Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Svet v primežu novega koronavirusa (foto: pixabay)
Svet v primežu novega koronavirusa | (foto: pixabay)

Dejavnosti so zastale, zdaj bodo še bolj povezani

Svet | 23.03.2020, 14:44 Matjaž Merljak

Kako epidemijo zaradi novega koronavirusa doživljajo rojaki v zamejstvu, Argentini, na Švedskem in v Avstraliji? V Sydneyju so včeraj še imeli sveto mašo, v Buenos Airesu težave dodatno povzroča bolezen denga, na Švedskem bodo nadaljevali z uveljavljenim načinom verouka preko Skype-a.

Za oddajo Slovencem po svetu in domovini smo poklicali eno od urednic Svobodne Slovenije Mariano Poznič ter slovenska župnika Zvoneta Podvinskega in p. Darka Žnidaršiča.

Argentina

Kot nam je povedala Poznič, so bile februarja še pustne veselice, za pepelnično sredo so imeli srečanja in obrede, začeli s petkovo molitvijo križevega pota, mladina je imela duhovne vaje. Nato so se začele težave zaradi novega koronavirusa. Argentina je v zaostanku z Evropo, a prvi ukrepi so že veljavi. Potniki, ki so prihajali iz Evrope, so morali v obvezno 14-dnevno karanteno. Tako je tudi nekaj rojakov zdaj v hotelih v Buenos Airesu.
V četrtek, 19. marca, je bila sprejeta uredba o karanteni, ki je v veljavo stopila v štirih urah. Na cesto smejo le z določenimi izjemami. V Argentini pa razsaja še bolezen denga, ki jo prenašajo komarji. Veliko ljudi je tudi zaradi tega v bolnišnicah.
Odpovedati so morali vse prireditve po domovih, slovenske šole so zaprte, prav tako je odpadla začetna skupna prireditev in seja medorganizacijskega sveta, kjer načrtujejo prireditve za vse leto. Poznič je še dejal, da so se začeli prilagajati povezanosti na spletu, mladi so pripravili navodila, po spletu sledijo svetim mašam ...

Švedska

Slovenski duhovnik na Švedskem Zvone Podvinski prvič v 27-ih letih svojega službovanja ne more obiskati rojakov po terenu. Povezani so preko telefona, skrbi pa ga, ker ne more do ostarelih in onemoglih rojakov. Zdaj so v molitveni navezi. Veseli so možnosti, ki jih za duhovno povezavo nudi naš radio. Podvinski ima že nekaj časa verouk na daljavo. Z veroučenci je povezan preko Skype-a, v oporo so jim tudi starši, enkrat na mesec pa potem verouk izpeljejo v živo na terenu.

Avstralija

V Sydneyu imajo že nekaj časa posebne razmere: januarja so imeli požare, februarja poplave, zdaj pa novi koronavirus. V soboto, ko smo se slišali, je p. Darko Žnidaršič povedal, da se bodo naslednji dan srečali pri sveti maši. Kot je objavljeno na spletni strani misijona, so včeraj sveto mašo še imeli, zdaj pa so vsa srečanja odpovedana. V Melbournu so bile svete maše odpovedane že od praznika svetega Jožefa, 19. marca. Rojaki v Avstraliji so povezani v molitvi in se priporočajo zavetnikom in Božji Materi.

Maša v Merrylandsu v nedeljo, 22. marca 2020
Maša v Merrylandsu v nedeljo, 22. marca 2020 © Florjan Auser, Stičišče avstralskih Slovencev

Avstrija

Katoliška cerkev na avstrijskem Koroškem želi biti v času epidemije v oporo ljudem. Škof Marketz je petek, 20. marca 2020, v video sporočilu izrekel prisrčno zahvalo, vsem ljudem, „ki morajo v teh časih delati, morajo biti tukaj za druge ljudi, ki pa se morda sami bojijo, da bi se okužili s tem nevidnim virusom in vseeno dan za dnem hodijo v službo – zdravniki, zdravstveno osebje, osebe v prodajalnah in na številnih drugih področjih našega življenja".
Vsako delavniško dopoldne ob 9. uri je na spletni strani krške škofije prenos svete maše iz kapele v škofijski rezidenci v Celovcu. Na praznik deželnega zavetnika svetega Jožefa 19. marca je v obeh deželnih jezikih maševal škof Jože Marketz, ki je ta dan obhajal tudi godovni dan. Spodbujal je k upanju in zaupanju.

Organizatorji Europeade 2020, evropskega nogometnega prvenstva avtohtonih narodnih skupnosti, so sporočili, da bo prestavljno za eno leto, na poletje 2021. Federalistična unija evropskih narodnosti pravi, da je zdravje in varnost sodelujočih na prvem mestu. Velika želja organizatorjev je, da se bodo vse prijavljene ekipe tudi naslednje leto prireditve lahko udeležile.

Na avstrijskem Koroškem je ukinjena tudi kulturna dejavnost, utihnila je skupna pesem v javnih prostorih. Tudi pisarna Krščanske kulturne zveze deluje od doma, je sporočila tajnica Zalka Kelih Olip.
Tudi Slovenska glasbena šola dežele Koroške je odpovedala ves pouk v običajni obliki, od ponedeljka naprej delajo tudi učitelji glasbe od doma in učencem pošiljajo učni material. Ravnatelj Roman Verdel je za slovenski spored ORF potrdil, da se je pridružil pobudi glasbenikov po vsej Evropi in od pretekle nedelje dalje vsak večer ob 18. uri na raznovrstnih glasbilih zaigra evropsko himno. Prisluhnete mu lahko tudi vi preko Facebooka.

Italija

Zaradi izrednih razmer je tednik naših rojakov v Italiji Novi glas po novem brezplačno dostopen na spletu. Uredništvo sicer dela nemoteno in pretekli torek so časopis poslali v tisk, a jih skrbi, če bo naročnikom prinešen pravočasno. Navajajo, da na portalu noviglas.eu objavljajo zanesljive in preverjene novice, ki jih tudi sproti prevajajo. To je izjemnega pomena, saj se po spletu širi vrsta lažnih novic, omalovaževanja napornega dela zdravnikov in vseh tistih, ki zaradi svoje javne vloge, skušajo zajeziti okužbo s koronavirusom covid-19. Na spletu je dostopna tudi celotna otroška revija Pastirček.

Novi koronavirus Covid-19 je dosegel tudi Benečijo. Okužen je predstojnik bratov kapucinov na Stari gori pater Campagnolo, poroča 15-dnevnik Dom. Vseh deset sobratov je z njim v karanteni. Medtem so tudi v Benečiji, Reziji in Kanalski dolini nekateri pristopili k akciji, da bi vliliji pogum in upanje prebivalcem s tem, da pripravijo in izobesijo transparent z napisom "Vse bo še dobro" oriroma "Vse bo v redu".

 

Svet, Cerkev po svetu, Slovenci po svetu, Novice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju