Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Zahvala za osemnajstletno služenje v Melbournu (foto: Florjan Auser, Stičišče avstralskih Slovencev)
Zahvala za osemnajstletno služenje v Melbournu | (foto: Florjan Auser, Stičišče avstralskih Slovencev)

Zahvala za 18 let služenja p. Cirila Božiča v Melbournu

Cerkev na Slovenskem | 19.02.2020, 08:44 Matjaž Merljak

V slovenski župniji v Melbournu v Avstraliji so v nedeljo, 16. februarja 2020, imeli zahvalno slovesnost, saj se v domovino vračata voditelj misijona frančiškan p. Ciril Božič in pastoralna sodelavka Marija Anžič. Sveto mašo v cerkvi svetih bratov Cirila in Metoda je daroval nekdanji melbournski nadškof Denis Hart. Veliko rojakov je prišlo izreči zahvalo, hkrati pa so v srcu nosili prošnjo, da bi cerkvena skupnost ob spremembah ostala povezana.

Ker je bil to nedeljo tudi začetek pouka v Slomškovi slovenski šoli, so v vstopni procesiji otroci oblečeni v slovenske narodne noše prinesli nageljne in rožmarinove vejice in jih vstavili v vazo pred oltarjem. Po homiliji je bil blagoslov otrok.

V imenu Skupnosti slovenskih organizacij Viktorije se je od p. Cirila in Marije poslovil podpredsednik Peter Mandelj in jima izročil spominska darila. V imenu slovenske skupnosti iz Geelonga jima je darila izročila Katarina Peršič. Izročili so jima tudi spominski knjigi, v kateri so posamezniki napisali svoje spomine in pozdrave.

Naj se vedno čuti, da je bilo njegovo delovanje v Avstraliji neprecenljivo.

P. Ciril in Marija sta se zahvalila za poslovilno praznovanje, za darila in za doživetja zadnjih osemnajst let in pol v Kewju.

Po zaključku maše so praznovanje nadaljevali v dvorani. Med kosilom so spregovorili: monsinjor Greg Bennet, p. Bob Metthews, veleposlanik Jurij Rifelj in policijski kaplan Dave Thompson.

Zahvalno bogoslužje v slovenski cekrvi v Kew-ju
Zahvalno bogoslužje v slovenski cekrvi v Kew-ju © Florjan Auser, Stičišče avstralskih Slovencev

Zapis urednika spletnega Stičišča avstralskih Slovencev Florjana Auserja:

V nedeljo 16. februarja je bilo v Kew slovesno – a s težavo bi napisal, da smo praznovali. Pri maši v cerkvi in pri kosilu v dvorani smo se namreč poslovili od voditelja slovenskega misijona v Melbournu, patra Cirila Božiča, in naše pastoralne sodelavke, misijonarke Marije Anžič.

Kljub temu, da smo se trudili v ospredje postavljati hvaležnost Bogu in njima za njuno nesebično služenje Slovenski skupnosti v Melbournu in širom Avstralije zadnjih osemnajst let in pol, smo vedeli, da je prišel čas, ko jima moramo reči tudi »zbogom«.

Živeti, pomeni spreminjati se; in če hočeš biti popoln, se moraš spreminjati pogosto.

P. Ciril in Marija sta se junija 2017 odločila, da zaključita svoje delovanje v Avstraliji in se vrneta v Slovenijo. Ker je naš provincial p. Marjan Čuden ob vizitaciji prosil, da naj tisti, ki bi se želel vrniti v Slovenijo, to pove dve leti prej, da lahko najdejo zamenjavo in da se tisti, ki bi ga zamenjal lahko pripravil na svoje novo poslanstvo, bi se naj ta zamenjavi izvršila julija ali avgusta 2019. V Sloveniji se je bil pripravljan podati v Avstralijo p. Simon Peter Berlec, ki je bil takrat član vodstva province (definitor), gvardijan samostana na Sveti Gori pri Gorici ter rektor tamkajšnjega romarskega svetišča.

Ker pa se je pridobitev vize in prihod p. Simona Petra nekoliko zavlekel, je provincial p. Marjan prosil p. Cirila, da ostane v Kew do njegovega prihoda in nato po vrnitvi v Slovenijo prevzame vodstvo samostana v Kamniku in Nazarjah. P. Ciril je ustregel p. provincialu in pričelo se je nekoliko mučno in negotovo čakanje, da je p. Simon Peter konec januarja 2020 dobil avstralsko delovno vizo.

To je tudi čas, da pomislimo na Božjo dobroto, po kateri smo bili obdarjeni z neizmerno srečo in veseljem.

V začetku 2019 se je oblikovala skupina članov pastoralnega sveta ob vodstvu Aleksandra Slavca in Veronike Smrdel in ob sodelovanju p. Davida, da bi pripravili slovo naše skupnosti od Marije in p. Cirila. Ob odložitvi njunega odhoda so bile takrat priprave pripeljane do te točke, da se lahko zaključijo takoj, ko bo znan prihod p. Simona Petra. Dva kratka tedna, ki sta bila na razpolago, sta nam omogočila, da smo pripravili slovo, ki je bilo pripravljeno in prisrčno. Vedeli smo, da nobeno slovo, nobena beseda ali govor in nobeno darilo ne more niti približno odtehtati njunega delovanja in žrtvovanja v Avstraliji.

Slovesno mašo ob slovesu je vodil bivši melbournski nadškof Denis Hart ob somaševanju p. Cirila, bivšega generalnega vikarja melbournske nadškofija Grega Benneta, avstralskega frančiškana iz Box Hilla p. Boba Matthewsa in p. Davida.Nekateri povabljeni gostje se zaradi kratke najave niso mogli odzvati.

P. Ciril Božič in Marija Anžič v družbi otrok Slomškove šole
P. Ciril Božič in Marija Anžič v družbi otrok Slomškove šole © Florjan Auser, Stičišče avstralskih Slovencev

Zapis v celoti in več fotografij na spleti strani Stičišča avstralskih Slovencev

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Slovenci po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...

O avtorju