Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovo p. Leopolda Grčarja na Brezjah (foto: Radio Vatikan)
Slovo p. Leopolda Grčarja na Brezjah | (foto: Radio Vatikan)

Na Brezjah slovo od p. Leopolda Grčarja, ki je v središče življenja postavil Marijo

Slovenija | 13.02.2020, 14:43 Tone Gorjup

Pri Mariji Pomagaj na Brezjah se poslavljajo p. Leopolda Grčarja, ki je umrl na slovenski kulturni praznik. Kot frančiškan je bil zadnja desetletja spovednik in duhovni voditelj v osrednjem narodnem Marijinem svetišču; mnogi ga poznajo kot jasličarja in voditelja duhovnih vaj.

P. Leopold Grčar je v središče svojega življenja postavil Marijo. Več desetletij je opazoval romarje, ki so prihajali k njej na Brezje: "Presenečen sem, kako prihajajo ljudje od blizu in daleč, ob vsaki uri, ob vsakem vremenu. Prihajajo, ne da bi si ogledali umetnine, zahvalne podobe, votivne predmete ... Prihajajo, da se zazro v Marijin obraz, v obraz Marije Pomagaj, kjer nas njen pogled sprejema, kot lahko samo mati svojega otroka."

Tudi on je bil njen otrok, saj se je rodil 13. maja 1939, na praznik Fatimske Matere Božje v Ložah nad Laškim. Odločil se je za vstop v red sv. Frančiška in večino redovniških let preživel v samostanskih skupnostih, kjer je bila v središču Marija: na Sveti Gori, Kapeli nad Gorico, pri Marijinem oznanjenju v Ljubljani, v Nazarjah in na Brezjah.

Jaslice so ga spremljale vsa leta. Želel je, da bi tudi drugi v njih odkrili bistvo vere in vsakega življenja.

Skoraj pol stoletja je bil vodja molitvene pobude Živega rožnega venca – marijanske molitve za nove duhovne poklice in njih stanovitnost. Znal se je ustaviti pri vsaki desetki in ob njej premišljevati Marijino vlogo v zgodovini odrešenja. Nadvse blizu mu je bila tretja skrivnost veselega dela: Ki si ga, Devica, rodila. Jaslice so ga spremljale vsa leta. Želel je, da bi tudi drugi v njih odrili bistvo vere in vsakega življenja. Leta 1994 je izšla njegova disertacija Slovenske jaslice in njihov versko oznanjevalni pomen. Bil je pobudnik prvega muzeja jaslic, ki je dobil svoje mesto v hlevu samostana na Brezjah. Začel je povezovati jasličarje in ustanovil Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije.

P. Leopold Grčar je bil pobudnik in predsednik Frančiškanskega marijanskega centra Slovenije, ki je del Mednarodne marijanske papeške akademije. V tej vlogi je organiziral Brezjanske pogovore, študijska srečanja, s katerimi je skušal osvetliti življenja svetniških kandidatov, literarnih, likovnih glasbenih in drugih ustvarjalcev iz našega naroda, ki so bili tako ali drugače povezani z Marijo Pomagaj. P. Leopold Grčar se je znal razveseliti preprostih stvari, v vsakem je našel kaj dobrega, znal je poslušati.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...