Robert Božič
Boštjan Smole
Marta Jerebič
Pravi porcelan, znanstveno je dokazano, da jedi bolj teknejo, če so postrežene v njem (foto: ruska.daca.si)
Pravi porcelan, znanstveno je dokazano, da jedi bolj teknejo, če so postrežene v njem | (foto: ruska.daca.si)

O kraljevskem porcelanu in pomladi na Ruski dači

05.03.2020, 10:21 Nataša Ličen

Četudi prave zime letos ni bilo, verjetno prav vsi težko čakamo pomlad. Toplino sonca, da nas predrami in prenovi. Pomlad ozaljša tudi primestno vilo v Zgornjih Gameljnah.

Dr. Aleš Musar: »Res je, primestna lega vile Ruska dača pokaže spomladi vse svoje prednosti. Je odlična lokacija za počitek na rekreativni poti kolesarjev, izletnikov ali mimoidočih. Ko je toplo, zaživi naš letni vrt, ki je prostor za odklop od mestnega vrveža in pogosto kar hudega tempa življenja

Celo znanstveno je ugotovljeno, da jedi in pijače bolj teknejo iz izbranega porcelana.

Avtentične zgodovinske zgodbe Ruske dače
»V Ruski dači se resniično zelo trudimo slediti zgodbi obdobja, ko je bila vila v letih od 1908 do 1915 v lasti družine Petrič. To je bil čas elegance, ki se je v premožnih družinah videla tudi pri pogrinjanju mize. Celo znanstveno je ugotovljeno, da jedi in pijače bolj teknejo iz izbranega porcelana. Prepričan sem, da je bila gospa Marija Petrič tudi pri tem skrbna, ko je opremljala Rusko dačo. Zato boste v Ruski dači našli porcelan, ki je bil že leta 1908 na razpolago v trgovinah in bi ga torej gospa Petrič lahko takrat kupila, in gotovo bi ga kupila z veseljem. Pa ga nimamo le za okras, pri nas boste tudi kavo na vrtu ali v paviljonu spili iz pravega porcelana."

Kava ima drugačen okus v takšni skodelici
Kava ima drugačen okus v takšni skodelici © Nataša Ličen

Vas je zamikalo spiti kavo v pravem porcelanu?

Ruska dača izgleda tako, kot je v letih pred prvo svetovno vojno.

Dr. Aleš Musar: »Vas vabimo, če si Ruske dače še niste ogledali, je to priložnost tako za vodeni ogled, kot tudi za kakšen priboljšek, ki je prav tako skrbno izbran in seveda postrežen na pravem porcelanu. Lahko že to soboto, kot vedno ob 11. in ob 12. uri.«

Obiskovalcem Ruske dače bodo to soboto, pred mednarodnim dnevom žena, 7. marca, prvič predstavili originalno pismo z lastnoročnim podpisom carice Katarine Velike.

dr. Aleš Musar
dr. Aleš Musar © ruska.daca.si

Ruska dača je eden najboljših primerov skrbne in dosledne obnove kulturnega spomenika pri nas. Ko je bila Ruska dača pred dobrimi tremi leti kupljena na dražbi, je prešla v roke lastniku v dokaj bornem stanju. Uničena streha, polomljeni leseni deli, dotrajan balkon, v nevarnosti, da se zruši, ... .

Ruska dača postaja osrednji četrtni kulturni prostor
Ruska dača postaja osrednji četrtni kulturni prostor © ruska.daca.si

Dr. Aleš Musar: »Dosledna prenova kulturnega spomenika je proces, ki vzame svoj čas. Začne se s pripravo konzervatorskega načrta, kjer strokovnjaki med drugim sondirajo vse površine na stavbi: zunaj, znotraj, vrata, strope ... Od sedem do petnajst plasti nanosov se je nabralo v 130 letih. S temi podatki smo lahko ugotovili, kakšnih barv je bilo kaj v in na hiši leta 1908, ko jo je v vilo preuredil Franc Petrič. Barve zunanjosti so bile nekoliko drugačne, kot so jih bili mimoidoči vajeni v zadnjih desetletjih. Ampak danes lahko z gotovostjo zatrdim, da Ruska dača izgleda tako, kot je v letih pred prvo svetovno vojno«, je opisoval dr. Aleš Musar, lastnik Ruske dače.

Prisluhnite zgodbam z Ruske dače v programu Radia Ognjišče. 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic) Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic)

Papež se pripravlja na zgodovinski obisk

Papež Frančišek bo ta konec tedna kot prvi papež v zgodovini obiskal Irak. Potovanje je leta 2000 poskušal izvesti že sveti Janez Pavel II., a mu zaradi političnih okoliščin ni uspelo uresničiti ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

O avtorju