Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
V cerkvi (foto: Pixabay)
V cerkvi | (foto: Pixabay)

Koronavirus v Italiji: Ljudje morajo biti v cerkvi med seboj oddaljeni en meter.

06.03.2020, 11:27 Marta Jerebič

Cerkev v Italiji je sprejela nova navodila za preprečevanje širjenja koronavirusa. Škofije so odpovedale vse dejavnosti, ki niso povezane z zakramenti. Tudi Vatikan, ki je danes potrdil prvi primer koronavirusa, preučuje ukrepe. Dva večja dogodka je že prestavil. Razmišlja tudi o tem, da bi imel papež nedeljsko opoldansko molitev in sredino avdienco samo prek videa. Sveti oče medtem normalno preboleva prehlad, je sporočil vatikanski tiskovni predstavnik.

V Italiji vsa bogoslužja ostajajo, vendar morajo ljudje v cerkvah upoštevati vladna navodila – med seboj morajo biti oddaljeni vsaj en meter. »To pomeni, da morajo biti v klopeh le dve ali tri osebe, toliko, da so oddaljene meter drug od druge. Odsvetujemo vsem starejšim, posebej tistim nad 75 let, in kroničnim bolnikom, da se udeležijo skupnih bogoslužij, posebej v zaprtih prostorih,« je pojasnil škofov vikar za Slovence v Gorici, Karlo Bolčina.

Odpovedana vsa večja srečanja

Poleg tega, da morajo skrbeti za čistočo prostorov in predmetov, da obhajilo delijo le na roke, da v kropilniku ni blagoslovljene vode, pozdrav miru v obliki podajanja rok pa je ukinjen, župniki pozivajo tudi, naj ljudje ne poljubljajo kipov ali ikon. Verouka ne bo vsaj do 15. marca. Do takrat je odpovedan tudi pouk v šolah. Prepovedana so tudi vsa druga srečanja, razen če predvidevajo skromno udeležbo, ter romanja v organizaciji župnij in združenj. »Na splošno imamo v Italiji velik upad turizma. V Gradežu, recimo, ki je eno najbolj močnih turističnih središč v naši škofiji, je v teh dneh prihod odpovedalo 95 odstotkov turistov.«

Pozornost do ubogih

Škofje medtem vabijo Karitas, naj ne prekine svojih dejavnosti, pri čemer pa mora upoštevati ustrezna navodila. »V prostore, kjer delimo hrano ali obleke, naj ljudje vstopajo eden po eden. Ko čakajo v vrsti, naj bodo med seboj oddaljeni vsaj en meter,« je še povedal Bolčina.

Cerkev v Sloveniji

V Cerkvi v Sloveniji ostajajo v veljavi navodila s 25. februarja: v kropilnikih ne sme biti blagoslovljene vode, obhajilo se deli le na roke, pozdrav miru je brez stiska rok. Če bo prišlo do epidemije večjega obsega, bodo ta navodila dopolnili in o tem obvestili javnost, so nam sporočili s tiskovnega urada Slovenske škofovske konference.

Ukrepi drugje po svetu

Ukrepe proti širjenju koronavirusa uvajajo tudi romarska središča po svetu. Tako so v Lurdu do nadaljnjega zaprli bazene z vodo iz lurškega studenca. Ti so za mnoge romarje, tako bolne kot zdrave, tradicionalna postaja romanja. V Betlehemu so zaprte vse cerkve, tudi bazilika Jezusovega rojstva. Za vstop v vatikansko baziliko ni vrste. Mnogi se bojijo, da se bo takšno stanje nadaljevalo do velike noči in da bo prišlo do odpovedi slovesnosti. Škofje zato pozivajo tudi k molitvi, še posebej za bolnike in zdravstveno osebje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...