Alen SalihovićAlen Salihović
Meritev sonca (foto: )
Meritev sonca | (foto: )

POMLADANSKO SONCE – opazovalni izziv

Doživetja narave | 19.03.2020, 14:29 Blaž Lesnik

V teh dneh, ko ostajamo doma in nam morda ostaja tudi več časa, se lahko bolj posvetimo opazovanju narave – v nebo lahko pogledamo tudi iz domačega okna. Prav tako, kot glasbeniki z oken in balkonov lepšajo večer in poskrbijo za razvedritev, lahko tisti, ki so vam blizu naravni pojavi pogled uperite v nočno nebo ali pa čez dan sledite potovanju sonca preko neba. Prav s slednjim je povezan naš izziv, ki vam lahko prinese tudi lepo nagrado.

V oddaji Doživetja narave (Zanimivosti nočnega neba) je prof. Boris Kham predstavil opazovalno meritveno vajo, ki jo lahko izvedete doma – tudi z otroki. Kako jo izpeljati?

Vzemite ravno palico (dolžina naj bo približno 20 cm, lahko je tudi večja) in jo pravokotno zapičite na ravno podlago (ravna tla, desko...) in začnete meriti dolžino sence palice vsako uro. Začnete npr. ob 9. uri dopoldne in merite do zahoda Sonca. Kote Sonca nad obzorjem čez dan pa določite na več načinov. Na papir si narišete pravokoten trikotnik, ki ga sestavljata kateta 1: višina palice in kateta 2: dolžina sence, ki sta pravokotni druga na drugo. Konca katet povezuje hipotenuza, ki predstavlja Sončni žarek. Nato s kotomerom izmerimo kot med hipotenuzo in kateto, ki je senca (glej skico).

Če smo vešči uporabe kotnih funkcij, lahko uporabimo tangens kota. Za meritve si naredimo tabeli za dolžino sence in za kot. Če imate veselje, pa lahko narišete grafa dolžina sence (čas) in kot Sonca (čas).

Meritev sonca
Meritev sonca


Začetek pomladi je 20. marca (petek), zato predlagamo, da merite tedaj oziroma v soboto ali nedeljo ali okoli tega datuma. Seveda pa spremljajte vremensko napoved.

Vabimo vse poslušalce, da izpeljete to vajo in nam pošljete poročilo (z meritvami, grafi, slikami itd..), in sicer po elektronski pošti na: dozivetja.narave@ognjisce.si (ali navadna pošta: Radio Ognjišče, Štula 23, 1210 Ljubljana Šentvid)

Med avtorje prispelih poročil bomo razdelili štiri zanimive knjige z astronomsko vsebino. Poročila bomo komentira v aprilski oddaji (Zanimivosti nočnega neba: 17. april ob 17.02h).

Doživetja narave
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...