Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Svetovni molitveni dan 2020 (foto: SDM Slovenija)
Svetovni molitveni dan 2020 | (foto: SDM Slovenija)

Svetovni molitveni dan

Svet | 06.03.2020, 12:39 Marta Jerebič

Obhajamo svetovni molitveni dan, ki vsako leto poteka prvi petek v marcu. Letos so molitve pripravile ženske iz Zimbabveja. V Sloveniji bodo ekumenska bogoslužja zvečer v Ljubljani, Velikih Laščah, Murski Soboti, Rogaški Slatini, Kamniku in sv. Duhu pri Škofji Loki. Že včeraj je bilo v Kopru, v nedeljo bo v Mariboru. Lani so besedila molitev pripravile Slovenke in to še vedno odmeva.

Svetovni molitveni dan poteka že od leta 1927, čeprav so bili njegovi zametki že več desetletij prej, ko so Severnoameričanke molile za misijone na domači celini in v tujini ter pomagale misijonarjem. To je pravzaprav mednarodno gibanje kristjank, saj se na ta dan v molitvi združijo pripadnice različnih krščanskih Cerkva in veroizpovedi ter skupaj molijo za državo, ki v določenem letu pripravi molitev. Geslo gibanja je Seznanjeno moliti – molitveno delovati.

Bogoslužja pripravijo ženske, a se ga udeležijo verniki vseh starosti, stanov in položajev iz raznih krščanskih Cerkva.

Letošnje bogoslužje nosi naslov Vstani, vzemi svojo posteljo in hodi. Podlaga zanj je iz Janezovega evangelija 5,2–9a.

Naslovna slika letošnjega molitvenega dne prikazuje družbeno življenje in njegove spremembe v Zimbabveju. Umetnica od leve proti desni uprizarja temačno preteklost, ki se spreminja v prihodnost polno upanja na boljše življenje. Umetinca Nonhlanhia Mathe kot osrednji motiv oriše prizor iz Svetega pisma (Jn 5,2-9), ko Jezus ozdravi hromega. »Vstani, vzemi svojo posteljo in hodi« - besede ki ponazarjajo pogled v prihodnost, osebno in družbeno spremembo, besede, ki vabijo v boljše življenje za vse.
 
Spored molitvenih srečanj

Ljubljana
Evangeličanska cerkev Primoža Trubarja, Gosposvetska ulica 9 ob 19h

Velike Lašče
Župnijski dom Alojzija Grozdeta ob 18:30

Koper
Cerkev sv. Marka, Kvedrova 17, Markovec, v četrtek, 5. marca 2020, ob 19:30

Maribor
Evangeličanska cerkev, Trubarjeva ulica 1,  nedelja,8.3.2020, ob 9:30

Murska Sobota
Stolnica sv. Nikolaja, Gregorčičeva ulica 4, ob 17h

Rogaška Slatina
Župnijska cerkev svetega Križa ob 17h

Kamnik
Kino klub v Domu kulture Kamnik, Fužine 10 ob 18h

Sv. Duh pri Škofji Loki
Hiša kruha, Sv. Duh 244 ob 19:30

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.