se tudi vrednost našega življenja meri po ljubezni, s katero sprejemamo križ. Ob koncu je mlade spodbudil, naj gledajo na prave heroje sedanjih dni, ki za služenje drugim razdajajo svoje življenje. Največje veselje je po njegovem prepričanju dati življenje tako, kot ga je dal Jezus: brez »čejev« in izmikanja.

Pred zaključkom evharističnega slavja je papež Frančišek pozdravil vse, ki so se ga udeležili po sredstvih družbenega obveščanja. Mislil je zlasti na mlade vsega sveta, ki na doslej nepoznan način na škofijski ravni doživljajo svoj svetovni dan. Za danes je bila namreč predvidena izročitev križa panamskih mladih tistim in Lizbone. Sveti oče je napovedal, da je to tako sugestivno dejanje preloženo na nedeljo Kristusa Kralja, ki bo letos 22. novembra. V pričakovanju tistega dne je vse mlade spodbudil h gojenju in pričevanju upanja, velikodušnosti in solidarnost, česar smo v tem težkem času vsi potrebni.

Nato je spomnil, da je 6. april Organizacija Združenih Narodov razglasila za svetovni dan športa za mir in razvoj. Medtem, ko so odpovedane številne prireditve, pa vendarle prihajajo na dan najboljši sadovi športa kot je vztrajnost, ekipni duh, bratstvo in dajanje od sebe najboljšega. Zato naj se šport za mir in razvoj še naprej razvija.

Za tem je sveti oče na pragu velikega tedna prisrčno spodbudil: »Z vero se napotimo v veliki teden, v katerem Jezus trpi, umre in vstane od mrtvih. Posamezniki in družine, ki ne bodo mogli sodelovati pri bogoslužnih slavjih so povabljeni, da se doma zberejo k molitvi, tudi s pomočjo tehnologije. V duhu se strnimo ob bolnih, ob njihovih domačih in ob vseh, ki jih požrtvovalno negujejo; v luči velikonočne vere pa molimo za preminule. Vsakdo je navzoč v našem srcu, v našem spominu in v naši molitvi.«

Nagovor je sklenil s povabilom, naj se od Marije naučimo notranje tihote, pogleda srca, ljubeče vere, da bomo hodili za Jezusom po poti križa, ki vodi do slave vstajenja od mrtvih. Ona hodi z nami in podpira naše upanje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Novice , Duhovnost

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...