Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Jožef Pretnar, Darko Šonc, Borut Pahor, Jože Strgar in Lovro Šturm (foto: Daniel Novakovic/STA)
Jožef Pretnar, Darko Šonc, Borut Pahor, Jože Strgar in Lovro Šturm | (foto: Daniel Novakovic/STA)

Šturmu in Strgarju vročeni najvišji državni odlikovanji

26.02.2020, 14:59 Alen Salihović

Predsednik republike Borut Pahor je danes na slovesnosti v predsedniški palači podelil državna odlikovanja. Srebrni red za zasluge je prejel nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm, reda za zasluge pa nekdanji ljubljanski župan Jože Strgar in Kulturno prosvetno društvo Slovenski dom Zagreb. Medaljo za zasluge je prejel Jožef Pretnar.

Šturm priznanje pripisal izrazito timskemu delu

Zaslužni profesor ljubljanske univerze, nekdanji ustavni sodnik in minister za pravosodje ter mednarodno priznani strokovnjak Lovro Šturm je prejel srebrni red za zasluge za izjemen prispevek pri uveljavljanju pravne države, ustavnosti in ustavne znanosti. Kot so v predsednikovem uradu zapisali v obrazložitvi, je Šturm s svojim znanjem in ugledom pomembno prispeval k demokratizaciji Slovenije že pred letom 1990, ter s svojimi številnimi prispevki sodeloval pri preoblikovanju ustavnega sistema in prehodu v ustavno demokracijo. Po osamosvojitvi je kot predsednik ustavnega sodišča oblikoval in uveljavil novo vlogo sodišča in si prizadeval za javno objavljanje vseh odločb in sklepov, kar je pripomoglo k utrjevanju pravne varnosti, prav tako pa je pomembno njegovo pionirsko delo pri interpretaciji številnih določb slovenske ustave, so dodali v obrazložitvi. Šturm je v zahvalnem govoru poudaril, da pri svojem delovanju ni bil sam, deloval je v projektnih in raziskovalnih skupinah, zato se je zahvalil vsem sodelujočim pri »izrazito timskem delu«, poroča STA.

Strgar: Za boljšo podobo Slovenije storiti še marsikaj

Jožeta Strgarja je predsednik republike z redom za zasluge odlikoval kot prvega župana Ljubljane v samostojni Sloveniji, in sicer za dolgoletno prizadevanje za sožitje med političnimi strankami in uveljavljanje evropskih vrednot. Kot prvi ljubljanski župan v času samostojne Slovenije je razumel, da v novi Sloveniji Ljubljana postaja glavno mesto države, in si želel, da bi ji k uveljavitvi med evropske prestolnice pomagala tudi evropska podoba, za kar si je uspešno prizadeval. Po zahvalah je Strgar pripomnil, da se še vedno pogosto sprašuje »kaj je dobrega opustil in slabega storil«, in dodal, da moramo za boljšo podobo Slovenije storiti še marsikaj, denimo izboljšati domovinsko zavest. Veseli na, da je Strgar tudi Prijatelj Radia Ognjišče, zato mu še posebej iskreno čestitamo za prejeto odlikovanje

Odlikovanji za negovanje slovenskega jezika in zdravljenje hematoloških bolezni

Red za zasluge je prejelo tudi Kulturno prosvetno društvo Slovenski dom Zagreb, ki je najstarejše kulturno društvo Slovencev v Evropi. Društvo že devetdeset let nepretrgoma skrbi za ohranjanje in negovanje slovenskega jezika, tradicije in kulture, s čimer je poskrbelo za obstoj slovenske manjšine na območju Hrvaške, so zapisali v obrazložitvi. Priznanje je prejel predsednik društva Darko Šonc.

Jožefu Pretnarju pa je Pahor podelil medaljo za zasluge za življenjski prispevek pri uvajanju novih, pionirskih pristopov zdravljenja hematoloških bolezni. Pred 30 leti je namreč skupaj s sodelavci pri nas pionirsko vzpostavil nov način zdravljenja s presaditvijo krvotvornih matičnih celic, kar je še danes najbolj razširjena oblika zdravljenja bolnikov s krvnimi raki.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...