Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Ansambel Modrijani (foto: Modrijani)
Ansambel Modrijani | (foto: Modrijani)

PUSTNA SOBOTNA ISKRICA: Burundi, prihajamo na pomoč!

08.02.2020, 06:05 Jure Sešek

Pred nami so sklepne priprave na naše pustno dobro delo, ki že vrsto let skuša pomagati otrokom v misijonskih deželah, podati roko slovenskim misijonarjem. Še štirinajst dni in čas bo za Pustno Sobotno iskrico 2020. Rada bi pomagala Burundiju, misijonarki s. Vesni Hiti, predvsem pa otrokom s posebnimi potrebami, ki prihajajo v center Akamuri, ki ga v glavnem mestu Bujumbura vodi omenjena slovenska misijonarka.

V naših prispevkih, ki bodo pred pustnim plesom z dobrim namenom odmevali v našem programu in na družabnih omrežjih, bi vam radi pokazali in povedali kako revna je ta majhna afriška država, v kakšnih razmerah bivajo tamkajšnji ljudje, s kakšnimi težavami se soočajo misijonarke, pa tudi kakšna lepota narave in srčnost ljudi jih obdajata.

V Burundiju živi približno dvanajst milijonov ljudi, pripadajo plamenom Hutu, Tutsi in Twa. Država sodi med ekonomsko najbolj revne na svetu, podhranjenih je skoraj 60 odstotkov otrok v starosti do pet let, dostop do elektrike ima približno osem odstotkov prebivalstva.

Kljub revščini ima človek v Burundiju veliko veselja v sebi. V naši akciji »Dobroti dajemo glas« smo slišali njihovo pesem, videli kako radi se družijo, plešejo, molijo skupaj. 62 odstotkov prebivalcev je katoličanov.

S sestrama Vesno Hiti in Bogdano Kavčič ter sodelavko Karitas Jano Lampe vam bomo v dneh do pustne sobote skušali predstaviti Burundi, delo misijonark, prizadevanja Karitas in Misijonskega središča, predvsem pa potrebe centra Akamuri, v katerem iz dneva v dan skrbijo za otroke in mlade s posebnimi potrebami. Radi bi obnovili učilnice in ambulante, zgradili novo zavetje za uboge otroke, ki prek dobrote Slovencev in dela misijonark spoznavajo, da Bog ni pozabil nanje.

Ansambel Modrijani
Ansambel Modrijani © Modrijani

V soboto, 22. februarja, pa vabljeni k darovanju in na pustni ples z dobrim namenom. V Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava bo pustni ples z Modrijani. Na pustno soboto ob 12h. Naj torej že vnaprej zadiši po krofih, veseli glasbi in hvaležnosti afriških otrok v stiski.

Pustna sobotna iskrica tudi letos!
Pustna sobotna iskrica tudi letos! © Rok Mihevc

Zmagovalne maškare 2019
Zmagovalne maškare 2019 © Rok Mihevc

Pokrovitelja dobrodelnega pustovanja:

Z izdelki pomagajo:

ter Mlekarna Planika, Pivka in Smučišče Kanin
Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski utrip, Dobroti dajemo glas

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay) Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay)

Naučena nemoč

Ste že slišali za zgodbo? Oziroma nevrološki poizkus, ko so v akvariju združili večjo ribo in manjše, med njimi pa postavili stekleno pregrado. Večja riba je seveda brez oklevanja takoj zaplavala ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju