Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek (foto: VaticanMedia)
Papež Frančišek | (foto: VaticanMedia)

Papež: Vse lahko naredimo z Božjo milostjo!

| 16.02.2020, 16:22 Petra Stopar

Jezus nas uči resnične svobode in odgovornosti, je pri opoldanskem nagovoru romarjem na Trgu sv. Petra v Vatikanu dejal papež Frančišek. Navezal se je na evangeljski odlomek o Jezusovem govoru na gori.

Papež Frančišek je svoje prepričanje o tem, da nam Božje zapovedi pomagajo živeti v svobodi, še enkrat ponovil in pojasnil, da nas podpirajo v tem, da nismo sužnji strasti in greha. »Pomislimo na vojne, pomislimo na tisto deklico, ki je predvčerajšnjim zaradi mraza umrla v Siriji. Toliko nesreč, toliko. To je posledica strasti, ljudje, ki povzročajo vojno, ne znajo nadzorovati svojih strasti. Ne izpolnjuje Postave. Ko podležeš skušnjavam in strastem, nisi gospodar in protagonist svojega življenja, temveč postaneš nesposoben uravnavati ga z voljo in odgovornostjo,« je menil sveti oče.

Pojasnil je, da nas Jezus spodbuja, naj preidemo od formalnega spoštovanja zakona do bistvenega, do sprejetja v srcu, ki je središče namenov, odločitev, besed in dejanj vsakega od nas. Dobra in slaba dela namreč izvirajo iz srca. »Jezus se zaveda, da zapovedi ni enostavno živeti na tako popoln način. Zaradi tega nam ponuja pomoč svoje ljubezni. Na svet je prišel ne le zato, da bi izpolnil Postavo, temveč tudi, da bi nam dal svojo milost in bomo tako lahko izpolnjevali Božjo voljo z ljubeznijo do njega in do bližnjega. Vse, prav vse lahko naredimo z Božjo milostjo! Še več! Svetost ni nič drugega kot varovanje te milosti, tega zastonjskega daru, ki nam ga je Bog dal,« je pojasnil papež. Gre za to, da Bogu zaupamo, da se zanesemo na njegovo milost in da sprejmemo njegovo ponujeno roko, da more s svojo dobroto in usmiljenjem podpreti naša prizadevanja.

Papež je ob koncu dejal, da nas danes Jezus prosi, naj napredujemo na poti ljubezni, ki izhaja iz srca in ki nam jo je on izkazal. Po tej poti naj bi hodili kristjani in na njej naj nas podpira Marijina priprošnja, je sklenil svoj opoldanski nagovor.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...