Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Mnoge so danes pričakale prazne police (foto: Andrej Šinko, ARO)
Mnoge so danes pričakale prazne police | (foto: Andrej Šinko, ARO)

Kljub praznim policam pristojni mirijo: Živil je dovolj

Slovenija | 13.03.2020, 20:30 Alen Salihović

Takoj po tem, ko je država v četrtek napovedala, da bo razglasila epidemijo, so se številni podali v trgovine. Pristojni mirijo, da je osnovnih življenjskih potrebščin dovolj. »Prepričana sem, da bo država poskrbela, da ljudje ne bodo ostali lačni ali brez možnosti, da kupijo ali dobijo hrano,« je po poročanju STA dejala državna sekretarka Simona Repar Bornšek.

Po besedah pristojnih bodo omejili število ljudi, ki lahko gredo skupaj v trgovino. »Ni treba, da gre cela družina. Omejili bomo morda, da ne gremo vsak dan. A zaloge za daljše obdobje niso potrebne,« je dejala državna sekretarka.

Če bo v karanteni ali izolaciji cela družina, ima civilna zaščita načrt za dostavo hrane.

Kot je opozorila, bi namreč s tem lahko v stisko spravili ljudi, ki niso sposobni kupiti zalog za cel mesec. Znova je vsem položila na srce, naj v trgovino ne hodijo bolni: »Če bo v karanteni ali izolaciji cela družina, ima civilna zaščita načrt za dostavo hrane.«

Država ima blagovne rezerve, ki zagotavljajo preskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za tri mesece. »V tem trenutku jih obnavljamo in povečujemo. Pripravljen je tudi sklep, s katerim jih bomo povečali tam, kjer pričakujemo, da bi lahko bila oskrba motena,« pa je za medije dejala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Tudi mandatar Janez Janša je državljane pozval, naj bodo pri kopičenju zalog zmerni. Določene zaloge si je po njegovih besedah sicer pametno narediti zato, da ni treba vsak dan hoditi v trgovske centre, pretiravanje pa lahko pomeni, da zmanjka za nekoga drugega.

Trgovine zagotavljajo: Živil je dovolj
Trgovine zagotavljajo: Živil je dovolj © Andrej Šinko, ARO

Slovenija, Politika, Hrana in okolje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.