Jože Bartolj
Miha Močnik
Helena Križnik
sv. Janez Vianney (foto: www.notrehistoireavecmarie.com)
sv. Janez Vianney | (foto: www.notrehistoireavecmarie.com)
06.01.2020, 19:39

Romanje v Francijo od 14. do 17. maja 2020

Tudi v letu 2020 nadaljujemo s tradicijo majskih romanj, ki jih pripravljamo v sodelovanju z agencijo Aritours iz Maribora. Letošnja romarska pot nas bo vodila v Francijo in to po poteh svetnikov, ki so nam blizu in poznani. Romali bomo na grob zavetnika duhovnikov sv. Janeza Vianneya v Ars in na grob zavetnika novinarjev sv. Frančiška Saleškega v Annecy. Pot nas bo vodila tudi v kraj Paray le Monial, ki je znan po začetku češčenja Jezusovega Srca. Seveda bomo videli še marsikaj drugega, zato velja naše iskreno vabilo: poromajte z nami!

Okvirni program

1. dan: četrtek, 14. maj Slovenija – Annecy

V zgodnjih jutranjih urah odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev. Pot nas vodi v Italijo ter naprej mimo Benetk, Verone, Milana in skozi cestni predor pod Mont Blancom v Francijo. Pot nadaljujemo v čarobno Savojo, deželo slavne zgodovinske preteklosti, visokih alpskih vršacev, ledeniških jezer in pomembnih gorskih prelazev... Obiščemo ANNECY, staro letoviško mesto ob čudovitem istoimenskem gorskem jezeru obdanem s hoteli in elegantnimi vilami. Sprehod po imenitnem in vedno živahnem srednjeveškem jedru, nad katerim se dviguje trdnjava iz 16. stol. Mesto slovi tudi kot romarski kraj, kjer sta v 17. stol. delovala sv. Frančišek Saleški, zavetnik katoliškega tiska, in sv. Ivana Šantalska. Njun grob se nahaja v baziliki Marijinega obiskanja, kjer imamo tudi našo romarsko mašo. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

sv. Frančišek Saleški
sv. Frančišek Saleški © VaticanNews

2. dan: petek, 15. maj Annecy – Paray-le-Monial – Cluny – Taizé

Po zajtrku vožnja po slikoviti Burgundiji, deželi znanega burgundca v PARAY-LE-MONIAL, romarsko središče častilcev Srca Jezusovega. Ustavimo se na grobu sv. Marjete Marije Alacoque, kjer je Jezus preprosti redovnici razodel nedojemljivo ljubezen svojega srca in obljube, povezane z njegovim čaščenjem ter si ogledamo romansko baziliko Srca Jezusovega, zgrajeno v 12. stol., po zgledu Clunyjske arhitekture. Po maši vožnja po slikoviti pokrajini v CLUNY, kjer so v 10. stol. ustanovili benediktinski samostan, ki se je v srednjem veku razvil v najvplivnejšo opatijo v zahodni Evropi. Romanska bazilika je v tistem času veljala za največjo na svetu, Cluny pa za središče krščanske zahodne Evrope. Po ogledu ostankov mogočnega kompleksa nadaljujemo pot v bližnji TAIZÉ, evropsko versko in duhovno središče mladih različnih veroizpovedi, ki ga je pred več kot petdesetimi leti ustanovil brat Roger. Taizé je obiskal tudi papež sv. Janez Pavel II. in mlade kristjane iz vseh koncev sveta vzpodbujal k edinosti. Po srečanju z enim od tam živečih bratov, pot nadaljujemo do hotela, večerja in nočitev.

Bazilika v Paray le Monial
Bazilika v Paray le Monial © www.sacrecoeur-paray.org

3. dan: sobota, 16. maj Ars-sur-Formans – Chambery

Po zajtrku vožnja v vasico ARS-SUR-FORMANS, kjer je deloval arški župnik sv. Janez Maria Vianney, zavetnik duhovnikov. V romarski cerkvi ob njegovem grobu imamo mašo, zatem pa obiščemo skromno Vianneyevo župnišče, novejšo podzemno cerkev in »kapelo srca«. Še nekaj prostega časa za osebne pobožnosti, samostojne oglede, nakup spominkov, ... Pot nas nato vodi mimo Lyona v osrčje pokrajine Savoja. Francoska vina so ena najbolj priljubljenih in znanih na svetu, Francija pa se uvršča med največje pridelovalke vina v svetovnem merilu. Zato se med potjo ustavimo v vinski kleti, kjer se med ogledom in degustacijo prepričamo o njegovi kvaliteti. Pot nadaljujemo v mesto CHAMBERY, ki leži na križišču starodavnih poti. Mesto je tesno povezano s savojsko dinastijo, hkrati pa je tudi prestolnica pokrajine Savoje. Med sprehodom po očarljivem starem mestnem jedru občudujemo grad savojskih knezov, katedralo v kateri so nekoč hranili torinski postni prt, vodnjak slonov in ostale zanimivosti. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

4. dan: nedelja, 17. maj Chiampo – Slovenija

Zajtrk. Vožnja skozi cestni predor Frejus in naprej po severni Italiji mimo Torina in Milana proti Veroni. Naše romarsko popotovanje zaključimo v mestecu CHIAMPO, »italijanskem Lurdu«. Priljubljeno romarsko središče, na las podobno Lurdu, je leta 1935 zgradil bl. p. Claudio Granzotto, kot dokaz svoje predanosti Devici. Novo svetišče, ki ga letno obišče približno milijon ljudi, je z mozaiki obogatil naš rojak, p. Marko Ivan Rupnik. Po opravljenem križevem potu v čudovitem parku in zadnji romarski maši, si v sklopu svetišča še ogledamo tudi bogato ter izjemno zanimivo zbirko različnih predmetov iz misijonov. Še nekaj prostega časa za cappuccino, nato pa nas čaka pot proti domu, kamor polni novih doživetij prispemo v nočnih urah.

CENA: 389 EUR (45 oseb),
439 EUR (35 oseb)

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in predornine, 3 polpenzioni v hotelih 2*lux/3* (dvoposteljne sobe, TWC), ogled vinske kleti z degustacijo, vsi zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

PRIJAVE: 02 252 16 19

Možno doplačilo:

  • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini TAS ELVIA: 8,91 EUR (za osebe starejše nad 75 let 13,36 EUR),
  • enoposteljna soba 75 EUR.
  • odstopnina: 19 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Način plačila: 100 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Dogodki

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

O avtorju

Jože Bartolj (photo: ARO) Jože Bartolj (photo: ARO)

Stockholm v Dražgošah

V današnjem komentarju bi rad povedal nekaj besed o Stockholmskem sindromu. Gre za psihološki fenomen, ko žrtev razvije čustveno navezanost na ugrabitelja. Ime ima po bančnem ropu v Stockholmu na ...