Slavi Košir
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Ansambel Modrijani (foto: Modrijani)
Ansambel Modrijani | (foto: Modrijani)

PUSTNA SOBOTNA ISKRICA: Burundi, prihajamo na pomoč!

08.02.2020, 06:05 Jure Sešek

Pred nami so sklepne priprave na naše pustno dobro delo, ki že vrsto let skuša pomagati otrokom v misijonskih deželah, podati roko slovenskim misijonarjem. Še štirinajst dni in čas bo za Pustno Sobotno iskrico 2020. Rada bi pomagala Burundiju, misijonarki s. Vesni Hiti, predvsem pa otrokom s posebnimi potrebami, ki prihajajo v center Akamuri, ki ga v glavnem mestu Bujumbura vodi omenjena slovenska misijonarka.

V naših prispevkih, ki bodo pred pustnim plesom z dobrim namenom odmevali v našem programu in na družabnih omrežjih, bi vam radi pokazali in povedali kako revna je ta majhna afriška država, v kakšnih razmerah bivajo tamkajšnji ljudje, s kakšnimi težavami se soočajo misijonarke, pa tudi kakšna lepota narave in srčnost ljudi jih obdajata.

V Burundiju živi približno dvanajst milijonov ljudi, pripadajo plamenom Hutu, Tutsi in Twa. Država sodi med ekonomsko najbolj revne na svetu, podhranjenih je skoraj 60 odstotkov otrok v starosti do pet let, dostop do elektrike ima približno osem odstotkov prebivalstva.

Kljub revščini ima človek v Burundiju veliko veselja v sebi. V naši akciji »Dobroti dajemo glas« smo slišali njihovo pesem, videli kako radi se družijo, plešejo, molijo skupaj. 62 odstotkov prebivalcev je katoličanov.

S sestrama Vesno Hiti in Bogdano Kavčič ter sodelavko Karitas Jano Lampe vam bomo v dneh do pustne sobote skušali predstaviti Burundi, delo misijonark, prizadevanja Karitas in Misijonskega središča, predvsem pa potrebe centra Akamuri, v katerem iz dneva v dan skrbijo za otroke in mlade s posebnimi potrebami. Radi bi obnovili učilnice in ambulante, zgradili novo zavetje za uboge otroke, ki prek dobrote Slovencev in dela misijonark spoznavajo, da Bog ni pozabil nanje.

Ansambel Modrijani
Ansambel Modrijani © Modrijani

V soboto, 22. februarja, pa vabljeni k darovanju in na pustni ples z dobrim namenom. V Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava bo pustni ples z Modrijani. Na pustno soboto ob 12h. Naj torej že vnaprej zadiši po krofih, veseli glasbi in hvaležnosti afriških otrok v stiski.

Pustna sobotna iskrica tudi letos!
Pustna sobotna iskrica tudi letos! © Rok Mihevc

Zmagovalne maškare 2019
Zmagovalne maškare 2019 © Rok Mihevc

Pokrovitelja dobrodelnega pustovanja:

Z izdelki pomagajo:

ter Mlekarna Planika, Pivka in Smučišče Kanin
Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski utrip , Dobroti dajemo glas

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...