Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Velika noč (foto: Pixabay)
Velika noč | (foto: Pixabay)

Kako bo s slovesnostmi za veliko noč?

Slovenija | 16.03.2020, 14:34 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal baziliko Marije Velike, kjer je molil pred ikono Marije, Rešiteljice rimskega ljudstva. Obiskal je tudi cerkev sv. Marcela na ulici Via del Corso. Tam se nahaja čudežni Križani, ki so ga leta 1522 v procesiji nosili po mestnih četrtih, da bi se končala velika kuga v Rimu. Sveti oče je molil za konec pandemije koronavirusa. Sicer pa je Vatikan že odpovedal velikonočne slovesnosti ob prisotnosti vernikov. Preučuje druge možnosti izvedbe obredov, vsekakor pa jih bo možno spremljati prek televizije, radia in spleta. Kako bo v Sloveniji?

Pandemiji za zdaj ni videti konca, cerkva niso zaprli samo v Italiji in pri nas, ampak tudi drugje po svetu, med drugim tudi ponekod po ZDA.
»V kolikor se razmere ne bodo izboljšale, bodo v naslednjih tednih slovenski škofje za duhovnike in vernike pripravili posebna navodila za obhajanje obredov Velikega tedna in Velike noči. V takšnem primeru bodo duhovniki obhajali obrede pri zaprtih cerkvah, verniki pa bodo povabljeni, da opravijo bogoslužja sami oz. v okviru svojih družin,« je pojasnil tajnik slovenske škofovske konference p. dr. Tadej Strehovec.

Molitev rožnega venca v večernem programu Radia Ognjišče

Škofje so v teh časih blizu vsem svojim vernikom tudi z molitvijo. »Sam osebno čutim in sem prepričan, da nas molitev med seboj povezuje in združuje in nas utrjuje v naši veri,« je povedal upravitelj celjske škofije Rok Metličar, ki bo skupaj z drugimi škofi ordinariji nocoj ob 20. uri v našem programu prek telefona sodelovali pri molitvi rožnega venca. »Razmere so nas postavile v situacijo, ko je prav, da se vprašamo in ozavestimo, da je ta situacija za naše medosebne odnose lahko dobra spodbuda, da bo velikonočno praznovanje v naših srcih in ne na zunaj, v zunanjih stvareh, ki lahko zakrijejo notranjo veličino praznika samega,« je še dejal.

Koprski škof Jurij Bizjak je navedel pregovor: Skupno zlo je pol veselja. »Ne gre za to, da bi podcenjevali zadeve, nikakor. Ampak - vedno je treba najti neko špranjo, odpreti okno, ki daje ljudem upanje.« Kot je dejal, imajo patri na Sveti Gori pregovor: Veruj v smisel trpljenja. »To bi prenesel tudi v sedanje razmere. Veruj v smisel takšnih sedanjih razmer, v kakršnih živimo.«

Poziv k upoštevanju navodil

Škofje vse duhovnike in vernike vabijo, da dosledno upoštevajo vsa navodila državnih ustanov. »To je prvo načelo in je prav, da se tega vsi držimo in stvari jemljemo resno,« je še dejal škof Bizjak.

Papež moli za družine

Za konec pa misel papeža Frančiška pri današnji jutranji maši. Boga je prosil, da bi družine v teh težkih časih odkrile nove načine in izraze ljubezni in sobivanja.

Slovenija, Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...