Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Družina Koprivc (foto: Osebni arhiv)
Družina Koprivc | (foto: Osebni arhiv)

Družina Koprivc prejemnica odličja ob prazniku sv. Jožefa

Novice | 19.03.2020, 11:10 Petra Stopar

Obhajamo praznik sv. Jožefa, ženina Device Marije. Častimo ga kot varuha vesoljne Cerkve in glavnega zavetnika Škofije Novo mesto. Ta bo morala zaradi epidemije koronavirusne bolezni praznovanje in podelitev najvišjega škofijskega odličja prestaviti na poznejši čas. Letošnja prejemnica je družina z 11 otroki iz župnije Mirna.

V novomeški škofiji so morali odpovedati današnje skupno praznovanje ob godu sv. Jožefa, a so kljub temu določili prejemnika škofijskega odličja. To je letos družina Koprivc zakoncev Nataše in Martina iz Stare Gore v župniji Mirna. V družini je enajst otrok. »Starša jih krščansko vzgajata in družina s svojimi glasbenimi in pevskimi talenti zelo lepo sodeluje v župniji. Mislili smo, da bomo s to podelitvijo proslavili tudi začetek Tedna družine, a bo zaradi trenutnih razmer praznovanje žal prestavljeno. Mislim, da bo prišlo odličje v pravo skupnost in družino, saj je prav naša Slovenija demografsko zelo ogrožena,« je povedal škof Andrej Glavan v pogovoru za naš radio.

Oče Martin je po poklicu živilski tehnik, mati Nataša se posveča domačemu gospodinjstvu. Poleg tega upravljajo tudi manjšo kmetijo. Od otrok sta najstarejša, Matevž in Tina, že zaposlena, Tamara študentka, Anita in Nika obiskujeta Gimnazijo Novo mesto, Pika, Nina, David in Manca obiskujejo Osnovno šolo Mirna, Ema in Žak Martin pa sta še doma. Najmlajšega člana so se v družini razveselili lansko leto. Družina dejavno sodeluje v župnijskem življenju, predvsem pa lepšajo bogoslužje s svojimi glasovi. Oče in kar šest hčera poje pri zboru Kulturnega društva Matija Tomc Mirna, ki je hkrati tudi župnijski cerkveni zbor. Z zborom obiskujejo tudi župnije v bližini okolici – dekaniji – in v širšem okolju, tako na cerkvenem kot prosvetnem področju. Udeležujejo se različnih revij in tekmovanj, so sporočili iz Škofije Novo mesto. Ob prejemu Odličja svetega Jožefa družini iskreno čestitajo tudi v celotni škofovski konferenci in jim želijo zvestobe v službi Kristusu in Cerkvi.

Škof o epidemiji: Tudi v tej preizkušnji lahko zmagamo

V svetu so divjale vojne, revolucije, nemiri, a takšne preizkušnje, v kateri se odpovedujejo javne prireditve, svete maše, spovedovanje in celo omejujejo pogrebi, v zadnjih stoletjih svet ni poznal, je dejal škof ordinarij. Izrazil je upanje, da to stanje ne bo dolgo trajalo in poudaril: »To omejevanje in zapiranje drug pred drugim in ponekod celo sumničenje glede okuženosti, je velika preizkušnja medsebojnih odnosov.«

Ob pojavu novega koronavirusa po njegovem doživljamo, kako krhki, nemočni in majhni smo ljudje. »Zato Cerkev vabi k molitvi, da strah in panika ne bosta dobila kril. Zaupati moramo, da z Božjo pomočjo in medsebojno solidarnostjo tudi v tej preizkušnji zmagamo.«

Vabljeni, da celotnemu pogovoru s škofom Andrejem Glavanom prisluhnete v nedeljo ob 8. uri v oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.